Thursday, January 31, 2013

Resepi Tapai Pulut Yang Manis



Selamat tengahari...


Hari nie kita main masak-masak sikit...


Sebelum nie ada aku wat entri berkenaan TAPAI...mana kenyang...


Dapat sikit tapi harga mahal...nak melantak banyak2 harus la kena merajinkan diri....


 Tapai Pulut 

 

Bahan-bahan ( 12 org makan kot )

  • 1 kg beras pulut (aku guna 3 cawan beras pulut)
  • 1/2 biji ragi- ditumbuk halus (1/2 biji tapi tak abis la guna)
  • daun pisang @ daun getah @ daun keladi kalau tak ada bekas plastik pun boleh (guna tupperwear jer)

Cara-cara

  1. Tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan (nie aku kurangkan kepada 3 cwn pulut dan 3 1/2 cawan air)
  2. Apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan (bila dah ratakan dalan dulang, aku sejukkan pulut gunakan kipas...hehehe..cepat sikit sejuk)
  3. Tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena. (kena pastikan pulut betul2 sejuk setiap permukaan dalam dan luar. Aku guna 1/2 biji ragi tapi agak2 la...janji semua permukaan atas dan bawah kena cukup...tak abis pun 1/2 biji tue)
  4.   Setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang, peram 2 hari (moden punya stail, masukkan jer dalam tupperwear. Pastu tutup rapat2 dan bungkus ngan plastik. Simpan kat tempat tersorok dari cahaya) 


Note : tulisan warna merah tue, cara yg aku gunakan la untuk wat tapai nie. Nak mudahkan kerja semasa nak ratakan ragi dipermukaan pulut, aku sagatkan ragi tue guna penapis teh...sambil sagat sambil ratakan kat semua permukaan... mudah kerja)


 
 Hasil lepas 2 hari tersorok...memang mengancam la..lagi sedap dari beli punya...


Mr Shah suka minum air tapai nie...klu dah peberet suami, isteri harus la belajar buatkan....terus feeling jadi isteri mithali...hahaha


Dapat memang banyak giler la..yang nak menghabiskan 2 org jer so separuh kasi kat keluarga mertua...


Ragi yang selalu aku gunakan bila nak wat tapai...


Dah lebih 2 tahun simpan dalam peti sejuk masih elok lagi...


Agak2 klu korang teringin boleh la cuba resepi nie...memang mudah dan jimat duit..hahaha

Wednesday, January 30, 2013

TERBAIK LA SERVIS ZALORA



Selamat tengahari


Adoi terkejut beruk tak abis lagi nie...Macam mana tak terkejut beruk, tiba-tiba courier sampai kat meja opis....


Semalam shopping sakan kat online...hehehehe...maklumat kan dihujung jari harus la guna kemudahan yang ada....


Nak beli baju search jer internet...bayar tup tap tup tap dah sampai kat opis...hahhaa


Dah jimat duit minyak, duit parking dan makan...hehhehe (dasar kedekut)


Kan sebelum nie aku ada wat entri pasal ZALORA nie..boleh baca kat SINI ye..


So semalam, tangan nie terasa gatal2 nak beli baju online padahal seumur hidup tak pernah tau beli baju online nie....dasar penakut la


Nak tekan butang beli pun menggigil2 tau takut kena tipu....Aku banyak baca kat internet pasal ZALORA nie so perasaan was-was tue ada la...Kalau kita tak cuba beli kita tak tahu servis nya..


Kena tekad dalam hati, jangan dengar cakap orang...kena cuba dulu baru tau...


Mata dah terbuntang-buntang tengok macam-macam fesyen so aku terberkenan la kat baju bawah nie


 Terkenan ngan baju nie la....gasak la..terus tekan butang confirm order dan dah terbeli sekali


Masa tue dah hampir pukul 5petang tapi masih sibuk membeli..hahhaa...so aku budget lagi 3 hari sampai la tue...


