Monday, February 25, 2013

Mana Satu Favourite Korang???



Selamat petang


Sekarang sana sini mesti pasang lagu nie...memang tengah  Hits la


Dulu aku mati2 ingat penyanyi lagi nie orang Malaysia rupa2nya bukan...Mr Shah cakap kat tempat keja dia orang lelaki yang dah pangkat pakcik2 nie pun siap hafal tau lagi nie....


Jom layan..mana satu favourite korang???


Video asal



ATAU



Video Parodi oleh geng MELETOP....



Tak Pandai Membaca...Normal ke???



Selamat tengahari


Pening kepala bila pikirkan pasal Haikal....hari Sabtu tue Haikal kena pergi tadika...kelas tambahan la...


Yang peliknya....aku x nampak bebudak lain...Haikal jer...


Bila tanya cikgu semua budak ker terlibat???....cikgu cakap budak yang terpilih jer....


Bila jemput dia tie balik tue aku tanya lagi...apa sebenarnya masalah Haikal....Cikgu cakap Haikal tak pandai MEMBACA....

kredit to r google

 
Alamak ini masalah besar....atau ini normal bagi bebudak yang baru 2 bulan ke tadika???....Umur haikal baru 4 tahun 5 bulan....normal ke????


Memang sebelum nie kat rumah memang dia tak pernah belajar...asal belajar jer sekejap jer....


Kat rumah bila aku ajar masa tue..memang dia main2...tapi bila dia sorang2 dia baca semula apa yg kita ajar..kiranya macam menghafal la....


Kat rumah sekarang memang dia suka mewarna....memang aktiviti bila kat rumah asal nampak jer buku dia mesti nak mewarna....dulu memang comot la dia warna sekarang semakin cantik kekadang kreatif juga aku tengok dia matching warna2 tue...kita yang tua nie pun tak terpikir tau....


Nampaknya lepas nie aku kena kerap ajar dia untuk kenal A B C supaya mudah untuk dia membaca...


Korang ada cara mudah tak untuk ajar anak2 membaca.....kongsi jom...

TERPAKSA



Selamat pagi


Mata tengah mengantuk giler...apakan daya kerja tengah melambak so pasrah je la...


Hadif demam panas semula...PELIK???....padahal dia dah sihat pun sebelum tue....sekali hari Khamis dia start selsema dan batuk....ok la kasi je la ubat yang ada...


Pagi Sabtu tiba-tiba badan dia start panas semula...hadoi la.....bukan sikit jer nie panas giler2...terpaksa la masa ubat bontot....Bila tengok dia dah sihat dan tak panas lagi so kitorang decide x perlu la bawa jumpa doktor....


Ngam2 jam 4 petang, panas tue datang semula..alahai naper la x panas sebelum pukul 4 klu tak dah boleh bawa g jumpa doktor saiful....klinik pun dah tutup...nak tak nak terpaksa la cergas ke Klinik Kita kat Cheras Perdana tue...


Ayoooo...ramai giler ok...tapi bila tengok no menungu dalam 5 orang je lagi....yang ramai2 nie buat apa???...hmmmm


Musykil tau, kat klinik tue memanjang jer ramai pesakit....nak jumpa doktor peberet kitorang Doktor Salmi...sekali tengok xde la plak..so pasrah je la jumpa mana2 doktor yang ada...


Sekali lagi dapat antibiotik, ubat batuk, demam dan selsema......hari tue punya antibiotik belum abis dah dapat yang baru...huhuhu


Sian Hadif, hidup diselubungi ubat.....dulu2 memang susah la nak bagi dia ubat sekarang sebab dah selalu sangat sakit dia macam pasrah je la nganga mulut tue....sian adik


Semalam panasnya x nak surut langsung...bagi ubat demam on time pun dah x berkesan...letak air asam jawa tak berjaya...gigih plak petang2 cari bunga raya dan daun....


