Tuesday, November 25, 2014

WEAN OFF ANAK...BERJAYA AKHIRNYA



Hari nie genap 8 hari aku berjaya WEAN OFF Hadif Iskandar...bak kata orang melayu..CERAI SUSU


Paling penting hati mak2 nie kena kuat, mental pun kasi power baru boleh wat...klu tak power jadi la macam aku nie...3 tahun 4 hari baru BERJAYA


Haikal dulu lambat jugak la...3 tahun 2 bulan 3 hari...nie pun terpaksa buat sebab adik dah lahir...klu x mau dia lajak lagi...memang sugul jer muka dia masa mula2 aku buat tindakan drastik untuk stop kasi susu badan....bila aku menyusukan adik, dia duduk disudut rumah pandang jer dari jauh...hati goyang jugak tapi terpaksa..kang adik plak x cukup susu...


Pernah la aku perasan, lepas penat susukan adik..mamanya tido x sedar diri dan aku tersedar bila terasa haikal yg tengah susu badan...rezeki dia malam tue...bila dia dah puas, dapat kali terakhir pun jadi la...terus dia x minta lagi lepas tue....


Dulu nak ceraikan susu badan untuk Haikal, terpaksa ada babykan...takkan nak ada baby lagi kot...dah sampai bila nak stop kan...kilang dah tutup...cukup la 2 beradik tue...


Sebelum nie, asal mama lepak jer depan tv laju jer datang selak dan cepat2 susu...mama baru nak rileks2 dia dah datang...klu mama sibuk kat dapur dia takkan minta..bila dah habis semua keja laju jer datang kat mama....jadi fobia mama nak lepak depan tv...diakan dah besar, susu pun dah kurang, memang sakit la bila dia mengempeng tu...


Minggu lepas 19hb November 2014 (selasa) tarikh keramat untuk hadif..lepas bagi makan, diorg lepak2 tengok tv...sekali haikal terperasan ada kumbang kecik dalam pinggan yg mamanya malas nak angkat lagi tue...dah dia takutkan adiknya kata lalat...apa lagi saja la usik 2 beradik tue...mencicit lari selamatkan diri...


Dapat idea, konon2 aku ambik kumbang tue letak la kat dalam bra, cakap la lalat dalam tue...pastu saja tanya hadif nak susu x?...memang dia pandang jer terus laju2 geleng x nak...siap cakap OK..Ok taknak...takut sangat lalat kat breast mama nie..heheehehe


Malam first tanpa mengempeng ngan mama..sangat mencabar bagi Hadif..keluar masuk bilik tengok mama yg  dah x sedar diri tido...resah semacam jer...bila tanya husband tanya nak apa?..dia senyap jer...husband kejutkan suruh susukan hadif....si bam bam tue plak takut sebab ada lalatkan kat breast mama..hehehe


Ikutkan memang dah gagal la malam tue, tapi kena kuatkan hati juga...memang aku x kasi pun, ajak hadif baring sebelah...sambil2 tepuk2kan dia sampai la dia terlelap sendiri...2 3 hari juga la berlarutan macam tue....cuma kekadang bila dia rindu nak mengempeng, dia datang kat mama just cium breast mama..ambik bau kot...


Husband kesiankan hadif, siap suruh susukan jugak kat dia...dah macam anak tiri jer rupa...tapi klu dah susukan sekarang..bila lagi la masanya nak ceraikan susu nie...


Bila tanya nak nenen tak?...laju2 jer geleng pastu mulut bising cakap ada lalat...kekadang dalam kereta, dia suka baring kat mamanya..tiba2 dia terbangun..dan cakap penyet lalat...takut lalat kat badan mamanya nie terpenyet...hehehe..


Dengan rasminya Hadif Iskandar dah berjaya diceraikan dari susu badan mamanya nie...Syabas sayang..


Mama bangga dengan adik


Ok adik dah berjaya wean off..lepas nie kita cuba x pakai pampers plak ye...sian kat montot adik tue, dah x muat pampers nak tampung tau...hehheehe

10 comments:

  1. Good job adik...alhamdulilah syukur..seronok tau baca kesabaran khairul nk wean off kan anak...ju leh belajar ni kalo ada adik Qi hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati kena kental ...klu x gagal juga tue ju

      Delete
  2. Good job adik...alhamdulilah syukur..seronok tau baca kesabaran khairul nk wean off kan anak...ju leh belajar ni kalo ada adik Qi hehehe

    ReplyDelete
  3. Akk rasa aish pun bkl ikut jejak langkah iskandar jugak ni...
    Cukup ssh btul nk wean off dia tau..huhu..
    Dia dh setahun sebulan dah skang..hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe kak rin teruskan dulu sampai 2 tahun...kayrul nie terlajak sikit sampai 3 tahun...lepas nie boleh la practis cara macam kayrul buat...hehehe

      Delete
  4. clap clap adik!..

    mek qisya lg sedih..4 bulan dh xnk dh..skang nie kalau hulur nak bg netek, die geleng2 xnk pastu terus lari..sobssss..

    ReplyDelete
  5. congrats kyrul sbb cekal hati. akk pun tgh nak free pempes si rayyan tu. bln 1 thn depan dh 4 tahun tp dia masih nak pakai pempes. malu kalu tak pakai katanya...

    ReplyDelete
  6. Allah hu akbar.. sedih bace entry ni.. kesian baby.. teringat ufairah dulu mase nk wean off.. tapi hadif iskandar memang anak yang bijak..

    ReplyDelete
  7. Syg kan nak wean off..
    Sy da lpas wean off..nak lepas pampers pulak..

    ReplyDelete
  8. Syg kan nak wean off..
    Sy da lpas wean off..nak lepas pampers pulak..

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...