Saturday, January 11, 2014

Super Moist Chocolate Cake versi Cupcake



Selamat pagi

Pepagi nie merajinkan diri buat cupcake urk haikak...dah 2 3 hari dok minta lepas try cupcake budak opis aku...

Makanya maknya merajinkan la diri buat walaupun sedar diri pernah buat cupcake tapi memanjang la cupcake tue ke tong sampah maklum la keras so xde la yg nak mkn....

Kecewa punya pasal terus x buat dah...hari nie beranikan diri buat jugak lg sekali...alhamdulillah akhirnya berjaya dan paling penting moist tau...

Sebelum nie aku gunakan resepi nie utk buat kek jer..so klu nak bakar kek, masak selama 45minit yer...

Resepi (dayangjack@dapurku sayang)
*sorry x dpt link coz taip pakai hp jer

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
4 sudu besar susu tepung
2 1/2 cawan air sejuk (dari peti sejuk)
2 cawan gula perang
2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil chocolate emulco-optional
1/4 sudu kecil garam halus
1 cawan minyak masak
2 sudy kecil cuka @ jus lemon

Cara-caranya :
1. Panaskan oven pd suhu 170C. Sediakan paper cub.
2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko didlm bekas besar. Masukkan susu tepung, garam dan gula perang. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanilla dan chocolate emulco. Kacau perlaham-lahan dengan whisk. Pastikan adunan x berketuk.
4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus kacau seeta merta sehingga sebati tetapi jgn terlalu lama.
5. Tuangkan adunan dlm paper cup 3/4 penuh dan bakar selama 20 @ 25 minit hingga cukup masak. (Suhu dan masa bakar bergantung kepada oven memasing)
6. Sejukkan kek setelah masak dan hias ikut topping kegemaran..

1 comment:

  1. kerul! nampak menggoda sgt cupcake ko tu! nakkkkk!

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...