Balik tue ramas2 dengan air dan jerlum la kepala dia...panas kat kepala tue berkurang la sikit...lepas sejam panas balik....yang peliknya badan, tangan dan kaki ok sejuk tapi kepala yang panas teramat sangat....


Makan x selera langsung tapi klu bagi bubur McD abis plak dia makan...adoi la....


Tengah malam tadi badan hadif dah start panas sangat dan kepala lagi la...jerlum kepala pun x berkesan dah....ubat pun apatah lagi.....memang sedih giler la tengok dia..nak berdukung jer....yang x tahan tengok, bila dia tarik2 baju dia suruh buka....maybe terlalu panas sangat kot....so buka la baju tue...

Letak cool fever kejap jer kering menda tue...akhirnya TERPAKSA la mengalah masukkan ubat bontot sekali lagi....tido pun merengek jer sepanjang malam....berpeluk jer ngan mama sepanjang malam....nak letak kain basah kat celah2 ketiak dan kaki memang hadif tak kasi...kompem dibuang bila letak...bila tangan dan kaki dah tak panas kepala jer yang still panas...terpaksa la letak kain basah kat kepala...asal kering jer ganti baru....


Alhamdulillah bila bangun pagi nie panas dah takde cumanya selsema yang buat dia x selesa nak bernafas....Harap2 jangan la hadif demam lagi...susah hati mama papa bila jadi macam nie....huhuhu



Friday, February 22, 2013

Genap sudah penyakit berangkai



Selamat pagi


Pasrah la korang masuk blog aku baca entri sakit je la minggu nie


Tuan blog sakit harus la blog pun ala2 suam2 kuku jer....demam sudah, batuk sudah dan nak cukupkan penyakit berangkai nie akhirnya aku kena gak SELSEMA...lengkap sudah


Tak sukanya.....ggggrrrrr


Hidung sok sek sok sek....nie bukan selsema hingus meleleh tue tapi nie jenis stok hidung tersumbat giler...Nak bernafas pun nak sedut guna hidung sikit punya hazab....selera makan ok jer...licin jer bekal nasi aku bawa tadi...tak sampai setengah jam selamat semuanya....


Bila dah hazab sangat terpaksa la bernafas guna mulut jer...mujur la boleh guna mulut bernafas klu tak tak tau la macam mana la....


AKu suspek kena selsema nie berjangkit dari dak bam bam tue la....dia dah start stok hingus meleleh non stop...Plak tue malam2 harus nenen jer ngan mamanya...nak tido stok peluk2 punya harus la dengan cepatnya virus tersebar...


Ok la..nak ca cin cau dulu...bos dah masuk la.....larikkkkkk

Thursday, February 21, 2013

Satu Rumah Dah Kena



Selamat pagi


Dah memang nak kena...lengkap la sudah satu rumah semua demam dan batuk...


Mula dari Hadif, berjangkit ngan Haikal, mama tersangkut demam sekali dan orang kononnya paling kebal la dalam rumah nie dah kena siapa lagi klu bukan Mr papa...


Semalam dia balik keja dah mengadu macam nak demam, kasi dia makan ubat demam aku...lepas mandi jer terus terbongkang....Bila aku cakap ada bila nasi pataya untuk dia, laju plak orang demam nie bangun makan...abis sebekas nasi dalam masa 5 minit....


Pastu sambung tido x sedar diri...Pagi tadi aku terjaga tengok dia dah bangun, mula la ngadu kata aku tak tolong ambikkan dia air..."Sorry la papa, klu mama dah tido bom jatuh kat sebelah belum tentu sedar...hehehe"


Kesian plak, gosok baju keja kemudian baru la watkan dia roti sapu butter jer....Kasi makan roti dan ubat...


