Wednesday, February 12, 2014

Kena Samun Depan Rumah



Selamat petang


Mood rajin kembali...


Tengok tajuk macam mendebarkan jer...mau boleh trauma tau...meh duduk rpaat2..aku nak story kejadian semalam...


Semalam, tengah busy buat kerja kat opis, tiba2 en suami call tanya boleh balik tak tengahari nie...macam konpius la, kita tengah kerja pastu suruh balik....bila tanya kenapa??...dia pun bagi tau yang mak dia aka mak mertua aku la baru kena samun...lokasi kejadian adalah DEPAN RUMAH..sikit punya besar aku cap lock


Dengar jer kena samun, terus laju2 interkom bos aku...takkan la nak ajak bos aku ikut sekali plak...harus la minta kebenaran balik kejap...aku kan pekerja berdedikasi...hahaha


Pecut memang tak hingat la...memikirkan keselamatan mak mertua ngan hadif...


Sampai depan rumah mertua, tengok dah ada polis dan jiran2.....harus la masa nie aku bz ambik gambar sana sini..mengalahkan polis plak...



Mak mertua aku citer, dia baru balik bayar bil lebih kurang pukul 10.55 pagi...dia ada perasan motor jenis RR follow belakang kereta..so tak suspect la 2 mangkok yg bawa motor tue penyamun...mak mertua aku berhenti jer depan pagar, mangkon ayun tue konon2 nak membelok ke lorong lain la...sekali boleh plak diorang u-turn balik...masa tue takde motor atau kereta lalu lalang padahal itu kawasan utama kenderaan lalu...


kredit to mr google
Bayangkan penyamun naik motor punya mahal...pastu g merompak makcik..memang kejam
 Penyamun tue naik motor RR warna hitam, 2 orang lelaki melayu kurus tinggi


Mak mertua aku perasan cuma x sempat nak ambik HP call polis, tau2 penyamun tue dah tercegat depan cermin kereta...sorang nie dah bersedia ngan tukul besi sorang lagi blok kereta ngan motor...2 kali ketuk dah berderai cermin....mujur la masa tue handbeg kat bawah kerusi so tak perasan la..yang anak aku plak tido, penyamun nie minta rantai, mak mertua aku cakap xde la..siap nak tengok bukti lagi...pastu minta tengok tangan plak...kiri clear tapi tangan kanan ada la pakai gelang....memang jadi habuan diorang la...main rentap jer sampai berdarah la tangan mak mertua nie...


Gelang mas tue diorang dapat separuh, dan separuh lagi putus...mujur la mak mertua perasan yg putus lagi separuh....memang sekuat hati la mak mertua aku picit hon kereta dan menjerit...apakan daya takde jiran2 yang dapat bantu...huhuuhu....ada yg dengar hon tapi ntah la....


Masa tue hadif dah terjaga, cuma dia macam terkejut la...apa la budak umur 2 tahun nie boleh buat...hanya mampu tengok jer la...mujur la dia x nangis masa tue


Yang geram tue penyamun tue siap ambik kunci kereta lagi...motif???...nak buat edisi menyamun kereta plak malam kang atau takut mak mertua aku kejar diorang...


Kerugian memang banyak la...gelang mas tue dah la jenis tebal...dulu harga 5 ribu..sekarang ntah berapa ribu la...makan besar la penyamun tue malam tadi...


Lepas settle tue, g Balai Polis Sg Long buat report, pastu kena ke Balai Polis Kajang buat report sekali lagi dan ambik gambar kereta plak...


 Habis sebelah cermin kereta


 Bayangkan la depan rumah pun kena samun jugak...kawasan perumahan pun dah tak selamat


 Berkeping2 kaca pecah


 Budak trauma...tapi maintain ambik gambar edisi korek bijih timah..hehhee


Timbalan ketua polis bandar sg long


Alhamdulillah semuanya selamat..tak dapat bayangkan klu penyamun tue buat sesuatu kat mak mertua ngan hadif...dah la penyamun skrg xde perikemanusiaan...mak mertua aku still trauma dengan kejadian yang berlaku..harap2 penyamun tue dapat la ditangkap dengan secepatnya...


