Saturday, January 21, 2012

Cara Cegah Ruam Pada Bayi



Selamat pagi

Mesti sekarang ibu-ibu yang baru melahirkan anak dan dalam pantang tengah pening kepala bila tengok badan dan muka baby naik ruam-ruam merah. Al-kisah nie sama la kes macam aku gak la. Masa abang long dulu takde la naik ruam satu muka tapi bila si adik kena la plak ruam penuh muka..

Dah macam jerawat plak aku tengok dak kecik tue. Memang tension giler la. Cara penyelesaian aku sangat mudah.

Jom cuba..pasti mujarab

Masa ruam tengah banyak giler kat muka hadif, aku pakai Medicated Power Pureen nie. Cara gunanya ialah korang ambik bedak tue campur ngan sedikit air dan letak la kat muka baby. Ala macam buat bedak sejuk gitue..Memang berkesan sangat. Tapi perlu diingatkan, just pakai bedak tue jer dan jangan sesekali pakai losyen plak.

Bila dah kurang ruam tue, aku just pakai Johnson's Baby Milk Lotion jer dan tak perlu pakai bedak.

Ada sesetengah ibu yang risau bila tengok ruam sana sini pada baby dan kelam kabut g farmasi dan klinik untuk dapatkan ubat..aku rasa tue semua tak perlu coz krim2 yang diberikan tue selalu beracun dan berbahaya.

Guna la cara mudah dan selamat nie..jimat duit lagi. Korang pun tak perlu la risau sangat coz ruam-ruam nie akan automatik hilang bila baby dah abis pantang...


6 comments:

  1. oh..camtu, baru tau. nasib baik baby ayra dulu takde ruam2 cam abg long.tu yang tak tau. thanks info.. baby johnson milk bath and losyen tu wangi+lembut kan.suka sangat.. ;)

    ReplyDelete
  2. baby sy pn baru je baik dr ruam.. haritu penuh muka..& badan pun ada ruam. pegi klinik mcm biasa dr bg cream sapu & cream utk mandi tp mcm mkn byk je pakai cream mandi dia tu. then pergi farmasi.. tukar syampu dia pakai. beli sebamed.. beli cream lg. cuba.. pn lambat je nk hilang. last pakai bedak Agnesia ke hapa nama dia. 1 btl kecik tu br RM2. tu pn org bg petua, Alhamdulillah.. dh xde ruam. cuma ms ruam nk hilang kulit dia jd mengelupas.. lepas tu licin la. pakai mcm pakai bedak sejuk. skg pn masih pakai sbb bdn dia ada skit2 lg ruam tp tgh mengelupas dah.

    ReplyDelete
  3. baby mmg xleh lari dari ruam...banyak cara..tapi selalunya bedak ubat yg murah tu jugak berkesan..even org dewasa pon kalau pakai bedak tu elok...ape nama bedak tu ek..??lupa plak.. botol kuning takpon botol merah...

    ReplyDelete
  4. Herbal Blend Multipurpose Cream Shaklee: Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki. Ianya dingin, bermentol dan tidak berminyak. Diperbuat daripada ekstrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.

    http://familicare.blogspot.com/search/label/ruam%20bayi

    ReplyDelete
  5. bguna gak info ni...bb sy pun klitnye tgh meruam...nurse ckp jgn gune bdk,nanti mengelupas...sapu losyen je...tp losyen kn mlekit,lagi2 bile panas....kdg2 kesian tgk klit bb yg merah2 tue...

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...