Sekali pagi tadi dah sampai courier... 
 Tengok nama company tue memang tak familiar langsung...Dah terpikir aku beli apa la plak nie


Takkan semalam order pagi nie dah sampai


 Sah dan kompem memang dari ZALORA...


Service yang tip top dan pantas dari Zalora....sungguh aku tak sangka...petang semalam order pagi nie dah sampai...


Hahaaaaa...terkejut beruk tak abis lagi....



 Alamak cahaya camera over plak...dah pelik jadinya colour baju tue...

Nak pakai kat opis kang, bebudak opis cakap sawan baju plak..so kita kasi baju nie posing kat kerusi


Korang bayangkan aku pakai macam model kat atas tue je la...jangan terbayang benda lain sudah



 Borang return slip...disertakan sekali...ini kes klu korang rasa saiz tue tak kena ngan korang...boleh la pulangkan semula dan nanti diorang kasi saiz yg korang nak


Apa lagi..takkan tengok aku sorang jer sawan baju...hahaha...jom cepat2 klik website ZALORA...jom SHOPPING...

Ini Sudah Lebih



Selamat pagi


Gambar lama terperap..hadap je la ye...penyakit rajin baru datang baru la terkedek-kedek nak pindah gambar dari kamera ke komputer...


Dak Bam Bam nie makin besar makin panjang akal tau...


Dan makin fanatik ngan Boboiboy...Pandai panggil "mama..papa..abang" dan paling tak sangka pandai sebut "boboiboiiiiii"


Kemain tau adik nie....macam mana la tak pandai menyebutnya..asal masuk kereta jer pasang citer tue...lama2 dah hafal pun


Nie kisah g Tesco...sebelum tue dia mamai lepas bangun tido....hahaa...sebenarnya kena paksa ngan mama suruh bangun..susah woooo...anak dua, nak tolak troli..nak dukung lagi...macam mana tue?????


So terpaksa la kejutkan dak bam bam tue ..biar dia duduk dlm troli jer


Sekali Tesco pasang citer Boboiboy...dah perangai pelik muncul


 Tengok melampau tak...slumber kodok jer pijak atas air kotak tue...


Lagi over terus panjat sampai kotak tertinggi...


Yang tak menahan tue dah la berdiri kat atas kotak tue siap tepuk tangan bagai...Kang tersungkur ke bawah tak pasal2 kita anak beranak glamer kat Tesco nie...


Terus angkat dan dudukkan elok2....Nie la masalah klu dah terlalu fanatik ngan boboiboy

Tuesday, January 29, 2013

Dah Agak Pun...SAIKO Perlu



Selamat pagi


Seperti yang diduga telah terjadi..pagi nie Haikal TAK NAK g TADIKA!!!


Pagi-pagi bangun awal...suruh mandi taknak..meraung2 tak nak mandi..ok baik aku jer mandi dulu kang pandai-pandai la papanya pujuk...Habis aku mandi, papanya plak mandikan dia...


Masalah plak nak suruh pakai baju sekolah...Ok kena saiko sikit budak nie...


Nak pakai baju angry bird kesayangan..ok no hal...Gigih la dia pakai baju sendiri selalu mama yang pakaikan...


Saiko lagi suruh jer pakai baju tadika....pasrah jer pakai...


Nak masuk kereta, asyik la cakap "nak g rumah tok mak..tak nak sekolah.."


Ok mama kena saiko dia lagi..."jom kita g kedai beli air milo kotak kecik peberet haikal"


Pasrah jer ikut...mama dah settle beli dengan dia ulang ayat yg sama "nak g rumah tok mak"

Ok...saiko lagi "ikut mama g beli barang jap...ada barang mama nak kena beli"...masa nie memang tak hantar adik g rumah tok mak coz tau klu dah berhenti kat rumah tok mak kompem la laju jer dia masuk rumah tokmak...So terpaksa la usung adik sekali....lepas hantar abang baru la hantar adik g rumah tok mak....


