Selamat tengahari
Memandai-mandai jer aku bagi nama CREAM PUFF SALJU...hehehe
Aku try resepi dari blog acik Dayu...memang best dan mengancam. Berbaloi buat. Al-maklum la baru first time try rupa pun dah macam-macam bentuk. Apa ada pada rupa, janji masuk tekak sedap dan mengancam...
Ada besar ada kecik, dapat la 30 ketul sekali buat..Memang puas makan la dan jimat duit x payah beli kat luar...hehehhe...Suka suki tambah perkataan salju tue, cuba tengok gambar bawah nie, dah macam cream puff di taburi salji....montok dan gebu jer..
Jom cuba
CREAM PUFF SALJU
Bahan-bahan untuk Choux Pastry: (anggaran: 20++ biji size besar)
- 1 cawan air
- 75gm butter
- 1 cawan tepung (sila ayak dulu untuk mendapat hasil terbaik, kalau rajin sila ayak 3 kali)
- 1/3 teaspoon garam -campurkan dengan tepung dan ayak sekali
- 3 biji telur (aku guna telur gred A)
- 1 sudu besar gula/gula aising (blend halus) - untuk tabur atas cream puff
Bahan-bahan untuk krim custard:
- 200 ml susu segar (aku guna susu cair jer)
- 1 biji telur (aku guna telur gred A)
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar tepung jagung
- 4 sudu besar gula
- 1 sudu butter
Cara-cara nak membuatnya:
Choux Pastry:
- Cairkan butter dan air dalam kuali/periuk. Pastikan butter cair keseleuruhannya dan biarkan mendidih. Tapi jangan lama sangat. Kemudian masukkan tepung. Kacau laju-laju sampai adunan sebati sehingga jadi doh. Masak lagi dalam masa 3 minit dengan api sederhana. Tutup api
- Keluarkan doh dan sejukkan doh. Bila doh dah sejuk, masukkan telur dan pukul dengan mixer. Masukkan telur sebijik demi sebijik
- Masukkan lah adunan ke dalam piping bag, dan picit lah ke atas dulang.
- Panaskan oven 15min pada suhu 220C. Sebelum bakar, spray air pada permukaan cream puff. Bakar guna api atas bawah. 15min pertama bakar suhu 220C, kemudian turunkan kepada 190C selama 15min
- Boleh je nak bakar lama sikit kalau nak perangkan lagi.
- Bila dah sejuk, potong bahagian tengah puff tapi jangan sampai terputus kemudian sumbat la custard.
Custard Cream:
1. Campur kan tepung gandum, tepung jagung, gula dan 2,3 sudu susu.
2. Kacau laju-laju jangan sampai ada yang berketul. Gunakan api
perlahan. Kemudian masukkan telur. Kacau lagi dan kemudian masukkan baki
susu.
3. Sentiasa kacau dengan api perlahan hingga jadi pekat. Tutup api. Masukkan butter. Siap.
asik la duk nak buat tak buat jugak saya ni..hehehe iskk ok nak cuba buat..sbb suka
ReplyDelete*telan air liur*
ReplyDeleteMintak seketol! ;p
@Mimy Hamid
ReplyDeletesama la macam kayrul gak mimy dah bertahun2 nak buat asyik la tertangguh..sekali dah buat rasa gian plak coz senang sangat nak buat...mesti cuba nie tau mimy
@Nurhasliza Nordin
ReplyDeletetak cukup seketul tue..jemput ambik sepinggan...hehehhe
boleh cuba nie :)
ReplyDeleteYanty pun penah wat mmg berbaloi buat sdiri...bole mkn puas2...eheheee cam teringin lak...hanto cni cket...
ReplyDeleteBestnya resipi ni nak cubalah hrp2 jd huhu
ReplyDelete@Mila Ahmad
ReplyDeletekena cuba..memang best sangat dan sedap
@MYA EL QAYREENA AZRYAN
ReplyDeletealamak dah abis la mak buyung...hihihi
@Hanis MY
ReplyDeletefirst time kayrul try wat nie terus ketagh...hanis kena cuba tau