Gigih la mata ngantuk2 nie buatkan air campur asam jawa (pakai jer adabi punya..senang nak guna cedok jer)...pastu jerlum @ lumurkan kepala...effectnya macam kita siram ais batu kat kepala.....Mula2 dia taknak coz geli...dah isteri macam raksasa..harus la menurut perintah jer pakai....hahahhaa


Pastu ambik comforter banyak2 selubung satu badan.....settle masalah...sekarang nak memujuk Haikal plak g tadika...Dah 3 hari tak ke tadika so nak tak nak kena paksa juga la kang banyak pelajaran dia tertinggal...


"Hari nie haikal g sekolah tau"

"Tak nak la mama...haikal nak g tok mak"

"Haikal cakap nak apa...nanti mama belikan"....umpan lagi

"mmmmmm...haikal nak keta kebal besar"

"Ok...nanti mama belikan"

"Haikal nak keta kebal besar colour purple...kuning...merah....biru....."


"ok...ok...tapi haikal ingat tak kedai tue kat mana???"

"Haikal x ingat la mama"

"Ok...nanti kita cari sama-sama ye"

"Mama...belikan haikal keta kebal besar tau...adik punya tak payah...mainan adik dah banyak kat rumah"...padahal semua mainan berkotak kat rumah nie semua dia punya...dan2 tue jadi adik punya...hahahaha

Bila suruh makan roti jer taknak..."mama...haikal nak nasi sup"


"ok...nanti kita beli nasi sup kat McD"....dasar mama malas pepagi buta...hehhehe


"haikal taknak...haikal nak yg mama masak punya"...sejak bila plak suka makan yang mama masak nie...terharu kejap...


"ala mama malas nak masak nasi la"


"haikal nak sup jer"


Dah pepagi demi anak buat la sup simple just letak kentang, chicken ball dan daun sup..settle...Hirup la sup pepagi nie...


Dah abis mandi, lain plak peelnya

"mama..haikal nak g rumah tok mak"


Masa nie aku malas nak layan dah....kejut hadif bangun..cakap nak mandi laju jer kenit tue terkedik2 masuk bilik air..pantang sebut mandi..memang laju jer ke bilik air....


Habis mandi, Haikal still berzikir taknak g sekolah...settle semua...angkut beg semua dan bawa semua sekali...


Sampai jer depan tadika...elok jer tersengih2 keluar kereta g masuk tadika.....auta jer lebih tau....

Pastu cepat2 hantar papanya g klinik plak...Bestnya dapat golek2 kat rumah, dapat 2 hari MC


Then hantar Hadif dan papa g rumah tok mak...minta tok ayah tolong jagakan...hehehehe


"Klu nak apa2 minta la kat ayah awak ye"...hehehe


Tetiba rasa nak demam balik...sudahhh....


Wednesday, February 20, 2013

Susahnya Hati Bila Anak Demam



Selamat petang


Berbelah bagi hati nie...separuh kat opis separuh kat rumah asyik teringatkan anak-anak yang sakit...Hari tue cuti pun dah kena perli ngan bos sebab terlalu kerap cuti....


Klu bukan sebab anak demam memang aku tak akan ambik cuti.....Anak lagi penting dari keja tau...Klu kepala asyik ingat anak-anak yang tengah berperang kesakitan kat rumah, takde guna datang opis pun....Datang keja hari isnin dah dihumban keja yang banyak dan sangat urgent..bagi keja tengahari, petangnya dah nak kena siapkan...Adoi la...badan yang dah terasa aura demam terus demam keesokkannya..


Kenapa ye klu anak demam mesti maknya yang kena ambik cuti untuk jaga anak2..kenapa ayah x perlu cuti untuk sama-sama menjaga anak?????hhmmmmmm


Kesian kat Haikal dan Hadif, demam sejak hari Jumaat sampai sekarang masih tak elok....


Hadif start demam pagi Jumaat bila dah petang, abangnya pulak dah berjangkit....klu demam biasa boleh tahan lagi...nie demam panas....


