Wednesday, July 10, 2013

"Mama...haikal puasa la"



Selamat pagi


Salam 1 Ramadhan 1434H...semangat hari pertama kerja....Waktu opis pun bertukar, selalu masuk jam 8.30 pagi, bila bulan puasa jer masuk jam 8.00 pagi dan balik pukul 4 petang...yeayyy....


Semalam ada la hint2 kat anak sulung nie, "Haikal kena puasa tau esok"


Rileks jer dia jawap..."haikal tak nak puasa"


Sentap mak nak bila dengar kamu cakap macam tue....tenangkan hati...takpe la dia pun belum lagi 5 tahun, mungkin belum bersedia lagi kot...


Pagi2 nie adik beradik tue dah bangun awal tapi lepas waktu sahur la....adik pagi2 dah ikut papa g rumah tok mak...abang plak tinggal ngan mama, kang mama hantar g tadika...


Pagi nie saja la cakap kat haikal .."Haikal, makan nasi goreng dulu, kang g sekolah lapar plak"

"Mama...haikal puasa la"....terkezut beruk dengar...


Biar betul si kecik nie puasa....bila cakap "haikal, batukkan...jom makan ubat"


"Haikal puasa la mama....tak boleh makan, boleh minum jer"...plak....orang puasa tak boleh makan dan minum, dia puasa tak boleh makan, boleh minum sahaja....hehehe


Pastu siap cakap lagi "Mama, haikal nak bawa botol g sekolah"...Pelik, sebelum nie suruh bawa botol air taknak langsung...bulan puasa nie boleh plak request nak bawa botol air....


"Cikgu suruh bawa botol air..haikal nak air milo".....wah2 siap request air milo lagi...


Aku saja2 la hint lagi "Haikal makan sikit, nanti sakit perut"

"Haikal puasa la mama, tak boleh makan...boleh minum je la"...


Selamat berpuasa sayang mama


Ye la...ye la...puasa la ikut cara haikal....permulaan hari pertama belajar puasa, ikutkan je la cara dia...lama2 mungkin dia akan biasakan tak makan dan minum di bulan puasa...harap2 haikal cepat belajar....

10 comments:

  1. asalkan ada je yg di puasakan.. lagipun masih kecik.. biar dia belajar perlahan lahan

    ReplyDelete
  2. comel ok! pandai pulak dia puasa tak makan minum je hik2... ok la tu sbg permulaan

    ReplyDelete
  3. slow2... InsyaAllah hebat nnt dia berpuasa ;)

    ReplyDelete
  4. waa..bgus haikal..
    xela ..slow.. asalkan dia dh tau basicnya kan...
    asya on g2... stakat y dia mampu.. tp..air ttpminum.. hehe

    salam ramadhan dr lya sekeluarga.. smoga sgala amalan kt diterimanya..amin

    ReplyDelete
  5. ekekek, ada2 je haikal yer...comel jer...

    ReplyDelete
  6. hahaha comel sgt haikal ni!

    takpe, at least dia tgh belajar puasa jugak walaupon minum...hihi

    ReplyDelete
  7. bagus betul haikal ni ni..kecik2 dah pandai puasa :)

    ReplyDelete
  8. hehehehe... ada pulak tak boleh makan boleh minum je ye... comelnya anak ... haha...

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...