Friday, September 14, 2018

CARA UPDATE BLOG GUNA HANDPHONE



Dulu terkial2 gak nak update blog guna hp..

Puas la google sana sini cari tak jumpa2...carian pun sendu je dulu....

Jom checkout cara-cara update blog guna handphone..blogger mesti la nak update blog dengan cepat tanpa perlu nak buka laptop atau pc bagai..

Guna je teknologi yang canggih sekarang nie..sambil2 window shopping pun sempat update blog tau..hahahaha


Sekali terjumpa apps BLOGGEROID dalam Play Store..nie hanya untuk pengguna HP ANDROID SAHAJA...

Memang senang sgt la...mula2 terkial2 gak macam mana nak masukkan gambar semua tu...

Meh ikut step nak update blog guna hp

1) Search BLOGGEROID dlm apps play store.


yg atas sekali tu..jgn memandai g install yg lain plak



Bloggeroid for blogger...klik OPEN



open je akan dpt screen macam atas nie..

Bahagian post title boleh la masukkan tajuk yg korang rasa SEO dapat cari dan wow

Bahagian post content boleh la karang ayat2 yg mencurah2 dan ayat power...

Untuk masukkan gambar ..klik 3 titik menegak sebelah atas kanan


add images..boleh la masukkan gambar



klik gambar yg nak di masukkan

akhir sekali..klik PUBLISH di bahagian atas...


Tunggu publish 100%..baru g next step

klu byk images yg korang add lama sikit la kena tunggu tau

 Kemudian klik SHARE untuk kongsi blog korang di socmed


 Selalu blogger akan kongsi diorg punya blog dekat FACEBOOK supaya mudah kengkawan tau yg kita dah update story kat blog..



Taip la apa2 kat laman facebook korang..then klik SHARE


Selesai sudah update blog guna hp..senangkan...SELAMAT MENCUBA

Thursday, September 13, 2018

Kisah Mistik Di Hotel



Maklum la malam Jumaat..kita mulakan kisah mistik di malam hari..

Baru2 nie g bercuti di sebuah hotel yg x sampai setengah jam je dari rumah..maklum la g beramai2 ngan geng blogger lain...pastinya lebih havoc...klu sape ikuti fb kitorg..mesti tau kitorg maksudkan hotel mana..kang mention kat sini kena saman plak..hahhaha

Kisah mistik nie bermula lepas acara sambutan birthday anak2 gojes...malam tu plak berpakat ngan geng goodies utk pack goodies utk anak2 sebelah malam lepas habis acara...

Sampai bilik..baru kat parking dah mistik...bayangkan bilik aku betul mengadap hutan...adoi la...tengah ambik barang kat bonet tiba2 husband suruh cepat2 masuk bilik...dah malam so masuk pun laju2 la

Dah masuk bilik baru tanya..nampak apa td...dia cuma cakap ada benda follow kitorg...adoi mcm mana nak g pack goodies nie...

Tunggu non dtg bilik...kita tunggu dia call sekali hp dia hang la...dah terpanguk lama dia kat luar sorang2...dah mcm2 versi seram dia rasa...

On the way g bilik dia..dah start meremang2 habis bulu kaki...haishh rasa macam dia join kitorg je jalan sebelah2...hhmmmm

Sambil2 tu tunggu anez plak dtg...anez nie partner kisah seram aku tiap2 tahun...asal aku rasa mistik je..mesti anez ada...tahun lepas dia x join family day...eh xde plak segala mistik2 nie...aman je...

Maybe xde geng merayap dan membawang kat bilik org malam2 kot 不不不..so aman la

Anez sampai..start pack goodies anak2...70 pack tu utk siapkan dlm 1 malam...sambil pack sambil membawang sambil selit citer2 seram..pastu memasing ketakutan...pening laki non dengar kitorg membawang..hahahha

Konon nak balik pukul 12 tengah malam klu dpt siap..boleh plak anez cakap balik pukul 1 pagi la..pukul 12 benda2 tu tengah merayap2...pkl 1 dah xde...hahaha...

Pukul 1.30 pagi baru settle pack semua goodies anak2...dah 1 hal plak macam mana nk balik nie....mujur bawa hp..cepat2 call laki suruh dtg ambik...mujur juga bilik kitorg x jauh sgt....

