Wednesday, April 24, 2013

Medan Niaga Satok, Sarawak



Selamat Pagi


Hari pertama di Sarawak xde aktiviti...hanya lepak2 kat rumah adik ipar....bagi aku cuaca kat Sarawak nie sangat2 panas..kalau dulu aku selalu cakap Penang panas sangat...so sekarang kategori cuaca paling panas jatuh kepada Kuching, Sarawak....


Badan berpeluh 24 jam....Tido macam dalam sauna jer...bangun pagi dari bantal sampai ke tilam kompem basah...baju jangan cakap la...padahal pasang kipas paling laju tue....huhuhu


Esoknya baru la ada sesi jenjalan....Tempat pertama dituju adalah MEDAN NIAGA SATOK....


Kalau korang nak borang ikan terubuk masin, kek lapis dan macam2 lagi semua ada kat situ...



 Kek Lapis Sarawak

Kek nie jenis lembap2 dan moise gitue....


Tempat pertama wajib kitorang cari adalah kek lapis sarawak....sesi makan free....sebelum tue penuh jer kek, bila kitorang sampai jer terus kurang....sedap tau


Kat situ macam orang jual macam2 jenis kek lapis sarawak....rambang mata woooo...



 Memang sangat murah...RM 10 sajer....


Kena pandai survey la...kat situ ada kek lapis yang mencecah hingga RM 20 tau...so buat la pilihan yang terbaik



 Model kek lapis sarawak....hehehe


 Mira Cake House - Kek Lapis Sarawak


Kalau korang nak beli boleh cari kedai nie....ramai jugak VIP's dan artis2 yang dah membeli kek lapis sarawak kat sini tau...


Ingat nak beli seketul 2 tup2 terover beli...sebab sedap harus la memborong sakan ye...hehehe


Nasihat aku, klu korang nak beli kek lapis sarawak nie seeloknya beli bila dah nak balik Semenanjung...kang cepat plak berkulatnya....lagi bagus, lepas beli jer terus simpan dan peti ais...


 Ada beran nak makan ulat gemok dan debab2 nie???....hehehe


 Udang galah yang besar...geram jer aku tengok...


 Benda wajib borong...IKAN TERUBUK MASIN

Pilih jer nak besar ke nak kecik....first time aku tengok ikan terubuk masin, ingatkan ikan tue macam ikan masin yang dah kering...rupa-rupanya ikan fresh lagi...


 Macam nie la rupa ikan terubuk masin...yang menyebabkan namanya ikan terubuk masin adalah bahagian dalam ikan terubuk tue diletakkan garam halus yang banyak...


Kitorang dapat harga murah beli 4 ekor dengan harga RM 10 jer....kena pandai tawar la.....sepatutnya 2 ekor RM 10.00....


Cara nak nikmati kesedapan ikan terubuk masin nie, korang potong 5 bahagian  pastu goreng ngan minyak banyak....memang terangkat la makan...tambah2 tengah panas2...bertambah2 nasi jadinya


Kek Lapis Sarawak dan Ikan Terubuk Masin nie kiranya ole2 wajib beli untuk di bawa balik ke Semenanjung....TERBAIK


7 comments:

  1. kek lapis sarawak mmg sedappppp...skang nie dh ade mcm2 flavor kan..;)))..geli mak tgk ulat domok2 tuh..dh lama xgie sarawak..mcm best je kalau repeat lagi..hehe

    ReplyDelete
  2. uhuhuhuh i loike... tak sabar nak jejakkan kaki ker sana...

    ReplyDelete
  3. lama tak makan kek lapis..beli yang kat sini tak sedap..

    eeee geli tengok ulat tu..mmg tak sanggup den nak makan..

    udang galah tu kena lak masak lemak cili api fuhhh terangkat beb..

    ReplyDelete
  4. waaaaa terliur gler tgk kek lapis tu,
    dah la murahhh!!

    ReplyDelete
  5. sedap sangat nampak kek lapis sarawak tu...setakatni sya tak pernah lagi samapi kat sarawak..tengok gambar pun jadi la kan..

    ReplyDelete
  6. Hello, I log on to your new stuff on a regular basis.
    Your humoristic style is witty, keep up the good work!


    My site :: Ultra SLim Patch Review

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...