Susah hati mama dan papa nie...Hari Jumaat aku terpaksa la EL jaga bebudak nie....


Paling kritikal hari Ahad coz Haikal muntah non stop..makan taknak tapi asyik la muntah...klu suap nasi sesudu, muntahnya sampai sebaldi..macam mana tue???..Paling kesian, dia tak lalu nak makan tapi hanya mampu minum air masak jer...Bila disuruh makan dia taknak coz fobia, bila makan jer muntah...terpaksa la bawa g klinik, dapat ubat tahan muntah dan kembung, baru selera makan tue ada balik


Hari Isnin tue semuanya macam dah sihat dan Haikal cuma tinggal batuk je la...Aku rasa batuk dia nie dah nak dekat sebulan masih tak elok2....Dah makan ubat batuk pun still sama jer...


Petang tue, jumpa Doktor Saiful semula coz nak check paru-paru Haikal...Bila doktor check, terpaksa la haikal ambik ubat untuk kuatkan paru2...Masa haikal umur 2 tahun dulu pernah gak ambik ubat untuk kuatkan paru2 coz batuk tak elok2....Nampaknya kejadian 2 tahun lepas berulang kembali...


Semalam, aku plak yang demam..dah berjangkit dari bebudak nie la....macam mana bebudak tue demam dan batuk macam tue la aku kena sekarang nie...Betapa terseksanya nak tido...tak nyenyak tido coz memanjang jer batuk non stop...Lepas makan ubat baru la berkurang sikit tapi tue la batuk nie tak elok2 lagi...


Hari nie batuk Haikal macam makin teruk jer...nampaknya kena ambik gas la...

 
Dah masuk 3 hari Haikal tak ke tadika...Hadif yang dah sihat pun berjangkit semula dengan abangnya...Sebelum nie hadif demam jer sekarang dah pakej batuk dan selsema..Adoi la...Dugaan yang sangat hebat...


Pagi tadi aku call la tadika dia cakap yg Haikal terpaksa cuti lagi....yang tak bestnya hari Sabtu nie dia kena ke tadika juga untuk buat homework yang dah menimbun....sakit2 pun nak kena sekolah juga ke???


Korang ada tak petua untuk sembuhkan BATUK??....Harap sesiapa yang ada petua untuk merawat batuk dapat berkongsi caranya...


Bila anak-anak demam hati mak bapak la paling susah...makan tak tentu, tido pun tak cukup.....mudah-mudahan Haikal dan Hadif cepat sembuh....

Friday, February 15, 2013

Demam beralih umur ke sayang??



selamat pagi...

pagi giler update blog....tak dapat la nak jenguk2 blog lain...

susah hati betul bila anak demam panas nie...balik dari rumah tok mak badan dia dah start rasa panas...lepas mandi makin bertambah panas lagi...adoi la

pukul 4 pagi tadi dia merengek2 x leh tido...pegang badan dia pun dah macam pegang air panas...bila check suhu 38.4c....

bagi ubat demam cepat2...buka baju dia dan lap satu badan...bila nak letak sapu tangan kat dahi mesti dia tarik..macam mana tue nak cepat sembuh...huhuhu

bila pikir2 baru aku ingat hari nie umur hadif dah genap 1 tahun 3 bulan...demam nak alih umur kot...

perkembangan terkini..
- dah makin laju jalan dah pakej lari la
- kuat makan...makanan bebudak x layan...makanan org besar juga dia bantai...
- badan makin semangat
- gigi dah banyak...4 diatas dan 4 dibawah...baru perasan ada satu gigi geraham dah tumbuh dibahagian atas
- makin bijak meniru apa yg abang buat
- dah pandai panggil mama, papa, abang dan boboiboy..perkataan terbaru "ma...pah...pah"...nak ckp dia tumpangkan air la tue...
- bila nak keluar kereta laju jer ambik kasut dia suruh kita pakaikan..bila masuk kereta automatik suruh tanggalkan
- suka menari bila dengar laju yg dia suka....
- azan jer automatik tangan mesti kat telinga...
- suka sepahkan rumah..baru habis kemas jer diorg bangun jer tido dlm sekelip mata rumah dah jadi tongkang pecah...huhuhu

macam x percaya jer hadif dah besar.....harap hadif membesar menjadi anak yg soleh dan berjaya dunia akhirat...cepat sembuh ye sayang

