Friday, December 09, 2011

Pengalaman Melahirkan Anak Kedua...Cukup La 2 Jer



Selamat petang


Baby tengah buat taik mata baru la mamanya boleh berblogging...hehehehe....Sangat mudah menjaga baby kedua nie coz dia tak banyak ragam berbanding abang long..tak boleh mamanya bergerak sikit terjaga. Tidur pun kejap jer dalam setengah jam..Masa tue la mama terpaksa bergegas mandi dan masak. Baby kali nie sangat la GOOD BOY...mama punya banyak mama sampai dah bosan giler...


Ok meh nak story pengalaman melahirkan anak kedua nie...Bagi aku pengalaman kali nie menyebabkan aku dah fobia nak bersalin lagi...CUKUP LA 2 ANAK JER


Masa bersalinkan Abang Long sakitnya sekejap jer dalam 2 jam dah keluar baby..Kali nie ambik ko sampai 4 jam sakit. Agaknya macam mana la orang yang sakit sampai berbelas-belas jam tue...aku yang sakit 4 jam tue pun dah kira separuh nyawa...

Masa aku check in wad pukul 9.00 pagi macam tue kat wad Daffodil, KPMC Kajang..Memang tak sakit langsung la walaupun bukaan dah 2cm..Masih boleh rileks2 layan tv. Nurse datang masuk ubat untuk keluarkan semua najis2..mana tau terbuang air besar kang masa tengah bersalin tue, so kena la buang semua dulu..Tak sampai 30 saat terus aku mencicit lari masuk toilet. Bahan kumbahan dah abis buang, kena masuk air plak. Dah la pagi tue aku hanya sempat bersarapan roti jagung setengah dan dadih jer..aduh lapar siot....


Pukul 12 tengahari, doktor mimi suria datang tanya khabar..aku macam biasa la masih boleh tersenyum girang lagi coz tak sakit...Terus doktor cakap nak pecahkan air ketumban bagi mempercepatkan proses bukaan. Masa nie dah 4cm terbuka. Lepas jer pecahkan air ketumban tue..haaa masa nie la azab sakit nak bersalin datang...5 minit sekali aku terasa sakit. Habis la bantal kat situ aku gigit bagi menahan sakit...Sempat la aku genggam tangan Tuan Tanah menahan sakit.Tengok dia azam menahan sakit genggaman aku terus tak jadi genggam lagi....Terpaksa la gigit bantal jer...


Baru terbuka 6cm aku dah ditolak masuk bilik bersalin. Masa nie aku tengok jam pukul 2 petang..Memang terasa sakit sangat2....Bantal plak takde nak gigit, aku gigit plak kain yang aku pakai, abis badan aku calar balar kena genggam. Dah takde tempat nak pegang untuk menahan sakit terpaksa cakar badan sendiri. Masa nie tak sedar pun sakit cakar, sakit bersalin mengatasi segalanya...Bila bukaan dah 8cm...tiba-tiba terberhenti lama plak..tak buka2 sampai 1 jam menunggu. Dah bidan terpaksa datang tolong untuk cepatkan proses bukaan coz dah lama sangat.


Bila dah masanya..mula2 la sesi sorak ala pom2 girl....aku hanya dengar perkataan "push"..."push" jer...Masa nie memang dah takde tenaga langsung untuk push, maka terpaksa la guna kaedah vacum. Banyak kali gak doktor mimi cuba vacum tapi terlepas jer. Terpaksa 2 orang bidan datang tolong pun tapi tak berjaya gak baby keluar. 


Last choice terpaksa minta tolong doktor jamil. Sekali jer push terus keluar baby..Alhamdulillah pukul 4.16 petang baby pun lahir ke dunia nie...kalau tak terpaksa la aku operate. Doktor cakap baby susah nak keluar coz kepala dia mendongak. Tak sabar nak tengok dunia namanya tue....


Ingatkan dah abis dah masalah..rupanya masalah lain plak terjadi. Tuan Tanah cakap bila diorang bawa nak g bersihkan, baby tak bernafas...doktor jamil terpaksa gunakan oksigen untuk bantu baby bernafas..Boleh plak mesin oksigen rosak masa tue. Tuan Tanah cakap terkial2 nurse nak repair mesin tue...Mujur doktor jamil dengan tegas suruh ambik mesin oksigen lain dengan cepat. Aku tak tau la nasib baby kedua nie kalau takde mesin oksigen lain..Syukur la, dengan bantuan doktor jamil, baby selamat...Baby terpaksa pakai oksigen untuk tempoh 24jam...