Laki plak dah kluar..dia blur kat mana bilik aku lepas...mujur la on lampu hp..dpt la dia detect aku..klu x malam tu aku ngan anez tumpang tido kat dapo bilik non la..hahahhaa

Hantar anez baru balik bilik...ok selamat sampai bilik...siap melantak nasi goreng lagi...pastu terus tido x sedar diri...hahhaha

Esoknya lepas sukaneka aku malas nak g swimming pool...rileks2 kat bilik sementara laki ngan anak2 g mandi...elok nak bersenang lenang dengar plak org masuk bilik...tunggu2 x muncul2...sekali jenguk x de org....

Mistik kedua muncul plak...tengah dlm bilik air..boleh plak dengar suara bebudak nie balik...diorg klu balik bilik kecoh...tiba2 senyap plak...habis mandi kluar bilik tengok lantai kering...bebudak2 xde...dah suara sape plak aku dengar td...seram lg

Capai hp laju2 whatsapp kat group...diorg suggest pasang surah ruqyah...ok siang2 pun kena sakat...terus pasang surah ruqyah

10minit kemudian baru laki balik ngan anak2...diorg siap cakap x bawa kad bilik...dah kena prank siang2 ngan benda2 mistik nie...adoi la

Balik rumah lepas bercuti tanya la laki...apa benda dia nampak masa kat hotel tu...rileks je dia kata nampak makhluk berbulu hitam..sebijik macam citer alif 3 dimensi...


benda nie muncul kat belakang aku masa kat parking hotel tu


meremang terus

ingatkan dah habis mistik hotel..dia sambung plak mistik sampai ke rumah...baru nak tido malam tu...terasa2 ada org naik katil..laju2 buka mata tengok xde sape terus lari g dok depan ruang tamu..malam tu tido la kmi anak beranak ramai2 depan tv...

Laki aku plak citer malam tu dia masuk bilik memang benda tu ada je dlm bilik...tengah tunggu...dia baca2 sambil bersihkan bilik memang meremang sgt2 dia cakap mcm benda tu dok perhati dia je..

Dah la sampai rumah sebelum..dah ada pelesit yg tunggu kat luar


baru nak bunuh dia lari plak rumah sebelah...memang x lama la RIP nya...baca2 sikit terus bunuh...dah selamat versemadi dlm lubang toilet

Pagi tadi sambung lg mistiknya...laki ngan bebudak dah kluar...dan2 tu la dengar org main guli...eh bukan byk2 guli tau...1 1 guli je..memang silap besar la bunyi siang hari..x tunggu lama terus siap..cepat2 g keja...

Dah macam2 mistik kat rumah plak skrg...jom la pagar rumah...harap cepat2 la benda tu panas dan kluar rumah nie

CHEEZA'S SESEDAP KFC



Semalam gigih beli kentang sebab nak try cheese terbaru...

Dah siap goreng kentang baru gigih bancuh cheese...

Senang sgt2 x perlu masak wei....dah penat goreng kentang tadikan...cheese nie cuma letak air panas je....

Kacau2 siap...ikut la nak cheese tu pekat ke cair ke...hidang bg anak-anak makan memang sekejapan je la licin...

Rasa saling x tumpah mcm KFC punya...bebudak tu dah la peminat wedges kfc..memang laju la diorg makan...tau2 tinggal pinggan kosong je..hahaha


dapat goreng wedges kompem la lg sedapkan

selain makan ngan kentang goreng...cheese nie sesuai dimakan bersama ayam goreng


Cheese powder sause


Selain perisa cheese powder ada juga Cheese Ring Powder

INFO RINGKAS :

Faceook : CHEEZAS CHEESE POWDER - HQ

Cheezas Nacho Cheese Powder 200gram
RETAIL : RM 13.00

Cheezas Supering Cheese Powder 200gram
RETAIL : RM 16.00

Cheezas White Cheese Powder 200gram
RETAIL : RM 15.00

Tidak termasuk kos COD @ pos.

HUBUNGI www.wasap.my/60135882045 dan dapatkan dari stokis terdekat anda

Wednesday, September 12, 2018

ZOO DALAM BANDAR - FARM IN THE CITY (FITC)



Bulan September nie best betul ..byk sangat cuti2 Malaysia...

Isnin lepas berkesempatan terjah FARM IN THE CITY...zoo dalam bandar gi tue...selain ZOO NEGARA, Farm In The City menjadi pilihan untuk keluarga membawa anak2 mengenali haiwan lebih dekat...asyik bawa anak g shopping mall je, sesekali kena bawa jugak anak2 mengenali haiwan dan menikmati alam semulajadi

Jika nak ke sini pastikan pakai pakaian dan kasut yang selesa...