Nak sampai jer sekolah..."mama...haikal tak nak g sekolah..haikal nak g tok mak"


Ok kali nie bagi kata-kata peransang plak "haikal nak PSP baru tak???...klu haikal g sekolah nanti papa belikan PSP baru"


Haaa...masa nie dia dah terdiam jap....mungkin tengah terpikir ganjaran yg akan dapat klu rajin sekolah...


Sampai jer depan pagar tadika...cikgu jemput kat kereta....Bestnya tadika nie, cikgu akan jemput semua bebudak depan kereta...


Pasrah la pakai kasut sekolah...senyum2..salam..sayang dan lambai mama dan adik...


Settle dah masalah pagi nie...Pagi nie aku tengok ramai bebudak yg datang tadika menangis meraung2..maklum la cuti lama..


So pendek kata..."KENA PANDAI SAIKO" bebudak nie...ayat mesti manis...ikut jer dia tapi pusing sikit....Marah2 pun tak guna lagi la dia tak nak g sekolah so perlu SAIKO lebih....


Pelajaran buat aku jugak..tak perlu bertukar jadi raksasa...kena cakap elok2 dan pandai guna ayat manis....

Monday, January 28, 2013

Rindunya Kat Abang



Selamat pagi


RIINNNNDUUUUUUUnya...kat abang


DAh 3 hari berpisah...Hari Sabtu berpisah rasa macam terbang ke Johor jer tapi apakan daya terpaksa tahan hasrat hati coz kerja opis tengah menimbun giler....


Apa la dia buat kat sana...Dah makan ke????...

Siapa tolong mandikan???...Siapa pakaikan baju????...Siapa tidokan dia????


Aduh sebaknya....tengah taip entri nie air mata dah bergenang jer tunggu empangan pecah jer...huhuhuhu


Ikut hati memang aku ikut balik Johor tapi arahan bos...terpaksa keja dari hari Sabtu hingga la hari Isnin...huhuhu


Rasa nak meraung jer kat opis nie....Masuk hari ketiga kerja kepala dah pening sangat2...Rasa nak balik rumah tido jer tapi tak boleh....Jiwa dah tertekan tahap kritikal dah nie....TOOOLLLOOOOONNNNGGGG


First time aku berpisah ngan abang...selalu paling jauh pun dia tido kat rumah mak mertua....Ini la kes paling jauh....nun kat Johor...klu dia nangis memang susah la nak ambik....


Abang takde memang aku tak duduk rumah sangat...klu lama2 kat rumah mesti terbayang-bayang keletah dia dan adik buat rumah macam tongkang pecah....dan kasi aku jadi raksasa jer...


Adik pun macam terasa kehilangan jer....rasanya dia pun rindukan abang....


Haikal Danish


Cepat la balik abang....mama sangat2 rindukan abang...


Kat rumah bila aku suruh Mr Shah telefon kan abang...mesti dia taknak, dia takut abang tiba-tiba menangis nak balik...mama dan papa tak boleh g ambik....


Hari pertama berpisah aku telefon la tanya macam mana keadaan abang kat tok maknya...Sepanjang dalam kereta ke Johor, tok maknya cakap abang diam jer...Bila tanya dia tak cakap hanya angguk jer....Aku rasa dia pun x percaya kena berpisah ngan mama, papa dan adik...tapi tak boleh luahkan....Mujur la bila dah sampai johor, dia ok....


Yang buat aku sedih sangat bila aku nak cakap ngan dia...dia TAK NAK...sibuk main game...ntah2 dia taknak cakap takut menangis la tue dan merajuk ngan mama...Lepas pada tue aku dah tak telefon...sebak la wei...rindukan anak....


Kat rumah semua benda berkenaan abang semuanya mamanya siapkan...bila berpisah jauh wat kali petama, aku jadi risau pikirkan siapa yg siapkan semua keperluan dia....


Sepanjang 3 hari bekerja di waktu cuti nie..adik la peneman mama dan penceria hidup mama di opis....


Klu besar nanti macam mana la aku nak hadapinya...tak sanggup siot...


