Thursday, October 31, 2013

Jalan-Jalan Di Banda Hilir, Melaka



Selamat petang


Sambung story lagi...lepas check out ajak org2 Johor jalan2 kat Melaka...dah alang2 dekat ngan tempat2 sejarah Melaka nie harus la terjahkan...


Nak sampai ke Banda Hilir nie kami menyesat tak hingat...siap berhenti beli Coconut Shake dulu baru sambung pencarian...hehehe


 Terbaik punya coconut shake

Tanya2 orang akhirnya jumpa juga...klu korang nak melawat A'Famosa ke, kapal ke....korang kena cari signboard tulis "BANDA HILIR"....

Takde maknanya ada signboard ke A'Famosa....sesat barat la karang....


Nie la masalah satu signboard kat Melaka nie, mula2 dah nampak tulis Banda Hilir, lalu2 la ikut laluan tue pastu signboard seterusnya dah takde...kurang betul signboard nak ke tempat2 bersejarah nie...

Berapa kali pusing baru jumpa...dan2 tue juga bila dah jumpa, hujan plak turun dengan selebat-lebatnya...gggrrrr

Meredah la hujan2 tue....


Singgah solat then cepat2 g toilet.....maklum la menahan dah lama...hehehe


 Korang mampu buat toilet siap ada bunga2 bagai macam nie...


 Bersih jer lantai toilet tue


 untuk tukar pampers baby....pun siap ada sticker2 cantik macam nie

Yang pasti sebelum masuk kena ganti korang punya kasut dengan selipar toilet kat situ...

Kan bagus kalau kat malaysia nie semua toilet macam nie...kemas jer..sedap mata memandang...



 Tempat kitorang tersangkut dalam hujan lebat


 Zon Wi-Fi tapi loading lembab gilers...huhuhu


 Cantik jer


 Selebat-lebatnya hujan


 Muka puas hati dapat pegang payung sendiri


 Sedondon baju dan payung...


 Sebelum nak jalan sila la guris tiket parking tue ye....dan pamer sekali kat kereta

Parking RM 0.60 sejam....selalunya tiket nie jual sebuku....pepandai la korang bajet nak dok berapa lama kat situ

 Pahlawan Walk Market


 Memborong sakan....meriah kedai2 kat situ jual cencalok


 Mengimbau nostalgia...key chain kayu la


 Key chain versi terkini


 Wah usu memborong sakan...hehehe


 Hotel2 murah kat sana


 Dan lagi


 Melantak asam pedas kat sini...sedap jugak...kat tekak aku la, tekak korang tak tau...


Buah tangan dari Melaka...

T-Shirt putih tue murah jer RM 5.00 selai, yang warna plak RM 10.00 selai

 
Borong fridge magnet juga 3 ketul RM 10.00 dan cencolok tue memang sedap...aku syorkan korang cuba

Aku nie bukan la hantu cencalok sangat, tiba2 terjumpa plak cencalok Muslim Produk, pastu ready to eat makanya harus la beli sebotol...cencalok tue dah siap limau dan cili so memang senang la nak makan


Nie pun dah tinggal separuh hari nie, tiap2 hari buat nasi goreng cencalok...memang TERBAIK...

Itu jer la jalan2 kitorang..memang tak sempat nak terjah tempat2 sejarah lain sebab sepanjang hari hujan selebat-lebatnya.....nampaknya ada siri jalan2 ke Melaka la di lain hari maklum la x sempat teroka semua tempat lagi....


9 comments:

  1. Bagus...byk info..br jgk g melaka last month..tp g umh sedara..xdan nk ke banda hilir

    ReplyDelete
  2. coconut shake idaman kalbu.xjumpa etty ke kerul?

    ReplyDelete
  3. cencalok... wah.... rindu cencalok... =D

    ReplyDelete
  4. perhh cencalok, memang boleh tambah nasi klu makan cencalok, budu pun rin suka..haha ate org kampung gitu la.

    ReplyDelete
  5. Pergi ronda melaka ms arissa 10 bulan.
    InsyaAllah nak pergi laki akan datang.

    ReplyDelete
  6. terliur lah coconut shake tuh!!!sedapnye!!!

    ReplyDelete
  7. Hebat yer percutian khairul....sonok baca...best kan holiday!

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...