Sedih sangat tak dapat nak pegang baby lepas dah dikeluarkan. Masalah lain plak terjadi kat aku..banyak yang kena jahit dah tue rahim aku terkoyak sikit dah ada la kesan terkoyak tue terjuntai jer keluar masa buang air kecil..ngeri siot...Doktor cakap lama2 akan elok sendiri tapi aku tak selesa la asyik keluar jer..Tiap kali buang air kecil jer aku jadi ngeri..


Family telefon nak bercakap pun aku dah takde tenaga langsung....terpaksa la Tuan Tanah tolong cakapkan bagi pihak aku. Nak makan pun takde tenaga. Terpaksa la Tuan Tanah suapkan. Itu pun just makan buah tembikai jer...Terasa terharu sangat bila tengok pengorbanan seorang suami...


Jom layan gambar plak...


 Bilik aku...Tuan Tanah boleh rilek2 layan game lagi


 air dah dimasukkan dan bacaan CTG diambil


 Fresh from perut aku....3.5kg patut la susah nak keluar..besar sangat. Abang long dulu baru 2.95kg jer


Terus kena pakai oksigen dan dipantau 24jam coz ada luka kat kepala


Aku dah selamat lahirkan putera kedua...terpaksa rilek2 dulu dalam labour room sementara diorang uruskan baby..


Lepas Tuan Tanah tengok kesusahan aku nak lahirkan baby kali nie..dia cakap cukup la 2 jer. Kesian tengok aku terseksa masa bersalin tue...


Perahan Otak : Tali Barut Comey

37 comments:

  1. tahniah dpt 2nd baby..semoga semuanya sihat2 belaka

    ReplyDelete
  2. fuhhh..sekali nafas je baca n3 ni..akak mmg seram baca pengalaman kawan2 yg b'salin sbb t'bayangkan kesakitan masa akak b'salin dulu...3 org anak...3 pengalaman yg b'beza.. 2 normal sorang ceasar.... cukuplah 3 permata hati..dah ada hero n heroin...alhamdulillah...

    tp perancangan Allah x siapa tau...andai diberi rezeki lagi terima lah dgn redha..

    ReplyDelete
  3. aduh terasa sakitnya walaupun hanya baca cite je. Mama dulu operate, jadi masa bersalin tak sakit tapi lepas bersalin tu sakit berhari-hari.

    ReplyDelete
  4. Tahniah..waa,sgt ngeri bila baca kn vacuum pastu siap ade yg trkeluar wktu buang air..xdpt nk bygkn kesakitan tu.Alhamdulillah semua selamat..tah niah skali lg.

    ReplyDelete
  5. 2 xcukup.....nanti tambah la lagi 4 tahun akan datang

    ReplyDelete
  6. adoi ngeri bace pengalaman akk ni, hehe

    comel je bby, bambam :)

    ReplyDelete
  7. Congartulation akak!
    Moga2 anak kedua kite ni pun good baby jugak. Hihi

    ReplyDelete
  8. ala biasala.. thats y la syurga di bawah kaki ibu.. :) sumer pengalaman xsama.. aku 4 org anak sumer lain2..

    ReplyDelete
  9. salam,
    pertama kali masuk blog ini heee..

    mmg teruju nak mmbacanya.

    syukur kak ada anak boy 2 plk tu hee..teman ni dok tunggu yg ke 2 tak dapt2 makan 3 tahin tguu. alahai best tgok org hamil mmg nak hamil mudh ckp teringin nak hamil balik tapi rezki tiada lagi..

    tahniah ats kehamilan yg tak akan dpt d lupakan..
    tahnih sb dpt bby kedua..moga jdi ibu kuat ceria sllu

    ReplyDelete
  10. eeemmm patut lahh syurga di bawah tapak kaki ibu.... payahnyerr nak melahirkan anak kan... habis berjahit semuanya... isshhhh nasib baik aku aku ni lelaki kalau aku pompuan tak maunyerr aku nak tanggung tugas berat tu....

    besar baby tu yerr 3.5kg... kusss semangat ...