Friday, January 25, 2013

Diintai Pihak Zalora



Selamat tengahari


Terkezut jantung nie pepagi...Nampak nau la pepagi skodeng blog...hahaha


Check awaiting comment...baca punya baca...hahaha...macam ramai sangat orang comment kat blog tue....


Korang jangan risau...saper yang tinggal comment tue memang aku baca...kekadang gelak sengsorang baca komen tue tapi tak mampu nak balas....tengah cari waktu yang sesuai nak membalaskan.....jangan marah2 tau saper yang pernah tinggal comment kat sini tapi aku tak balas...aku hargai semua comment yang korang tinggalkan....sayang korang ketat2...opppsss kasi longgar sikit kang tak leh napas plak...auuuwww


Comment yang wat aku gosok mata bebanyak kali nak kompemkan betul ke nie???




Thanks sesangat kepada pihak zalora yang sudi menjenguk blog aku nie....


Secara jujurnya aku tak pernah la lagi membeli belah online kat ZALORA nie...pernah jenguk kat web site tu tapi tak pernah berkesempatan nak beli lagi...Macam mana nak belinya time takde duit g tengok memang telan air liur berkali-kali la....Pendam jer apa yang nak beli...Bila ada duit terlupa plak...hehehhe


In Shaa Allah klu berkesempatan nanti aku akan membeli belah jugak kat sana....Terasa terharu sangat...Terus otak nie teringat iklan kat TV tue...hahaha....


Apalagi jom arrr terjah ZALORA...



Baru Sehari Cuti Dah Tak Nak Ke Sekolah



Selamat pagi


kredit to mr google


Pagi-pagi sajer jer bagi aku hangin satu badan....
Dah la pepagi hujan lebat, boleh lak buat peel...grrrrr


Geram aku dibuatnya ngan Haikal pagi nie...Dah siap pakai baju sekolah, sampai jer umah Tok Mak terus masuk...dan dan tue la tak nak g sekolah


Kat rumah ok jer....hantu mana la hasut taknak g sekolah nie!!!!....


Macam nak keluar anak tekak nie paksa suruh g sekolah...Cakap lembut tak jalan, akhirnya keluar abis suara rock pepagi nie...


Mujur la Tok Mak pujuk2 baru la dia nak g sekolah....


Kompem la aku balik keja nanti demam...dah pepagi kepala kena hujan...terus antar "budak bertuah" g sekolah....


Mujur la sampai sekolah, dia tak wat peel tak nak keluar kereta...kalau tak maunya sekali lagi keluar suara rock aku....



Takpe lepas nie cuti 3 hari so dok la rumah puas-puas.....Jangan lepas cuti 3 hari nie dia buat peel lagi sudah....

Wednesday, January 23, 2013

Lepas Mengidam Nak Makan Tapai



Selamat petang


Benda yang aku teringin sangat nak makan tapi malas nak buat...


Sebelum nie beli jer...memang tak berbaloi la coz sikit sangat...Pastu bila dah pandai buat hambek ko sekali buat terus setengah kilo....


Tiba-tiba mengidam nak makan tapai tapi tak jumpa lagi..last-last jumpa kat area Masjid Hijau kat Kajang tue...lepas la mengidam tue...


Karang ada plak wat statement "dah isi lagi ker??"


No...no...no....cukup la 2 hero buat masa nie....


 Puas hati...sedap..harga rm2.00...so beli 2 bekas jer la satu untuk aku dan satu utk Mr Shah...


Nampaknya kena beli beras pulut la..wat banyak2 baru beraloi, leh makan puas-puas...

Abang Borek Adik Rintik



Selamat pagi


Memandai jer aku tukar peribahasa tue...selalu bapa borek anak rintik zaman dah maju kena sesuaikan dengan keadaan...hehehe


Nie la contoh "Abang borek adik rintik"...


 Dah pandai menebeng sebelah abang...apa abang buat dia ikut join sekali

Muka tak puas hati tiba-tiba mama ambik gambar


 Lepas tue sambung main lagi...


