Wednesday, June 29, 2016

OWLERY CAFE - Cafe Yang Santai dan Makanan Yang Berbaloi Sedap

Ok hari nie nak perkenalkan port makanan yang sedap..ini x tipu tau..memang serius sedap bagi tekak aku la..kang korang g rasa x sedap jangan marah plak..


tekak kami satu family nie demand sikit..tak sedap memang cakap x sedap..klu sedap, korang akan nampak asyik muka kitorg je makan kat situ..


OWLERY CAFE...
Cafe nie baru dibuka awal bulan 5 x salah aku...masa tu ada la geng gojes mommy blogger and baby yang dah pergi cuba...aku mampu jeling dan telan air liur je..memang nekad, yang bulan puasa aku nak makan kat situ gak..


Asyik telan air liur je bila usya intagram @owlerycafe..makanan tu buat perut berbunyi2 tau...


x ingat puasa ke berapa kitorg terjah gak situ...seharian berjalan ke sana sini letih oii takkan nak balik umah masak plakkan...terus call owner kedai untuk booking..


Sempena bulan puasa nie..Special Ramadhan Promotion akan dapat potongan 10% untuk makanan dan minuman dan klu booking awal plak tambah lagi 5%.. berbaloi sgt tue..dah jimat sikit


 Geram tengok painting burung hantu tu..nampak comel sgt tau


 Kitorang meja no 5...comel sgt la no meja tu..


 Ajak bergambar laju jer nak bergaya


 Yang bestnya kat sini, ada port untuk anak2 main...
Aku rasa sgt berbaloi kedai makan ada sediakan tempat main anak2...kita mak pak nie xde la tercekik2 nak makan..selalu konsep makan telan je..x sempat nak hadam tau bila ada anak2 nie

Bila makan kat situ, boleh makan dan kunyah 44x lagi...bebudak2 tu buat hal masing2 kat port main tu


 Jangan terkejut bila tengok menu kat cafe tu xde gambar ye...menu tue dah terang detail apa yg terhidang nanti..

Klu korang x dapat bayangkan apa yg korang nak order, korang boleh terjah instagram @owlerycafe..macam2 gambar makanan yang membuat korang x sabar nak cuba semuanya la


 Kitorg sampai awal, so x ramai lagi la


 Deko kaunter pembayaran pun comel jer


 Meh la posing dulu laki bini sementara tunggu makanan


 Pantang ajak bergambar, macam2 aksi keluar..

Posing mak pak plak


 Grilled Lamb Company
Nie menu untuk aku berbuka puasa..memang dapat portion yang banyak...siap aku kongsi ngan anak2 ngan laki baru berjaya abiskan




 Owlery Sambal Fried Rice
Menu berbuka puasa haikal...x abis haikal makan sebab banyak sgt




 Aussie Rib Eye Steak
Menu berbuka puasa husband aku...steak nie memang tebal dan puas hati sedap




 Tiger Prawn Fried Noodle
Menu berbuka..eh melantak la untuk hadif...pun sedap..macam dia goreng sebungkus mee untuk ko sorang je hadap..memang banyak sgt...

Boleh request nak pedas atau x nak pedas..


Tiger prawn fried rice plak...salah eja la plak..patutnya noodle..huhuhu


 Berbunyi2 perut bila tengok makanan dah terhidang atas meja nie


 Unik sgt bekas air gula tu...ikut korang suka manis atau tak..just tambah air gula tue sendiri jer



 Posing depan makanan seharusnya la


 Kemain panjang muncung tu..apa yang dibebelkan tu papa


 Kampung style...makan pakai tangan je..hahhaa


 Mee goreng tu memang sedap..untuk anak2 aku memang aku request taknak sayur2 nie..kang ada yang jd mangsa asingkan sayur diorg plak..bila nak makan..huhuhu

Memang hampir licin hadif makan mee goreng tue sorang..sedap la tue


 Harga berpatutan dan berbaloi untuk kami 4 beranak makan..sebabnya sedap dan portion makanan yang banyak...

Harga makanan paling mahal pun RM38.00...sgt berbaloi la untuk makanan barat yang sedap dan banyak


 bergambar ngan tokey kedai - lan..husband rara


 dari jauh dah boleh cari mana kedainya...hihihi


 oooi..dating erk dalam sangkar tu...hihihi


 Untuk korang x suka makan kat bahagian dalam, boleh lepak makan kat luar jugak


 rasa nak kidnap jer burung hantu tu...hihihi..comel sgt la


 View dari luar...santai sangat..paling best rasa rileks jer nak lepak lama2 kat situ


Sementara masih berbaki lagi beberapa hari lagi nak abis puasa nie..boleh la bawa anak2 dan isteri g makan kat Owlery Cafe...kompem korang akan repeat datang dan datang lagi...

Dapatkan potongan harga sempena ramadhan dan tempahan awal....

OWLERY CAFE
G-6, Jalan Dagang B/3A,
Taman Dagang Evenue,
Ampang
Tel : 03-4287 9639
insta : @owlerycafe


Puding Karamel Tanpa Telur - Mudah dan Sedap

Selamat berpuasa..tinggal seminggu je lagi nak berpuasa...kita puasa, blog pun terjoin sekaki puasa update gak...hihihi

Kali nie nak share resepi yang aku rasa semua orang suka buat dan makan. Puding Karamel...
Aku buat versi tanpa telur..

Aku bab2 makanan kena letak telur nie aku kureng suka sgt..klu buat kek coklat pun aku suka buat versi xde telur gak..lagi sedap dan x muak bila makan.

Puding karamel nie pun x muak makan dan paling penting x bau telur...hihihi
Dan paling penting lagi mudah dan sedap...