    Alhamdulillah ...selamat semuanya..

    kalau dia dah besar nanti dia baca blog ko tentang kepayahan nak lahirkannya... tentu hadif iskandar terharu

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    tip hilangkan getah pokok d. tahi burung pd kereta

    ReplyDelete
  11. Selalu org kata bersalin ke2 lbh sng sbb laluan dh ada tp pengalaman awk ni mmg dasat la gak.
    Dlm pantang ni kena lbh jaga la sket ye
    *knp fit rs sblm ni fit pggl awk kasya ek???? Hahaha

    ReplyDelete
  12. eeeemmmm setiap ibu memang hebat berkorban mempertaruh nyawa dan menahan kesakitan demi anak-anak .... Sudah pasti misinya melahirkan anak-anak begitu besar tahap pengorbanan...



    kamulah srikandi yang hebat

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    pemasangan ladam kuda

    ReplyDelete
  13. saya dah ada 6 anak,setiap kelahiran anak tu mcm2 pengalaman yg susah,senang,operation,lemas,semua ada....

    ReplyDelete
  14. ala... sweet ye tuan tanah ni.

    alhamdulillah semuanya selamat~ baby dah ok ke skang?

    ReplyDelete
  15. selamat ya :)

    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  16. ok gak kan...boleh tersenyum posing lagi dalam labour room...ehehehe

    ReplyDelete
  17. wah..tahniah ye dari kakNo..hurm kakNo pun ada pengalaman lahir bb beso..3.55kg dengan 3x teran...peeeeh...saboooo huhu..

    aik, xkan 2je koooot hihi..kakNo ni mmg nk + lg tapi abang kata rileks ah dlu..

    aloo geram geram sunggoh tengok..

    kayrul sabo ye, kakNo doakan semoga kesihatan kayrul cepat pulih..kakNo sll amal cuci dengan air daun sireh + garam kaso..rebus dengan 1liter air..dh sejuk buat basuh time kencing..amal la tiap hari..alhamdulillah, cde rase sakit lagi kat tuuuut kita tu..bahkan kakNo xgn pun ubat luka yg dokto bg hehehe...

    ReplyDelete
  18. @Mamaleesya

    bersalin operate memang best sebab tak rasa sakit lepas bersalin tue yg azab tue

    ReplyDelete
  19. @Kamalia

    thanks kak..alhamdulillah semuanya pun dah ok..

    ReplyDelete
  20. @azam

    cukup la 2..dah tak sanggup lagi nak tambah

    ReplyDelete
  21. @Liyana

    harap2 liyana takkan tempuh pengalaman macam nie...

    ReplyDelete
  22. @ღnFashyaღ

    thanks uye fashya..tahniah untuk awak gak...jaga kesihatan ye

    ReplyDelete
  23. @suri

    salam kenal suri...mudah-..jgn mudahan cepat dapat rezeki ke 2 ye dan jgn putus asa untuk terus mencuba

    ReplyDelete
  24. @Fitri Senin

    tue la pasal fit..pelik gak fit panggil kayrul kasya..hehehehe

    mudah-mudahan rezeki fit untuk bagi raif adik cepat ye

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum.

    salam perkenalan. menarik info ni.

    saya juga nak share sedikit pengalaman melahirkan bayi besar.

    Anak saya yang sulung beratnya 4.1kg semasa dilahirkan. Baby girl yang diberi nama Nur Aimi Shahira.
    Alhamdulillah bersalin normal di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar. Selapas lahir, tak kena kuning / jaundice. Sihat walafiat sekarang dah 5 tahun lebih. Bersalin pun mudah. Yang penting sekali kena minta maaf banyak2 dengan suami

    salam perkenalan.
    ilani
    Blog : www.cancanmali.blogspot.com
    Facebook: https://www.facebook.com/norilani
    FB Page : https://www.facebook.com/weallsihat


    jemput la jalan2 ke blog saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan....hebatnya awak....saya yg 3kg lebih nie pun tercungap2 nak keluarkan..hehehe...

      Delete
  26. salam perkenalan.. sy baru je lepas check up dgn kpmc kajang. first check up semlm sbb tibe2 tuka plan nk bersalin kt kpmc. before ni check up dkt kpj. reason tak nak bersalin kt kpj kajang sbb sy rasa service tak okay, layanan kurang mesra, selamba je sindir2 patient, pastu taime check up tu dorang tak details sgt check up...
    so last minit tukar plan pegi kmc. insya'allah bersalin dgn dr mimi.. so berdasarkan awk punya pengalaman, dr mimi okay ye?

    hehe..

    jemput jalan2 di blog sy www.annurannacouture.blogspot.com

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...