Monday, January 30, 2012

Bubur Kacang Durian



Selamat petang..

Jom cuci mata dan tekak cuba resepi dari Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan. Memang sedap dan terbaik...lagi pun durian tue favourite aku. 


 BUBUR KACANG DURIAN
- aku masak separuh daripada bahan nie

BAHAN-BAHANNYA :
 2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1/2 ketul gula melaka, hiris kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan*
2 cawan air*(*disatukan dan masak hingga gula larut, tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji durian (dalam 7-8 ulas isinya)
Secubit garam
Gula, jika kurang manis
1 liter santan
Air jika perlu
Biskut Osborne untuk dimakan bersama bubur (boleh juga dengan roti dan biskut krim kraker) - biskut nie takde, so aku makan macam tue je la

CARA MEMBUATNYA :
  1. Rebus kacang hijau hingga kembang, kemudian masukkan air gula, daun pandan dan durian, masak hingga mendidih. Tambah santan dan secubit garam. Rasa dan jika kurang manis, tambah sedikit lagi gula.
  2. Masak sekejap dan jika pekat tambah air sedikit lagi. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan sejuk atau panas. Sedap dimakan bersama bisku osborne, roti atau biskut krim kraker.

6 comments:

  1. @Tina Othman

    sedap sampai satu periuk kayrul abiskan sorang2..hehehehe

    ReplyDelete
  2. @Hanis MY

    alamak abis la kalau ibu mengandung terliur nie..jgn ngidam sudah la

    ReplyDelete
  3. sedapnyaaa...nasib baik tak brapa minat. kalau tidak...kompom ngidam. hehe

    ReplyDelete
  4. @Redbloodsnow

    mujur la ye zie..kalau tak, dah satu kerja plak nak post kat mama yang ngidam tuee..hehehhe

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...