 Sambung plak main kat luar...."apa???...mau gaduh ker???"


 Sanggup la berhimpit-himpit atas sofa janji dapat tengok abang main game


 Kasi close-up sikit....


Nie la kerja dak bam bam nie pantang abang main game mesti dia terselit kat sebelah...bila abang tido, sanggup la dia tak tido coz nak cuba main game plak...bila tak reti main abis la dihempas2 handphone mama....huhuhu


"Adik...awak tue baru 1 tahun 2 bulan..agak-agak la nak main game HP pun"

Tuesday, January 22, 2013

Kasi Bebudak Bam Bam Beriadah Sikit



Selamat petang


Mood nak taip entri dah kelaut...ambik gambar tak hingat, nak pindahkan gambar ke komputer hazab...huhuhu


Sekarang Mr Shah memang kerja non stop..Sabtu Ahad pun bantai OT plak...mati kutu la anak beranak kat rumah...


Kalau anak / aku demam baru la Mr Shah tak g kerja klu tak, memang rumah dah ala-ala hotel la balik utk tido jer....


Gigih la wat plan, mula tue nak keluar hari Sabtu tapi mamanya nie plak kemalasan tahap kritikal asyik membuta jer....so mari la kita bersuka ria di hari Ahad je la...


Itu pun kasi diorang kenyang dulu baru keluar rumah...


Kali bawa diorang riadah jauh dari rumah..nun kat KL tue



 Enjoy dapat naik buaian sorang satu....Lapang jer tak ramai org kat Taman Botani Perdana..

Dulu tempat nie dikenali Taman Tasik Perdana...sekarang dah jadi Taman Botani Perdana


 Jalan la puas-puas..riadah kasi lemak kat badan tue kurang sikit...hehheehe


 Dah macam abang besar..nak jalan tak nak pimpim tangan...


 Aiskrim nostalgia..dah mahal la RM 1.50 tue


 Tension...penat dan berpeluh

Letih jalan, slumber kodok jer dok kat situ


 Upah dari mama....makan la aiskrim buat hilangkan dahaga panas-panas terik tue...


 Muka tension lagi...kena paksa jalan

 
Bawa pusing-pusing naik bas terus tido tak sedarkan diri...penat ye


 Port main yg best tapi kat sini macam tak hidup suasananya dan tak ramai orang macam Tasik Titiwangsa


Tenang dan damai...klu sorang-sorang takut gak lepak sini...


Balik tue terasa jauh la plak nak menapak ke kereta so naik la bas sekali lagi untuk ke parking..hehhee


Memang enjoy la keluar, sehari suntuk berjalan jer kitorang anak beranak...lepas balik tue...usung plak g Jalan TAR...


Beli inner neck, makan kenyang2....solat dan baru la balik....hohoho penat giler sehari suntuk...

Friday, January 18, 2013

Peberet Dak Bam Bam Masa Kini



Selamat tengahari


Dak bam bam yang makin ari makin bertambah-tambah bam bam


 Lepas abis makan keow teow goreng ngan mama terus rampas air mama

minum dengan lahapnya macam setahun tak minum air...pedas kot keow teow tue...hehehe


Muka bangga dapat abiskan air kotak mama....Sekarang nie la peberet air dak bam bam nie...


Tengok butang baju pun dah tak muat, asal butang jer terbukak balik....perut dah moncit....hahhaa



Imam Muda Comel



Selamat pagi


Bila Hadif dah besar macam nie la gelegatnya..Pantang bila tengok tv...


Tambah2 bila azan berkumandang kat tv


Sanggup berhenti minum dulu tapi air kotak tetap pegang...

Tangan automatik kat telinga kanan...ntah saper la ajar....



Auww seksinya


Macam nie la perangai dia kat rumah...bila azan jer automatik berhenti main dan makan....tangan harus kat telinga.....konon dia pun tengah azan sekali la tue


Harap2nya sampai ke besar la macam nie

Thursday, January 17, 2013

Terapi Tenangkan Jiwa



Selamat petang



Lepas kejadian amukan haikal malam tadi....Rasa dah cool sikit dalam kereta, terus g Cziplee beli buku haikal...