Pesanan aku, sekiranya bila korang dah sampai depan rumah dan korang perasan ada motor/kereta ekori korang, jangan la terus masuk rumah...terus bawa kereta tue laju2 tuju la ke balai polis ada kawasan yang ramai orang....itu lebih selamat....

19 comments:

  1. Kayrul takotnya baca. Makin berani penyamun skrg. Tp mmg kalu dh panik xleh wat apa. Kalu akak terus stat keta langgar motor penyamun.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe sebab dah panik la kak amy x sempat nak pikir langgar2 tue

      Delete
  2. khairul.... mmg... kawasan umah teres bhaya waktu siang.
    sebb ramai pergi kerja.
    nasib mil u ok. tak cedera....
    nasib jugak si kecik tak trauma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mil cedera kat tangan sikit lin...dak kecik tue trauma kejap jer pastu happy jer hidup dia...kecik2 mana paham...org tanya adik takut tak..lajujer jawap "aakuuut"

      Delete
  3. kurang ajar betul orang tu. hish geram pulak baca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu dapat depan kita nie dah lama kena langgar...geramkan

      Delete
  4. Scary sgt akk baca sis..
    Semoga kita sentiasa dilindungi olehNya

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...semoga semua kita terus dilindungi

      Delete
  5. Ya Allah takutnya baca story ni.. dah la i pon memang jenis keluar masuk rumah selalu sensorang, hubby naik motor, huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas nie sebelum atau nak keluar rumah kena hati2..tambah2 klu ada org naik motor berlegar2 better jgn kluar..

      Delete
  6. nasib baik takde ape2 yang melibatkan nyawa..
    penyamun skrang memang kejam..kadang tu budak2 jer yang buat keje..
    yang kunci kete tu rasanya dorang amik campak kat tempat lain kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu dorang ambik kunci campak kat tempat lain takpe la jugak klu dia buat edisi nak rompak kereta plak x pasal jer...huhuuhu

      Delete
  7. aduhhh perompak naik motor besar ke??? kelas sgt perompak ni...syukur takde nyawa yg melayang kn? lepas ni kena hati2, peringatan utk diri i jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerlaskan nana..perompak sekarang naik motor macam tue..maybe laju sikit kot klu org kerja kompem tak dapat...klu naik kapcai dah lama kena belasah ngan org kampung

      Delete
  8. Ya Allah..jahat betul manusia sekarang nie..cer kalau kene kat mak dieorg..ape dieorg rase..geram betul..nasib baik mak mertua ngan anak xde ape2..skang nie mana2 pun xselamat..kite pun penah kene ragut kat dpn umah..

    ReplyDelete
  9. eee....kurang siuman sungguh...memalukan...dah ar barang orang kau amik..jahanamkan harta benda orang..cederakan orang..duit kena kluar lagi sebab cermin keta pecah...bukan sikit²..eee geramnya....

    ReplyDelete
  10. Ya Allah... kejapnyer. HUHUHU geramnye bunyi but alhamdulillah xder kemalangan jiwa sampai koma ke putus tangan ke. Hemm ... terbaiknyer gitulah kalau ada yang mencurigakan haruslah pergi ke balai polis or kawasan yang jadi tumpuan ramai...

    ReplyDelete
  11. macam2 hal skrg...syukur Alhamdulillah MIL dgn Hadif selamat...Tkt la pasni nk mandai2 blk umah tnpa org lelaki

    ReplyDelete
  12. macam2 hal skrg...syukur Alhamdulillah MIL dgn Hadif selamat...Tkt la pasni nk mandai2 blk umah tnpa org lelaki

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...