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, February 14, 2013

Lelaki dan Kasut Memang Susah Nak Dipisahkan



Selamat petang


Dipaksa wat entri nie oleh Mr Shah...punya la kita bagi macam2 alasan tetap la nak suruh wat entri gak untuk kasut2 kesayangan dia...huhuhu


Lelaki dan kasut umpama suami dan isteri pertama...terus tiba2 rasa macam bini no. 2....


Kejam tau statement tue...huhuhu




 New Balance a.k.a Bini No. 1

Paling latest, masih bau kedai lagi dan belum rasmi lagi...Jumpa kat Angsana, Johor

Berkenan terus beli...mahal siot..nie punya limited edition....dah macam bayar sewa rumah flat sebulan plak...



 PUMA a.k.a Bini No. 2

Tak salah aku, kasut nie aku hadiahkan sempena birthday dia yang keberapa tak hingat plak...Yang nie beli kat Mid Valley

Setahun boleh kira la berapa kali jer pakai, selebihnya jadi gajah putih dalam rak kasut



Adidas a.k.a Bini No. 3


Yang nie first time aku tengok...dia pun hampir lupa yang dia ada kasut nie....Mr Shah cakap dia beli kasut nie masa sekolah menengah lagi...Giler old school...

Kasut nie plak jadi gajah putih bawah katil.....


Klu bleh semua sudut dalam rumah tue nak letak kasut dia....


Kekadang tue ada kasut baru beli, dia boleh lupa nak pakai, pastu g beli kasut lain plak...gggrrrr boleh mendatangkan amarah betul tau....


Gigih tau memalam tangkap semua gambar2 kasut tue semata-mata nak suruh aku watkan entri pasal kasut2 kesayangan dia...menci tau


Macam nie punya perangai pun ada ke....


Klu kasut2 kat atas tue dah sampai Bini no. 3 maknanya aku dah jadi ranking no. 4 la...huhuhuhu


Best Rupanya Kasut Jenis Flats Nie



Selamat Pagi


Mencatat sejarah la dalam hidup aku nie..TERPAKAI kasut jenis flats nie...


Sebelum nie tengok orang pakai BEST jer tapi aku tak reti pakai...kalau aku pakai kompem bahagian belakang kasut tue mesti aku tak sarung betul..


First time beli masa balik kampung kat Johor...dah la bawa kasut jalan bawak satu jer sekali kasut tue dah tunggu masa nak baham orang jer...alamak kena la cari kasut baru...



Bowling Ladies Shoes


Kasut nie aku beli kat Pasaraya SUPER COWBOY, Kulai


Saper orang Kulai mesti kenal la tempat nie...Asal aku balik Johor mesti singgah..Berhantu tau tempat nie

Asal masuk jer dalam tue, konon nak tengok jer..sekali keluar dari situ berplastik2...memang berhantu la....


Bagi aku murah la barang kat situ, orang lain aku tak tau la...hehehe


RM 8.95..murah tak kasut nie???


Kasut nie jenis getah dan fleksibel....sedap la pakai....Hari pertama pakai memang aku tak selesa la coz macam kasut tue menggigit belakang kaki aku tue...bila bergesel jer mesti rasa perit....Nak shopping2 kat Pasar Karat pun tak selesa...


Masuk hari kedua BEST plak....mujur la dah tak sakit, tiba2 rasa selesa plak...Maybe kasut tue tau, klu aku tak selesa pakai maunya kasut tue jadi sebahagian gajah putih dalam rak kasut...hahahhaa

Wednesday, February 13, 2013

Abang Besar ????



