Wednesday, August 28, 2013

Resepi Puding Pelangi

Selamat tengahari


Hari nie aku nak kongsikan resepi yang aku buat untuk potluck rumah Aty. Al-kisahnya masing-masing bawa potluck takkan la aku nak usung perut jer...malu la wei....dah la first time nak bertentang mata memang sangat x senonoh la kan....


Habis la selongkar kertas2 resepi yg ada...rajin kumpul dan print jer, buatnya idak...nie la first time nak try...harap2 sedap la


PUDING PELANGI
Resepi asal : almy@myresepi.com


Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10g serbuk agar2 (blh guna agar2 tali jugak)
  • 650ml air - 1000ml air
  • 180gm gula pasir (saya kurangkn kuantiti gula - blh smpai 160g utk yg versi kurang manis lagi) - 250gm gula
  • 60gm mentega
  • 1 biji telur - 1 biji telur gred A
  • ½ tin susu cair
  • 1 sudu makan tepung custard
  • 1 sudu makan serbuk koko - tukar warna biru
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara-cara

  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp.
Nota : tulisan merah tue, aku derhaka sikit ikut kesesuaian coz aku takut keras...hehehe

Kalau korang nak tengok step by step macam mana nak buat boleh la ke blog HaSue... lengkap tau caranya...

Selamat mencuba ye...aku jamin, resepi nie sedap sangat dan berbaloi cuba coz aku dah cuba, korang bila lagi???...

2 comments:

  1. rajin betul la mummy sorang ni... terasa diri ni malas mls pulak... =D

    ReplyDelete
  2. belum ada soon nak buat tapi jelez ni....nak sket...ehehheee

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...