Selamat pagi
Cuti2 nie sedap makan manisan manis2...Nie kes tengok adik aku makan kat hospital la nie...Hari tue g melawat dia kat hospital, sekali tengok hospital bagi minum petang bubur pulut hitam....takkan la nak mintakan, kita tengok jer la orang sakit makan...
Disebabkan teringin nak makan padahal tak pernah pun aku masak bubur pulut hitam nie, gagahkan diri juga masak nie...
G tesco merayau2 la cari beras pulut hitam...jumpa jer terus peram kat dapur....sebelum cik tong makan, baik la aku buat cepat...
BUBUR PULUT HITAM
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam (lagi lama lagi elok)
6 cawan air
5 sudu besar gula - aku guna 8 sudu gula
sedikit gula nisan - aku guna setengah ketul gula merah
secubit garam
3/4 cawan santan fresh - aku guna 1 kotak santan (200ml)
2 helai daun pandan
Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
Biarkan bubur suam2 sedikit, kemudian isikan ke dalam mangkuk hidangan.
Sedia utk dinikmati...
Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam (lagi lama lagi elok)
6 cawan air
5 sudu besar gula - aku guna 8 sudu gula
sedikit gula nisan - aku guna setengah ketul gula merah
secubit garam
3/4 cawan santan fresh - aku guna 1 kotak santan (200ml)
2 helai daun pandan
Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
Biarkan bubur suam2 sedikit, kemudian isikan ke dalam mangkuk hidangan.
Sedia utk dinikmati...
Aku punya ada la ubah sikit, klu korang tengok kat blog kak nor, bubur tue sedap makan dengan aiskrim...disebabkan rumah nie memang xde aiskrim so makan je la macam tue jer...
Stail aku suka pulut tue betul2 kembang baru feel nak makan...lain orang lain caranya...apa2 pun memang sedap bubur nie