Selamat pagi


Sekarang hadif dah peel serupa abang besar...apa abang buat semuanya nak diikut....


Tak agak2..sedar la diri adik tue masih kecik lagi....hehehehe



Abang besar sangat la....abang makan meehoon goreng, adik harus la bubur nasi jer...



 Bersungguh makan, sudu dah lagi besar dari tuannya


 Abang dah abis...bosan tunggu adik yg sikit punya slow makan


 Kejap makan tangan kiri, kejap kanan...apa-apa la dik janji ko nak makan


 Ok jom ambik gambar...opsss nampak kepala abang jer...hehehe


Haa...nie baru nampak semua


Berjaya habis semangkuk bubur dan bantai air milo ais abangnya...alhamdulillah kenyang perut...


Macam nie la peel bila ada anak kecik. Jangan tak percaya kerusi baby tue abang yg seret dari hujung foodcourt ke meja, sekali seret 2 terus..untuk abang dan adik sekali baru adil...hebat betul abang...


Tiap2 kali datang Tesco macam nie la peelnya. Wajib beli bubur nasi untuk adik dan request makanan dari abang....Memang balik tue kena salin terus baju adik, dari atas sampai ke bawah abis comot ngan makanan...huhuhu


Penat tau mesin basuh nak menyental....hahhaha



Friday, February 08, 2013

Rugi Kalau Tak Tonton WAWA SEMPUT



Selamat pagi


Korang dah tengok ker movie WAWA SEMPUT???

 kredit mr google


Dengan riaknya...AKU DAH....padahal tertengok...hehehe



Gi Midvalley 2 hari lepas sebab nak tengok movie kat bawah nie


kredit to mr google


Sekali tengok, alamak tayangan pukul 12.30 pagi...esok nak kerja..terpaksa la cancel...


No choice terpaksa la pilih citer Wawa Semput...Ingatkan tak best la coz tengok making kat astro macam bosan sikit..sekali bila dah start wayang, start la mulut nie susah nak tutup...


Non stop ketawa tue, memang best la..tak rugi g tengok....Untuk korang yang nak release tension aku rekemenkan tengok citer nie...enjoy....sampai nak cakap kat citer tue stop kejap leh tak...urat kat muka nie nak putus...hehehhee...memang kelakar abis la...


Klu korang dah tengok filem Adnan Sempit, Adnan Sempit 2...so korang WAJIB tengok filem Wawa Semput nie cuma dalam filem nie Adnan takde la..Cuma ada Wawa (Yana Samsudin), Bobby (Along Cham Raja Lawak) dan Ismat (Angah Raja Lawak)...Filem nie dikembangkan lagi dengan Babah Wawa dan BFF wawa....


Aku citer semua kang tak best dah..apa lagi JOM WAYANG...


Thursday, February 07, 2013

Home Steak, Saujana Impian, Kajang



Selamat tengahari


Hari nie nak kongsi port makan terbaru aku terjah la...


HOME STEAK


Hari tue dah cuba makan kat port sedap di Chili's, kali nie kita g port murah sikit


Aku punya Rib Eye 300gm...Besar dan berbaloi dengan harga, yang tak berbaloinya, nipis gilers roti perancis tue....huhuhu


Tak bestnya makan stik nie, memanjang la daging lekat celah gigih...tak selesa siot nak kunyah2....

Ke gigi aku dah jarang2???...hehehhe


 Mr Shah punya Steak Rusa....kat situ, steak nie paling mahal....Yang tak bestnya, Mr Shah cakap, steak nie kurang masak coz masa dia makan tue, potong jer ada darah still meleleh...macam mana tue???


Klu aku jangan harap la nak abiskan....Sebab dia yang bayar so terpaksa la dia abiskan jugak...


Mujur la dia dah biasa makan daging separa masak so bolehkan je abiskan....



