Wednesday, June 19, 2013

Karipap Rangup

Selamat petang


Petang-petang jom jamu mata tengok resepi yang best dan aku bagi 5 bintang la...resepi nie aku tengok kat blog Kak Di "Green Apple"


Mula2 terliur tengok steak yang Kak Di tunjuk...alahai terliur sampai menjejeh ayaq lioq nie....


Tup2 Kak Di pun ada share resepi karipap...aku bab karipap2 nie memang teruja abis...boleh la segeng ngan Kak Di...aku pun "hantu karipap"...macam biasa hantu karipap harus la pandai buat makanan kegemarankan...klu bukan kegemaran, teringin nak makan, apalagi tunjuk je la kat kedai...hahhaha


Disebabkan sardin kat rumah kena catu dan kentang pun tengah sebeban banyaknya, aku buat inti kentang jer...ikut korang la pakai inti apa pun...yang penting kat sini aku nak share kulit karipap yang rangup tau...berbaloi-baloi cuba resepi Kak Di




RESEPI KARIPAP

1kg tepung gandum
3 sudu besar butter
3 sudu kecil minyak masak
1 sudu kecil garam
3 cawan air mendidih


Cara-cara :
1. Gaulkan tepung gandum bersama garam. Sebatikan.
2. Didihkan butter dan minyak masak.
3. Bila dah mendidih, angkat dan tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung sambil di gaul sebati.
4. Kemudian tuangkan air mendidih sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan tadi.
5. Uli sehingga jadi doh.


Note : aku syorkan nak gaul2 tue guna la senduk ke...kang ada tangan melecur...agar2 tangan tue kebal, boleh la pakai tangan ye...

Lepas nie aku nak kurangkan kuantiti tepung, maybe buat 1/2 kg jer kot sebab, memang dapat banyak giler karipap....naik lenguh tangan nak abiskan doh tue


Nak tengok step by step boleh la jengok blog Kak Di


Aku buat dua versi, versi abang long dan adik...abang long harus la besar siap aku letak telur lagi...

Versi adik macam biasa, kecik jer just inti kentang semata2...hehehe


Ready nak frozen....aku goreng sekejap dalam 1 minit jer, sejukkan dan masuk dalam peti ais....


Rasa lapar jer keluarkan dari peti ais terus goreng...memang berbaloi2 sangat, walaupun dah banyak hari tetap rangup kulit karipap tue..korang harus cuba resepi nie...best tau...


4 comments:

  1. tengok kulit tu pun tau dia rangup, ni kompem tak cukup seketol huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie bukan seketul tak cukup...10 ketul pun belum tentu cukup nie...hehehehe

      Delete
  2. hahaha wahhh sedap ! sy mmg hantu karipap jugak, sy suka sardin ! tp mostly klw beli kat kedai, confirm penuh bawang dpd sardin ;( huh !

    and sy penah rse karipap ada telur rebus mcm tu, rse best ! haha

    owh ye, akak org mana? kt johor org panggil karipap : epok-epok...
    haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya orang kedah...tapi memang hantu karipap....tue la kat kedai sekarang dah tak sedap..kekadang kulit karipap tebal la...baik buat sendiri lagi puas hati

      Delete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...