Wednesday, January 09, 2013

Resepi Durian Crepes - Berbaloi dan Sedap

Selamat petang


Seperti di janjikan...hari nie aku sertakan resepi durian crepe...Aku try resepi dari blog kak yati dari Sinar Kehidupanku 

Kak yati buat memang cantik dan mengancam tengok...korang boleh skodeng blog kak yati..

Memang berbaloi-baloi cuba dan sangat-sangat sedap..bagi tekak aku la tekak korang aku tak jamin...hehehhe

Disebabkan aku dah try makan durian crepes yg kat Mid Valley tue..so aku rasa resepi nie sangat menepati kesedapan durian crepes mid valley tue...memang rasa sejibik sama

Adunan crepes tue memang menjadi sangat...nipis dan tak mudah koyak..itu yg penting sebab masa nak proses melipatkan rumit sikit, kang dah koyak dah tak cantik...


 Mengancam jiwa betul la durian crepes dan blueberry crepes nie

Sangat nipis kulit tue dan tak mudah koyak


Durian Crepes/Blueberry Crepes


Bahan-bahan- Adunan Crepes
  • 3 sudu besar rata tepung Hong Kong/tpng gandum - aku guna tepung gandum jer
  • 4 sudu besar rata tepung kastard
  • 4 sudu besar rata tepung jagung
  • 2 sudu besar rata tepung ubi
  • 3 biji telur-di kocok2 je - aku pakai telur gred A
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar gula halus
  • 1/4 sudu teh garam
  • 250 ml susu cair- suhu bilik
  • 1 sudu besar mentega cair/minyak masak
  • Pewarna purple- optional - 1s k pewarna kuning/pink
Cara-cara

  1. Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis.
  2. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, sapukan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu.
  3. Ambil satu senduk kecil adunan dan lenggangkan kuali ke kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis. Masak hingga atasnya mengering. Tidak perlu diterbalikkan.
  4. Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.
  5. Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik!
  6. Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh ditindih satu persatu
Bahan utk Inti

  • 1 cawan non dairy whip cream
  • Blueberry filling secukupnya - aku guna blueberry segera dan isi durian fresh
Caranya.
 Ambil 1 cwn/ 250ml non dairy whip cream dan pukul hingga kental.
Masukkan dlm bekas dan simpan dlm petiais sementara menyediakan crepe.


Abaikan la rupa bentuk crepes aku yg tak semegah tue..kang lipat dah tak nampak permukaan buruk tue

Durian harus la sebanyak mungkin

Wajib guna non dairy whip cream jenama RICH'S...tak perlu letak gula memang dah manis pun. Aku beli tue di kedai bakery kat Kajang..Kedai tue sederat ngan Mydin Kajang....


Langkah demi langkah cara melipat durian crepes


Langkah demi langkah cara melipat blueberry crepes
Cara Penyediaan
  • Kepingan crepe ~ secukupnya
  • Non dairy whip cream- yg telah di pkl kental-(masukkan dlm piping bag senang di gunakan) - aku guna 300ml (giler tamak nak cream bebanyak dan dasar pemalas ceduk pakai sudu jer)
  •  Blueberry filling- secukupnya~- aku pakai durian dan blueberry filling
  1. Letakkan sekeping crepe (permukaan kasar harus la diatas..yg licin kat bawah)
  2. Letakkan non dairay whip cream di atasnya
  3. Kemudian letakkan 1 sudu kecil blueberry filling
  4. Tutup kembali denga non dairy whip cream
  5. Lipat kiri dan kanan, atas dan bawah.
  6. Buat sehingga habis. Simpan dalam peti ais dan sangat sedap di makan dingin
* Klu nak cuba resepi lain yang kak yati telah cuba boleh klik SINI


Hari pertama buat aku bantai gandakan adunan kat atas tue..nak cepat punya pasal dan hadif kacau, aku buat sebesar tapak tangan...

Makan sekeping kenyang sehari suntuk...Dapat 20 biji versi gedabak


Esoknya buat lagi coz durian banyak lagi dalam peti ais..buat versi comel plak tapi inti harus la melimpah ruah..nie aku bancuh 1 adunan jer dapat 20 biji versi comel


Kalau rajin, berbaloi la buat sendiri...dapat makan puas-puas dan dapat banyak


Peti ais aku dah tukar bau durian...Ntah bila la durian crepes dalam peti ais tue nak abis...

17 comments:

  1. senang dan sedap sangat..berbaloi buat sendiri

    ReplyDelete
  2. besarnyeeeeee..besar tapak tangan!! hahaha puas mkn ni..

    ReplyDelete
  3. hari tu dh try buat tapi x brp sedap...haha
    ni nk try resepi u pulak...thanks! :)

    ReplyDelete
  4. wow...mcm2 crepe ada kat sini...wat akak terliur je..tq sudi mencuba..kalau boleh nak gak rasa ni..he3..

    ReplyDelete
  5. ciknaa buat ritu kejap je utk bisnes kecik2..tapi rase rumit yg amat..

    ReplyDelete
  6. Thanks for the recipe :)
    I will try to make it

    ReplyDelete
  7. Kak nak tanya,tepung ubi tu ubi kentang atau ubi kayu???

    ReplyDelete
  8. kalau xletk tpun gubi kayu tu bole x?
    tpung gndum dgn tpung jgung je boleh?

    ReplyDelete
  9. Sedapnyer kak...malas nk buat tp raser mcm nk try gak biler pnyakit MALAS dah pi main jauh2...

    ReplyDelete
  10. Sedapnyer kak...malas nk buat tp raser mcm nk try gak biler pnyakit MALAS dah pi main jauh2...

    ReplyDelete
  11. Nampak mmg sdp dri beli mahl kecik plak tu xpuas nk mkn...ni dah ade resepi bole la melantak hbis hbisn...kikiki

    ReplyDelete
  12. Nampak mmg sdp dri beli mahl kecik plak tu xpuas nk mkn...ni dah ade resepi bole la melantak hbis hbisn...kikiki

    ReplyDelete
  13. Terima kasih atas resepinya. Memang sedap nampaknya.

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...