 Air nie berbaloi tapi kurang manis la bagi orang yang kuat makan manis macam aku...Air nie ala2 manis buah la...


Aku punya air tembikai gelas besar punya..Mr Shah air Guava Asamboi...sedap gak...



Daging terlekit celah gigi pun, abis gak aku makan...hahahaha


Air pun habis takde tinggal sikit pun...


Nie bil kitorang...ok la harga berpatutan...


Makanan kat sini ok la tapi takde la sampai termimpi-mimpi kan....


Aku rasa service dia kureng sikit, pekerja dia klu serve makanan macam jenis letak kasar-kasar dan klu boleh dari dapur tue nak baling jer terus sampai kat meja kita...Memang aku tak berkenan langsung cara tue...


Kita berselera nak makan terus putus selera klu gaya serve makanan ala-ala kasar macam tue...tau la awak penat tapi cuba la letak elok2 sikit...bila aku tengok owner nie pun turun padang serve makan untuk kita memang lembut jer letak dan bersopan lagi...terus sejuk hati nie....


Agak2 korang nak buat steak sendiri kat rumah, sebelah kedai tue ada jual daging segar "HOUSE OF MEAT", beli dan masak sendiri baru berbaloi....disebabkan aku tak pandai masak steak so makan kedai je la...hehehhe

Tekanan Mengajar Anak



Selamat Pagi


Sejak Haikal dah masuk tadika nie memanjang la aku rasa stress...Klu ada darah tinggi nie maunya dah lama kena tahan kat hospital..


Paling mencabar bila nak mengajar mengaji....Mula-mula dia ikut ok la, bila dah diulang banyak kali lain plak bunyinya...Bila suruh hafal susahnya nak ingat....Tambah-tambah klu time ok period so bercuti la ko Nak sampai mama habis....


Bila nak start ajar semula jadi masalah coz dia dah lupa..Macam mana tue???...huhuhu


Dah terkial2 nak ulang semula....Aku bila dah masuk kali ke 10 ulang tak paham2 memang rotan dah siap sebelah tangan, kang tak betul memang sedas la kena...Klu dah banyak kali tak betul berdas2 gak....takde la sampai berbirat-birat badan...Kita pun tau sayang anak, pukul2 manja je la...


Ada sekali tue, aku ajar la dia ngaji, ulang banyak kali pun tak boleh2 gak hafal padahal sebelum nie dah hafal, rotan pun tak jalan, last2 aku surrender, masuk bilik hempas pintu dan tido tak sedar diri....hehehhe


Klu aku dah start tutup pintu dan kunci, bebudak tue dah tau yang mamanya tengah bertukar jadi raksasa so pandai-pandai la bawak diri...Kang mama dah cool baru mama buka pintu...Kejam jer bunyi...


Tapi tue je la cara aku nak lepaskan stress...Haikal taknak g tadika pun aku stress...Bawa kereta laju-laju pastu nangis tak hingat dunia..sampai bengkak2 mata..padahal anak tak g tadika jer pun....


Aku bab-bab melibatkan anak-anak nie memang sensitif tahap kritikal punya...walaupun nampak gaya macam mak tiri tapi hati macam tisu tau....Macam mana la anak tak ikut perangai tue...hehehehe


Sekarang dah ok sikit bila bab ngajar Haikal, aku tukar cara lain....bila masuk jer kereta pasal video KUMPULAN AL-ILHAM..femes tau video nie, memang sesuai la nak ajar anak2 belajar ngaji dan hafal....Asal masuk kereta mesti pasang..Kekadang aku pasang gak video A B C...klu dah tiap2 hari tengok lam-lama kompem akan ingat dan hafalnya....


Klu kat rumah aku belikan Ipad cap ayam...ala bebudak pun bukan pandai jaga barang sangat...Dalam tue memang tak install game la..Yang ada semua siri untuk bebudak belajar...Ada A B C, belajar mewarna , melukis dan susun puzzle...memang nampak semangat nak belajar berkobar-kobar tue...