Aku rasa masa tue memang mata aku dah bengkak2 coz nangis non stop...peduli la janji aku tak kacau orang...



 Memborong buku tadika


Buka tadika memang cikgu tak kasi bawa balik so macam mana bebudak nak belajar kat rumah...Semalam kat tadika cikgu dah bagitau yg haikal slow sikit dalam pelajaran so mamanya harus cari cara untuk haikal cepat belajar


Buku nie wajib buat ulangkaji setiap malam...Lepas nie mama tak boleh lepak2 tengok tv dah...masa yg ada kena ajar anak.....


Belikan puzzle untuk asah minda haikal...harus la upin dan ipin


Terapi paling berkesan untuk mamanya....


 Buat kerja giler...borong novel banyak2 kat plaza metro, kajang


Lama dah tak beli novel sejak anak dah 2 org....Malam tadi nak cool kan perasaan marah memang memborong sakan la


Citer adam dan hawa dah abis baru la aku terkedek2 nak beli novel tue


Sekarang tengah pemes citer Setia Hujung Nyawa harus la borong sekali...Banyak kedai aku cari akhirnya jumpa la buku nie..itu pun buku terakhir yg ada....


DAh abis terapi tenangkan jiwa..baru la terkedek cari salotope dan gam untuk tampal kaca yg pecah tue...untuk sementara malam nie....


Klu masa waktu malam panjang maunya terapi jiwa kat shopping complex plak memborong baju....hehehe


Memang berkesan la terapi cara macam nie...puas dapat tenangkan jiwa dan perasaan marah

Melampau Betul Mengamuk



Selamat tengahari


Malam tadi memang aku hangin satu badan ngan Haikal...bawa kereta, usung Hadif dan tinggalkan kat rumah tok mak...Haikal dok umah ngan papa diam2...


Memang rasa nak meraung dan membawa diri la...Rasa macam diri sangat tak berguna dan tak pandai mendidik anak...huhuhuhu


 
 Besar giler pecahnya


Kisahnya macam nie...semalam kitorang nak keluar la beli buku untuk haikal belajar kat rumah...Masa tue, aku kluar dulu la nak bukak pintu pagar dan start kereta...Yang haikal nie ingat mamanya nak tinggalkan dia, so tak menyabarnya dia g tendang pintu...tak sempat aku nak buka pintu sliding door tue terdengar kaca pecah...


Memang lepas tengok tue aku terduduk kat luar dan hanya mampu tengok jer cermin yang pecah tue...


Haikal dah lari masuk dalam rumah...Terus angkat Hadif dan keluar rumah..Tinggal la haikal dan papanya kat rumah...


Tak sanggup aku nak duduk kat rumah, aku takut kesabaran aku tak banyak...kang maunya histeria aku kerjakan haikal....Bawa hadif g duduk ngan Tok Mak dan aku keluar sorang diri...Sepanjang jalan memang menangis non stop la....memikirkan betapa aku masih tak berjaya mendidik anak lagi....rasa macam putus asa sangat....


Dalam kereta tue aku hanya mampu menangis dan berzikir untuk tenangkan hati dan perasaan....Bila dah cool baru aku balik....


Masalah baru plak muncul, duit lagi nak tukar pintu baru...huhuhu......

Memanjang Jer Asyik Terkurung



Selamat Pagi


Pagi nie terkena lagi...hwuaaaaa...terkurung dalam rumah lagi


Pelupa atau dah tua erk????...kunci rumah tertinggal dalam kereta...Mr Shah plak dah pergi kerja...huhuhu


Mujur la ada HERO yg boleh diharapkan


Sibuk suruh mamanya ambik gambar


Kali nie tak perlu susah nak beri arahan..kes TERKURUNG sebelum nie dah memudahkan Haikal nak cari kunci kat mana...


Jangan la lupa lagi lepas nie...huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...