 Port wajib ambik gambar...klu google mesti akan nampak port wajib bergambar
Klu datang sini x bergambar macam x lengkap plak

 Bersama geng gojes ciknaa dan diana

 Yeaayy dapat badge

Kanak-kanak ketinggian KURANG 90CM masuk adalah PERCUMA



 Anak kura-kura...sebelum nie pergi takde..sekarang dah ada...baru la dapat tengok jelas mcm mana anak kura-kura nie membesar



 Kura-kura yang berusia 35 tahun...takpe aku tua lg dari kura-kura nie...hahahaha


 memasing kagum ngan kura-kura besar nie

 mesti la nak join bergambar jugak

 beza sgtkan...tapi jangan ingat kura-kura besar mcm nie jalan slow...mak aihh kemain laju diorg bergerak..

Korang yang datang sini tak perlu bersusah payah beli makanan ..sebab kat sini memang disediakan KANGKUNG PERCUMA untuk diberikan kepada kura-kura...ulang la ambik byk kali...xde masalah





 Family photo wajib

depan - umie, anez, kayrul dan ayu
belakang - mimi dan rara

kali nie pergi ngan Geng blogger supermom and baby....memang kejap2 asyik je berselisih ngan diorg..asal berselisih harus la wajib ambik hgambar...hahahhaa

 mak aihh besarnya ular sawa

 crowded ramai2 nak ambik gambar ular


 dah x byk ular sawa macam dulu..tinggal 2 ekor je

Kolam itik...dikawasan nie terdapat itik, burung dan ayam...di sini jugak pengunjung boleh memberi makan kepada haiwan2 nie...memang jinak sgt2

 ayam pun ada...nie ayam jantan tau...maklum la ramai anak2 bandar x mengenali ayam nie...





 biri-biri

 rusa..bestnya di sini korang dapat menyentuh sendiri rusa nie...klu dekat zoo hanya mampu memandang dari jauh...di sini dapat belai2 lagi binatang-binatang yang ada





longkang fishing...

 port wajib anak2...semua berebut2 nak tangkap ikan

sayangnya ikan dah x byk macam dulu...boleh katakan hampir tiada la...

rugi la macam nie...tarikan anak2 tu

 landak



 merak putih...unik sangat

 kancil

 ada disediakan mesin untuk beli makanan ikan


 suka la bebudak

Jangan risau bila tengok tangan anak kotor sebab pegang makanan haiwan tadi..di sini setiap sudut ada disediakan sinki untuk mencuci tangan dan disertakan sekali sabun...memang kebersihan sangat terjamin

 burung kakak tua

 jinak sangat





 dilah, anez, kayrul dan anis


ayam-ayam dilepaskan di kawasan nie..dan pengunjung diberi peluang untuk memegang dan membelai haiwan2 nie


 suka diorg dapat pegang anak ayam

 kat kampung x merasa la..kat sini pegang la puas2



 helang

 kuda padi

Harga Tiket masuk ke Farm In The City (Maybe gambar nie harga yg lama..mula 01/02/2018 harga masuk ke sini telah berubah)

NORMAL PRICE :
Dewasa (Adult) RM 58.00
Warga Emas (Senior Citizen) : RM 48.00
Kanak-Kanak (Children) : RM 48.00

MYKAD DISCOUNT :
Dewasa (Adult) RM 39.00
Warga Emas (Senior Citizen) : RM 32.00
Kanak-Kanak (Children) : RM 32.00

* Child ticket is below 11 years old
** Child below 90cm in height is FOC.
*** Senior Citizen (above 60 years old)

 boleh ambik pakej family...lagi jimat

Family Package (MyKad Promotion) – RM132 nett
– 2 Adults + 2 Children Entrance Tickets
– 2 units of Farm In The City souvenirs
– 2 boxes of Animal Feed
– 2 pieces of “Buy 1 Adult Free 1 Child” KL Tower Mini Zoo Vouchers
– 2 Certificates of Attendance for 2 Children
– Special Edition Reusable Bag
– RM 5.00 Discount Voucher for RM30.00 purchase at Happy Farm Souvenir Shop
– RM 10.00 Food Discount Voucher for Kampung Style Restaurant’s Family Set Meals

- kredit to website FITC

harus la bergambar sebelum balik


Waktu Operasi (Operating Hour):
Weekdays: 10:00am-6:00pm
Weekends: 09:30am-6:00pm
Closed on every Tuesday,
excluding Public holiday & school holiday.


Alamat (Address) :
Lot 40187-40188, Jalan Prima Tropika Barat,
Bandar Putra Permai, Seri Kembangan.
Tel: 03-89412099/3099


Waze : 
FARM IN THE CITY



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...