Haikal baru jer 4 Tahun 4 Bulan, masih baru dalam dunia persekolahan....Tak guna aku paksa giler2 kang tertekan pula...budak2 besar tue dalam otak pikir nak main jer so kita gunakan pendekatan mudah macam tue....


Harap-harap dengan cara yang aku amalkan sekarang, mudah la dia nak belajar dan membaca dikemudian hari....



Wednesday, February 06, 2013

Sengkuang Calit



Selamat petang


Korang pernah dengar tak makanan nie...SENGKUANG CALIT???


First time dengar dan rasa....ok sedap gak...


Harga RM 2.00 untuk biasa, special RM 2.50


Mula2 tue aku jumpa sengkuang calit nie kat Pasar Malam Taman Mesra/Taman Delima, Kajang...


Pastu malam yang sama, terjah downtown Mines, jumpa lagi...order lagi dan makan lagi


Tak puas makan yang first jumpa lagi, makan lagi....Klu kita beli sengkuang calit nie nanti dia hidangkan sengkuang seketul besar, sapu sos yang super sedap dan tabur kacang...oppss tue bukan kacang tapi rasanya rangup macam kita makan maruku..lebih kurang la...pastu dia akan potong sengkuang tue kepada 8 bahagian...


Pencuci mulut yang pelik tapi sedap....

Sarapan Yang Membuatkan Lemak Menempel Dengan Jayanya



Selamat pagi


Pagi nie kebulur tahap kritikal punya pasal...Terus dengan slumber kodok order "ROTI KOSONG 2"


Hambek ko terus dua bukan SATU tau...Kebulur betul tue


Roti canai yang sedap


Dah selamat roti canai nie masuk dalam perut baru la menyesal tak sudah...huhuhu


Habis la lemak-lemak kang berkampung kat dalam badan nie...Klu rajin senaman takpe la....Sebulan sekali pun belum tentu tapi selera tak hagak2....huhuhu


Monday, February 04, 2013

First Time Dinner Kat Chili's



Selamat tengahari


Nie kisah minggu lepas....walaupun belum gaji tekak nie teringin nak makan western...Terus la tanya bebudak opis kat mana tempat best nak makan western....CHILI'S???


Aku pernah dengar falsya selalu citer pasal dia ngan geng2 selalu makan2 kat situ...Klu sekali takde la tergugat iman, klu dah selalu teringin gakkan....


Budak opis pun rekemen try Chili's kat MidValley...Malam tue jugak berdezup pergi sana


 Tunggu turn...maklum la malam tue ramai plak...


 Bestnya kat sini bebudak dapat kertas dan crayon untuk mewarna....

Bebudak takde la bosan sangat waktu tunggu makanan sampai


 Untuk bebudak makanan adalah PERCUMA...hadif yg kecik tue pun dapat FREE gak...

Berbaloi coz mak bapak pun boleh tumpang sekali sebab banyak jugak makanan bebudak tue...



 Enjoy


 Ni aku punya...berjaya abis sepotong jer sandwich tue..pastu tolak ke Mr Shah...hehehe


 Ni Mr Shah punya order..sedap dan daging tue pun lembut jer


 Makanan percuma untuk kids


Spagetti pun percuma jugak


Berselera betul makan


Makan dah tak toleh kiri kanan....


Anak2 kecik lagi kurang selesa sikit la nak makan coz diorang asyik la lari ke hulu ke hilir..so kena la amalkan sikap gilir2 makan...


Satu lagi yg best kat sini, asal jer air kita abis laju jer diorang datang top-up baru...klu 10 kali abis, 10 kali la top-up....hehehe


Agak2 perut tangki kecik order satu cukup la kongsi 2 orang makan....kesimpulannya service tip top dan makanan pun sedap...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...