Wednesday, June 11, 2014

Karipap Roti



Semalam dah berjaya buat karipap roti..nie semua terpengaruh tengok mommycha post kat instagram dan facebook la nie....


Korang nak tengaok kebabom tak karipap tue g jenguk bloh mommycha..klik SINI ye...
 Mommycha panggil karipap zasssss...aku tukar nama sikit la...hehehe...dah terderhaka kat nama resepi...ampun...


Sangat2 senang tau resepi nie...bagi penggemar karipap macam aku nie memang patut buatpun...nak menguli tepung bagai malas mujur la ada resepi senang nie....takde la bersepah tepung sana sini satu rumah....hehehe


Jom Usha resepi..



KARIPAP ROTI

Bahan-bahan : 
Roti Gardenia atau apa2 jenis roti la
Inti Kentang + Sardin
Gam Tepung (Tepung gandum + air)
Minyak (untuk menggoreng)


Cara-cara buat INTI KARIPAP : 
1. Masukkan satu sudu besar minyak. Panaskan sekejap dan tumis 1 biji bawang besar yg dah dipotong dadu.
2. Lepas tue masukkan satu sudu besar cili boh, sos cili, sardin yg telah dilenyek (pastikan buang tulang sardin dulu)
3. Masukkan air lebih kurang 1 liter, kiub ayam dan kentang (anggaran kentang 4 biji kentang besar)
4. Masak sehingga kentang empuk. Kalau kentang belum empuk, tambahkan lagi air.
5. Akhir sekali setelah inti kering, masukkan daun sup dan daun bawang (sikit sajer tau)
 

Cara-Cara buat KARIPAP ROTI :

 Sediakan bahan-bahan

Inti, gam tepung dan roti gardenia yang telah digelek nipis...harus nipis tau, baru la roti tue x serap minyak bila menggoreng...paling penting kena ada acuan karipap la..roti nie mana boleh kelim macam karipap biasa tue...


 Letakkan roti atas acuan karipap, letak inti dan gam tepung keliling kawasan yg nak kelim tue...nie bagi memudahkan roti tue tak terbuka masa menggoreng


 Hasil dah siap...aku gunakan acuan karipap yg jenis besar so x banyak la roti tepi tu terbuang..klu guna acuan kecik, baki roti tue buat la puding roti plak ye...


 Goreng dengan menggunakan API SEDERHANA...klu kuat sangat maunya masak x sekata..


Hasil lepas digoreng...kulit rangup kat luar..inti yg sedap kat dalam....


Selamat mencuba ye


8 comments:

  1. wahhhhh pakai roti pun boleh?ini sudah bagussss

    ReplyDelete
  2. Salam..kak !!! hahahaha best gila entry ni..terima kasih sbb berkongsi resepi karipap zassssss ni...serius baca je dah rasa senang gila..keistimewaan dia mmg xpayah bancuh2 tepung lah kan, guna roti keping je..mmg sesuai betul untuk aku yg pemalas sangat ni..ngehehe...xsabar nak balik dan cuba..nice sangat !

    Owh ye, jemput join giveaway di blog saya...just buat ikut syarat, insyaAllah sy boleh rekemenkan akak agar LAZADA bagi voucher diskaun kat akak...banyak barang best dan murah kat LAZADA...boleh klik sini :

    http://lynndamya.blogspot.com/2014/06/giveaway-voucher-diskaun-lazada-1.html

    terima kasih :)

    ReplyDelete
  3. mcm senang je..mcm nak try jeeee...

    ReplyDelete
  4. nak try jugak nnt. cepat update kek kukus kyrul...

    ReplyDelete
  5. Mmg akn cuba..hahaha..
    Dah terliur dah ni

    ReplyDelete
  6. dah lama terfikir nak buat tapi x jugak buat-buat..boleh jadi pembakar semangat nih..terima kasih ya...

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...