Resepi Puding Karamel Tanpa Telur
Bahan A (Karamel) :
3sb gula
2sb air
- masak atas api kecil hingga keperangan. lepas tu terus tuang dalam acuan.

Bahan B (Puding) :
1 pek sebuk agar-agar (10g)
4 cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
2sb tepung kastard
1sk esen vanilla

Cara-cara :
- Satukan semua bahan B.
- Kacau selalu jangan bagi adunan bergentel.
- Bila adunan dah mendidih & nampak sedikit pekat, tutup api.
- Tapis dan tuang dalam loyang berisi karamel tadi.
- Sejukkan sekejap dan masukkan dalam peti sejuk 2-3 jam dah boleh makan.


Zoom dekat2 terus rasa nak ngap skrin nie...sedapnya klu dapat makan lagi....

Monday, June 13, 2016

Almond Cocochips Cookies

Ok nie resepi kuih raya kedua aku buat dalam masa sehari..lepas buat Tart Nanas Susu Gold, terus bancuh segala bekas untuk next kuih raya.

Alang2 dah dok dapur, duduk la mengadap oven sampai ke petang..
Resepi kedua nie pun ambik dari Facebook Azlina Ina..best resepi kat situ sebabnya xde menggunakan MIXER. Aku dah la bab2 menggunakan mixer nie pemalas..pemalas nak basuh...hihihi

Almond Cocochips Cookies

 First try, aku bulatkan segengam2...


 Sekali dah masak, gemuk2 plak...adoi makan sebijik dah kenyang macam nie


Lepas tue buat secubit2 je sebab nak makan sekali ngap jer...aku suka almond so memang saja letak almond banyak2..rangup..rasa macam coklat mahal tu famos amos...hahaha

Almond tu x perlu sangai dulu..bila bakar nanti akan rangup

Thanks aydazara tolong editkan resepi tu..senang nak paham

TART NANAS SUSU GOLD

Selamat berpuasa..

Mukadimah sikit..tahun nie start puasa 06 Jun 2016 (Isnin)
 Musim anak2 cuti sekolah plak tue...tahun nie x lapar sgt la berpuasa sbb masih mengamalkan diet, so sahur makan kurma sebiji dan air selitar memang bertahan la...kurma plak jenis medjool memang spesis kurma besar dan kenyang la sampai ke petang macam tue.


Tahun nie merajinkan diri nak buat kuih raya yang peberet kitorg...selalu tiap-tiap tahun wajib aku beli kuih raya nie tapi sejak dua menjak nie kuih raya yg aku beli tu macam dah x sedap so nekad la buat...


First time aku try nak buat TART NENAS...beli segala jenis peralatan nak buat...inti harus la beli jugak, x kuasa la aku nak kupas nenas pastu tunggu berjam2 plak masaknya...zaman dah canggih, g je kedai Bakery...ada jer inti nenas yang dah siap..x mahal pun..x sampai 10hinggit..


Resepi nie aku ambik dari Facebook AZLINA INA FANS...kompem macam2 menu best dan senang korang boleh buat..dah tau facebook tu, dah g LIKED dan FOLLOWING cepat..

TART NANAS SUSU GOLD
Sumber : Fb Azlina Ina Fans

 Bahan-bahan :

Bahan A
3 1/4 cawan Tepung Gandum
2sb Tepung Jagung (bg tart x keras bila sejuk)
2sb Tepung Custard (bg tart rasa creamy sedap)

Bahan B
1 cawan butter
3sb susu pekat (boleh guna gula kastor halus)
2sb minyak sapi
1 biji kuning telur
Sedikit esen vanila
Sedikit pewarna kuning

Jem Nenas (beli segera kat bakery)

Cara-Cara :
1. Kacau sebati bahan B dengan senduk je...x perlu mixer bagai.
2. Kemudian masukkan bahan A-1 cawan tepung, 2sb tepung custard dan 2sb tepung jagung.
3. Kacau bg rata.
4. Tuang baki tepung gandum. (Sukatan 3 1/4 cawan bg sape pakai acuan tart, kalau pakai penggelek boleh tambah 1/4 jd 1/2 cawan maksud sukatan utk penggelek 3 1/2 cawan tepung gandum sbb nak doh keras sket senang nak gelek.
5. Uli sampai jd doh yang cantik dalam 3 minit je lembut je doh nie.
6. Ambik sikit adunan doh masuk dalam acuan tart.
 7. Tabur talam dengan tepung.
8. Kemudian tekan je acuan tu.
9. Letak jem agak2 la dan gulu doh.
10. Bawah try sapu butter sebelum letak tart.
11. Sapukan kuning telur dan pewarna kuning atas tart tadi utk effect gold.
12. Panaskan oven 170 5 minit, masukkan tart dan bakar suhu 160 masa 25minit (bergantung jenis oven)
(kalau nampak permukaan tart dah gold, means masak dah)
13. Keluarkan dari oven. Tunggu sejuk baru susun dalam bekas kuih.
 



Amatur sangat...asal ada rupa cukup la..


Menggigil tangan nak picit...mula2 bancuhan tue aku uli kejap jer, patut la susah nak picit kluar doh tu...
Pastu sambung uli 5 minit lagi, baru la lembut sikit nak picit doh tu keluar.

 Dulang perlu sapu butter dulu, kang ada yang tart nenas melekat atas dulang..
Lepas letak tart nenas atas dulang baru sapu kuning telur + pewarna kuning


 Berbunga2 hati bila tengok tart nenas x rentung kluar dari oven...ok la tahun depan boleh cuba buat lagi..

1 adunan nie boleh dapat 90 biji bergantung pada besar mana korang nak gulung tu dan inti dalamnya...aku buat sedang2 memang dapat banyak la..hihihi




Nie plak resepi yang telah di edit di FB azlina ina