Semalam settle buat popia carbonara cheese....
Terpengaruh tengok kak amy share video popia carbonara...terus buat...sedap sgt wei...
kredit resepi dari video @khairulaming
Bahan2
- kulit popia
- bawang besar (potong dadu)
- isi ayam
- sos carbonara prego
- sosej
- carrot (potong dadu)
- cheese
- 1 ketul kiub ayam
- black pepper
- garam
- bancuhan tepung gandum sebagai gam lekatkan popia
Cara2
1. Tumis bawang besar sehingga naik bau..pastu masukkan isi ayam..
2. Masukkan carrot..masak hingga lembut
3. Masukkan sosej, kiub ayam ..gaul sebati
4. Lepas tu masukkan sos carbonara, kemudian masukkan garam klu rasa x cukup masin dan black pepper...biar mendidih sehingga kuah menjadi pekat..
5. Angkat dan sejukkan
6. Dah sejuk inti baru start menggulung popia.
kuah dah siap masukkan semua bahan..tunggu hingga pekat baru tutup api
tunggu kuah sejuk baru menggulung
letakkan kuah atas kulit popia..letak slice cheese baru gulung
dapat la 27 biji..ikut byk mana kuah karbonara tu sumbat dlm kulit popia tu
goreng
panas2 lg hidang
nie klu pakai mozarella cheese lg sedap..sebab bila makan nampak cheese tertarik2
Resepi nie memang terbaik sedap tau...anak2 suka sgt...buat byk2 stok frozen..nak makan goreng je
Terpengaruh tengok kak amy share video popia carbonara...terus buat...sedap sgt wei...
kredit resepi dari video @khairulaming
Bahan2
- kulit popia
- bawang besar (potong dadu)
- isi ayam
- sos carbonara prego
- sosej
- carrot (potong dadu)
- cheese
- 1 ketul kiub ayam
- black pepper
- garam
- bancuhan tepung gandum sebagai gam lekatkan popia
Cara2
1. Tumis bawang besar sehingga naik bau..pastu masukkan isi ayam..
2. Masukkan carrot..masak hingga lembut
3. Masukkan sosej, kiub ayam ..gaul sebati
4. Lepas tu masukkan sos carbonara, kemudian masukkan garam klu rasa x cukup masin dan black pepper...biar mendidih sehingga kuah menjadi pekat..
5. Angkat dan sejukkan
6. Dah sejuk inti baru start menggulung popia.
kuah dah siap masukkan semua bahan..tunggu hingga pekat baru tutup api
tunggu kuah sejuk baru menggulung
letakkan kuah atas kulit popia..letak slice cheese baru gulung
dapat la 27 biji..ikut byk mana kuah karbonara tu sumbat dlm kulit popia tu
goreng
panas2 lg hidang
nie klu pakai mozarella cheese lg sedap..sebab bila makan nampak cheese tertarik2
Resepi nie memang terbaik sedap tau...anak2 suka sgt...buat byk2 stok frozen..nak makan goreng je
No comments:
Post a Comment
Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...
Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...