Tuesday, June 21, 2011

Boy or Girl???



Tension siot..internet lembab giler..nak BW pun susah...dari minggu lepas macam nie.


Hari Sabtu (18/6/2011) aku ada check-up macam biasa kat KPMC. Bersemangat la Tuan Tanah ikut sekali coz kali nie ingat dapat la tau jantina baby. Senang nak prepare nama dan baju baby.


Kalau baby boy pakai je la baju abangnya ye..kalau girl, terpaksa la beli baju lain. Puas la doktor mimi nie scan..Pusing sana, pusing sini tak nampak gak. Mula-mula kedudukan uri betul-betul celah peha baby, pastu doktor try lagi..kali nie baby tutup plak dengan tangan dia...Cuba punya cuba last kali tengok dia dah meniarap. Hampa la harapan mama dan papa nak tengok jantina baby nie. Abang haikal dah tak heran. Sibuk ngan game. 


Baby malu ngan papa kot tue yang dia segan nak tunjuk...Takpe la baby, kita jumpa bulan depan plak ye. Baby kali nie memang aktif, baru 4 bulan, dah macam marathon la perut mama nie. Tak reti nak duduk diam. Masa haikal dulu, susah betul nak rasa pergerakan dia masa awal-awal.


Agak-agak puasa nanti macam mana la..harap kuat la semangat nie nak habiskan puasa sebulan..


Kredit to babycenter

Hamil : 18 minggu

Panjang bayi anda sekarang sekitar 6 inci / 14.2 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 7 auns / 190 gram. Dadanya bergerak turun naik seakan-akan bernafas tetapi dia tidak menyedut udara, hanya cecair amnion.
Skan ultrasound semasa trimester kedua menilai pertumbuhan dan perkembangan fetus, selain menapis beberapa kecacatan kelahiran, memeriksa plasenta dan tali pusat, dan menentukan samada jangkaan umur gestasi adalah tepat. Semasa skan ini, anda mungkin dapat melihat bayi anda membuat pergerakan menendang, membengkokluruskan badan, mencapai, bergolek atau menghisap jari. Bawalah suami bersama, tetapi samada dia turut bersama atau tidak, pastikan anda mendapatkan salinan gambar bayi dalam pelbagai gaya.

Jika bayi anda perempuan, vagina, uterus dan tiub falopio sudahpun berada di tempatnya. Jika ia lelaki, genitalnya adalah jelas dan boleh dicamkan. Jika kandungan anda lebih dari satu bayi, rujuklah bahagian tentang kembar dua atau lebih.




Perahan Otak : Tali Barut Comey

12 comments:

  1. sama la kita... dah 18 minggu ye?

    ReplyDelete
  2. dia nak bt suspen kat mak dia lah tuh :)

    ReplyDelete
  3. akak pregnant ke? alamak, cane bleh tak tau nih!

    Congratulation tau... Jaga baby baik2..yeay!

    ReplyDelete
  4. bestnya..tahniah...ape2 jantina pun bley kan...hee

    ReplyDelete
  5. semoga kandungan sihat2 selalu..

    ReplyDelete
  6. @Rozita

    yea ada geng...betul 18 minggu gak

    ReplyDelete
  7. @Anonymous

    tue la pasal...sajer nak kasi surprise kat mama dan papa

    ReplyDelete
  8. @ღnFashyaღ

    thanks ye..hehehe...ya la fashya..fashya bila nak kasi adik kat husna nie???...

    ReplyDelete
  9. @MYA EL QAYREENA AZRYAN

    jgn baby kasi surprise lama2 sudah..kang susah nak beli baju plak

    ReplyDelete
  10. @cik ayin

    betul tue...tak kisah jantina apa pun..janji baby sihat la

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...