Tuesday, August 20, 2013

Resepi Air Khatira Mudah dan Sedap



Selamat tengahari


Bulan puasa itu hari kempunan nak minum air khatira....


Nak beli kat bazar tue rasa macam was2 plak takut peniaga tue guna air paip...so mampu tengok je la...


Usha dalam internet, tengok resepi air tue je dah buat aku garu kepala...ada Getah Anggur....Apa benda la tue...tak pernah dengar langsung...Nak tanya malu...hehehe


Balik raya Johor kali nie, mak sedara suami buat air khatira...apa lagi join sekaki tengok dan pakej belajar sekali cara-cara nak buatnya...hehehe


Thanks mak tam tolong ajarkan...lepas nie klu teringin jer air tue boleh buat sendiri....yeaaayyy


Jom tengok bahan2nya


Resepi Air Khatira

Bahan-Bahan :
1500 ml air 
1 tin susu cair
2 cawan gula - boleh tambah lagi, ikut kemanisan masing2
4 sudu besar pewarna berperisa pandan - jenama Double Lion (ingat cari jenama nie jer baru kaw rasanya)
1 peket getah anggur (khatira) - boleh beli di kedai India
1 peket kembang semangkuk - boleh beli di kedai sensai
1 peket biji selasih

Cara-cara :
1. Rendamkan getah anggur, biji selasih dan kembang semangkuk dalam bekas berasingan. Rendam guna air panas.
2. Bila dah kembang, toskan dan cuci semula bahan2 tersebut menggunakan air masak. Toskan sekali lagi.
3. Bancuhkan gula bersama sedikit air panas.
4. Campurkan air, susu cair dan air gula. Kacau sebati.
5. Masukkan getah anggur, biji selasih dan kembang semangkuk. Kacau sebati.
6. Hidangkan bersama-sama ais batu.



 Kembang Semangkuk, Getah Anggur dan Biji Selasih


 Rupa sebenar disebalik plastik

Kembang Semangkuk - buah nie keras, ingatkan tak boleh kembang, rupanya rendam jer dalam air panas, terus setaman mengembang...hehehe

Getah Anggur (Khatira) - keras macam batu sungai..tak pernah dengar dan makan. Try je la beli...Beli dah rendam dalam air panas macam x percaya plak rupanya...

Biji Selasih - bentuk lebih kurang macam biji sawi..jangan tersalah beli sudah kang tak kembang2 sampai ke sudah...Kecik2 dulu aku panggil nie telur katak


 Susu Cair, Gula dan Perisa Pandan

Aku syorkan guna perisa pandan jenama Double Lion nie coz rasa tue memang macam real punya bahan. Memang puas hati la guna jenama nie...Baru kaw kaw


 Rupa bahan bila dah kena air panas...


 Rupa getah anggur (khatira)...macam air batu yg buat ABC tue tapi bila pegang macam pejal2 gi tue


 Rupa air khatira yg gojes


 Kasi posing kat gelas slim...


 Dapat la satu jug....


Memang puas hati la bila dah tau cara nak buatnya...boleh la siapa2 nak jamu tetamu raya2 nie buat air khatira nie...kompem dapat sambutan hangat....




14 comments:

  1. wallaaaaa air katira ni, last minum last 9y....

    ReplyDelete
  2. Wahhh ada resepi tuh mcm best jek tgk air special nih...nk cubalah...heaven sgt tgk yeyy

    ReplyDelete
  3. tq for the recipe!

    hubby suka sgt air katira ni

    ReplyDelete
  4. Owh peberet org2 johor spt daku hihi...
    besh la pandai buat dah.... mcm senang kacang je. teringin nk cuba
    tp bahan2 tu mcm susah je nak cari.. -.-

    ReplyDelete
  5. lya x pnh minum air ni..
    ada nmpk jual kat bazar aritu.. tp nk telan tu tkut x kna tekak..

    ReplyDelete
  6. rara xpenah minum.sedap eh? hehehe

    ReplyDelete
  7. gigihnya cari resepi kat internet. tp air ni mmg sedap kann...

    ReplyDelete
  8. Terma kasih. Air ni mmg best.

    ReplyDelete
  9. tkasih ya, sy mmg tgh cari resepi ni nk kongsi dalam blog..sy mohon share dlm blog ya..:)

    ReplyDelete
  10. Thanks for the share..... tnya org lain susah sgt nk dpt.... berat nk bg katanye....

    ReplyDelete
  11. mohon share resepi ini.....

    ReplyDelete
  12. Terliur tgk air ni, nak cuba buat lah. terima kasih kongsi. Kalau nak resipi air cikedut kunjungi la blog saya ya http://resepicara.blogspot.com/2015/11/resepi-puding-cikedut-perisa-pelangi.html .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air nie asal bulan.ramadhan wajib buat tu...

      Delete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...