Tuesday, July 24, 2012

Roti Gula

Selamat Tengahari


Terlalu bz sampai tak sempat nak update blog pagi tadi...


Hari nie nak kongsi cara nak hasilkan roti gula...skodeng kat blog Hana...Tengok senang terus buat pagi tadi lepas sahur...


Memandangkan hari nie tarikh expired roti so sangat la sesuai nak buat roti gula...Ingat nak buat Puding Roti tapi Mr. Shah plak dah boring nak makan tue....Sebelum cik tong makan, biar kita yang makan...


RESEPI ROTI GULA
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • Roti keping putih gardenia atau apa jua jenama
  • Butter@Marjerin secukupnya - cairkan (utk mudah sapu)
  • Gula kasar secukupnya

Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 180.
  • Alaskan loyang pembakar dengan kertas minyak/baking paper.
  • Potong roti empat bahagian (supaya mudah utk disimpan). 
  • Susun ke atas loyang pembakar. 
  • Sapu butter@marjerin ke atas roti. Kemudian taburkan gula.
  • Bakar selama 15min atau sehingga keperangan.
  • Sejukkan di atas redai dan simpan dalam bekas kedap udara.

Langkah-Langkah (Style kayrul)

Potong roti kepada 4 bahagian


 Mentega dan Gula


 Alas loyang pembakar dengan baking paper

Sapu mentega kat roti dan susun dalam loyang...Then tabur gula ikut tahap kemanisan yang korang suka la


 Dah siap bakar, sejukkan atas redai


Ok dah siap...Alamak gula macam sikit plak...

Aku ingat gula akan cair bila masukkan kat oven, so takut2 jer letak, rupanya elok jer gula x cair pun..lepas nie kalau buat lagi boleh la letak gula bebanyak...


Dah jimat lagi duit...aku memang suka makan roti gula nie so lepas nie, lapar jer buat sendiri...

3 comments:

  1. tqvm dear sbb share resepi n cara nak wat roti gula...sya pon ska mkn roti gula tp skrg ni cam mahal jek roti gula tu..
    hihihi..dah ade resepi ni bleh try wat sdiri..bleh buh gula byk2 kan dear..hihih

    ReplyDelete
  2. asben suka jugak ni. blh la try nanti.

    lbh kurang lak resepi kita hari ni ye, berasaskan roti

    ReplyDelete
  3. waaaahhhh, best-best... lau kite, lau da sampai exp date, confirm2 ke tong la jawapannya...

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...