Selamat pagi...opss dah tengahari la..aku dah set nak publish entri nie pukul 9 pagi. Confident jer ingat entri dah publish, tup-tup aku check blog tengok tak keluar-keluar. Tensionnya...Ada jembalang kot dok sekat nie....hehehehe
Seperti dijanjikan, hari nie nak introduce menu berpantang la plak. Bukan main tibai jer makan semua. Kekadang bila kita dalam pantang, main belasah jer makan.
Sakit tue kekadang datang on the spot, kekadang bila kita dah tua baru rasa semua benda tue..masa nie la baru terpikir, menyesal la aku tak berpantang betul-betul. Kalau dah rasa kebal, no hal punya la...Masa berpantang nie la kena ikut betul-betul. Ala bukannya lama 44 hari jer.
Pastu lantak korang la apa nak jadi. Apa yang kita makan akan effect kat baby kita. Tak kesian ke kat anak yang baru beberapa hari lihat dunia terpaksa la menanggung hazab akibat mak melanggar pantang.
Kredit to Berita Harian (Khamis - 16 Jun 2011)
PENGAMBILAN DIET KETIKA BERPANTANG
Jenis Ikan :
Ibu dalam pantang dilarang memakan ikan masin atau ikan kering kerana akan menyebabkan darah nifas berbau, cepat kering serta melemahkan daya ketahanan fizikal dan mental.
Ilmu perbidanan melayu menggalakkan memakan ikan yang segar dan mengelakkan ikan berbisa kerana takut menyebabkan bisa atau bentan pada pintu rahim :
i) Ikan Bawal Hitam
ii) Ikan Terubuk
iii) Ikan Duri
iv) Ikan Pari
v) Ikan Sembilang
vi) Ikan Parang
Selain ikan berbisa, jenis ikan yang dilarang yang menyebabkan kegatalan kulit serta menimbulkan reaksi alahan ialah :
i) Ikan Kembung
ii) Ikan Tamban
iii) Ikan Cencaru / Tongkol
iv) Makanan Laut – udang, sotong, kerang dan lain-lain
Mengikut petua melayu, ikan yang yang disyorkan dalam pantang bersalin ialah :
i) Ikan Haruan
ii) Ikan Yu
Ia dipercayai boleh memulihkan luka dalaman dan luaran. Ikan haruan hidup dalam lumpur juga mengandungi khasiat mineral yang tinggi bagi menyembuhkan luka. Secara tradisi, ikan yu dipercayai dapat membanyakkan susu ibu dan beberapa kajian saintifik turut menyokong kebenarannya.
Ulam-ulaman :
Ada pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya :
i) Serai
ii) Lengkuas
iii) Kunyit hidup
iv) Daun kesum
v) Halia
Ulam-ulaman ini mengandungi serat, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A,C dan E, mengandungi anti oksidan.
Jenis Sayuran dan Buahan :
Ibu bersalin dilarang memakan sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah :
i) Kangkung
ii) Timun
iii) Sayur Keladi
iv) Pucuk Ubi
v) Pucuk Paku
vi) Bayam
vii) Kekacang
viii) Jeruk
Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta berasid seperti :
i) Air Tebu
ii) Cincau
iii) Kelapa Muda
vi) Nanas
Jenis Ayam dan Burung :
Ibu bersalin disyorkan memakan ayam hitam, ayam bidik atau ayam selasih yang digaul dengan halia tua, garam kasar dan madu lebah. Ayam ini dikukus dan diambil patinya untuk mengembalikan ketahanan tubuh.
Burung puyuh dan merpati juga baik untuk melancarkan aliran darah dan mengatasi masalah sukar tidur pada waktu malam.
Makluman kat atas nie aku taip semula la, senang nak paham bila baca. Bagi aku la masa aku berpantangkan Photograpger Tegar dulu memang aku ikut betul-betul.
Aku hanya makan sayur sawi masak air dan ikan bilis goreng dengan minyak yang sedikit jer. Kekadang sup ikan haruan. Nasi perlu panas-panas. Bangun pagi, lepas mandi minum air milo panas dan biskut empat segi tue dalam 2 keping. Tengahari baru makan lauk kat atas tue. Sampai la aku 44 hari. Memang berbaloi la, berat badan pun cepat jer turun. Kalah badan aku masa bujang.
Hari ke lima aku dah start berurut dengan tukang urat yang diupah khas. Aku berurut seminggu la jugak. Bengkung wajib pakai kalau nak dapat shape badan semula. Pakai 24 jam la. Stoking jangan lupa pakai tau.
Perahan Otak : Tali Barut Comey