Friday, August 02, 2013

Pukul Berapa Ye Waktu Berbuka Orang Islam??



Selamat pagi


Selamat berpuasa semua...dah hujung baru muncul balik...sepanjang bulan puasa nie, kerja opis banyak giler, tak menang tangan nak membuatnya...stress sampai x update langsung blog....gambar dah ambik banyak, update yang x jugak...huhuhu


Semalam kali kedua g beli makanan kat bazar ramadhan...rambang mata betul, duit mengalir macam air jer...kali pertama sebab x sempat masak, semalam sebab berbuka di rumah mertua so menantu nie kurang la sikit kerajinan nak memasaknya maklum la dah hujung puasa nie so kita tapau jer kat bazar....penuh tangan kiri kanan, seret2 badan membawa makanan...hehehhe


Pastu tengah2 membeli, hadif pula wat perangai...alahai malu mama nak oiii....

Hadif : "mama nak nenen"....

Apakeh...sesuka hati tengah2 membeli makanan cari nenen...klu slow takpe la buat permintaan...nie klu boleh satu bazar nak dibagi taunya...huhuhu

Itu baru adik, abang lain plak citernya

Haikal : "Mama...haikal nak roti canai"

Gulp....mana la nak cari roti canai kat bazar nie..alahai....so kitorang beli je la roti boom..janji ada iras2 roti canai....pastu dah dapat, kelam kabut plak

Haikal : "Mama...haikal lapar, haikal nak makan roti canai sekarang"

Dah sorang lagi wat perangai, lapar tak menyempat nak balik rumah makan, klu boleh kat situ juga nak dimakannya....Padahal bila balik rumah, makannya sikit jer coz dia kata tue bukan roti canai...hehehe...Iye la roti boom kan manis so dia taknak...


Mujur la anak dua orang jer kalau 5 orang tak terlayan la mama ko nie....


Semalam mr shah citer la, bos berbangsa cina tempat keja dia ada la tanya dia soalan cepu mas yang boleh membuatkan kita sebagai orang islam nie jadi malu

kredit to mr google

 
Bos Mr Shah : "Hai Shah...saya nak tanya sikit la"

Mr Shah : "Ada apa bos?"

Bos Mr Shah : "Orang Islam waktu buka puasa bila ye"

Mr Shah : "Petang la baru buka puasa...kenapanya?

Bos Mr Shah : "Selalu nampak orang islam nie tengahari jer mesti ramai yg beli makanan kat drive thru tue"

Gulp...agak2 nak jawap apa ye??...

Mr Shah : "ooo mungkin diorang beli untuk berbuka puasa petang karang"

Bos Mr Shah : "Boleh ye lambat lagi nak berbuka, tengahari dah beli"

Sekali lagi soalan perangkap disitu.....hehehe....Bukannya orang bukan islam jer yang perasan, aku pun perasan coz aku pun membeli kat situ, selalunya bawa hadif beli bubur untuk dia makan, bukan maknya yang makan ye...hanya untuk anak sahaja....dasar mak malas masak...hehehe.....Kalau aku dtg bulan pun, tak kuasa la aku nak membeli makanan secara terang-terangan macam tue....hormat la sikit


Kalau tengahari tue memang panjang la jemnya....klu yang drive thru tue bawa budak2 beli sekali kita boleh jer cakap beli untuk anaknya, ini orang dewasa, order set lunch punya...apakah????


Makin ramai yg berani beli makanan segera ditengahari di bulan puasa nie....dulu kalau makan kat mamak kompem la kena angkut ngan van jenazah....sekarang tak payah makan kat kedai lagi, beli guna drive thru pastu balik makan kat rumah...Dah macam2 cara orang yang x hormatkan bulan ramadhan nie makan ye...huhuhuhu

4 comments:

  1. hahahha, adoi kak...lawak anak2 akak, nk nenen tu xbleh blah, hihihi..nasib ko xbg kat situ jgk kak..:p

    ish3, malunya dgn kaum lain...:(
    hmmm

    btw selamat hari raya kak, takut bz nt xsempat wish lak, hihi :D

    ReplyDelete
  2. beli awal.. tkut sesak time ptg nk mmbeli tu.. :)
    hihi.. kt sini.. kul 1 kul 2.. ade kedai dh jual kuih muih... mmg kne beli awal la kt kedai tu.. klu lmbt habes la. xdapat nk beli.

    ReplyDelete
  3. zass kena org bukan islam tanya

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...