Wednesday, December 14, 2011

Syoknya Penangan Pantang 44 hari



Selamat petang

Siapa kata bosan pantang ?????...bagi aku syurganya dok kat rumat berpantang...tak payah pening kepala pikir nak buat keja apa. Tak payah kelam kabut pagi2 bangun nak g opis...Lepas tempoh 60 hari nie berakhir maka rutin harian aku bermula semula la...sekarang harus la enjoy golek2 ngan anak-anak kat rumah...

Abis la semua citer dan drama kat tv tue aku dah nak khatam. Orang khatam quran,aku khatam citer kat tv...hehehehehe

Nampaknya melambung la bil elektrik aku 2 bulan nie...24 jam tv terpasang jer...

Bangun pagi2 dah sibuk mandikan si kecil..dia dah tido turn aku plak mandi...

Menu sarapan time pantang nie tak leh la nak demand2 kata nak kurus cepat harus la diet lebih...aku sarapan horlicks dan biskut Jacob's jer

Memang terbaik la

Nak tengok aku makan biskut time biasa memang takde la..biskut pun aku tak pandang...bila dalam pantang nie, biskut nie la hari hari aku ngadap...


Jamu yang terpaksa aku habiskan...


Sepatutnya kena minum 2 kali sehari tapi aku bantai minum sekali sehari jer...Nah abiskan satu cawan air nie pun memang hazab la..Tak sedap langsung..Memang tak tau la nak huraikan macam mana rasa air tue..Demi nak kurus dan untuk kesihatan terpaksa la telan gak...

Aku start berurut dan bertungku lepas bersalin masa hari ke 9 hingga hari ke 13..baru rasa sedap sikit badan. Rahim pun dah kecut. Kedudukan rahim sebelum nie kat bawah pun dah dinaikkan ke atas semula...Badan pun dah makin kurus penangan pakai bengkung tali...yeaaaa


 Mandian herba aura nie aku order kat internet jer..


nie plak daun-daun yang perlu direbus untuk buat mandi..import dari Penang
 
Daun mandian tue mak aku yang sediakan masa dia datang jaga aku seminggu lepas bersalin tue...Terima kasih bebanyak kat mak aku coz sudi jagakan aku masa pantang. Sebelum nie masa anak pertama, mak mertua yang jagakan..kali nie mak aku plak jaga coz tak nak nyusahkan mak mertua...Lagipun aku bersalin pun lepas kenduri adik ipar, plak tue minggu tue plak diorang nak kena ngantar pengantin perempuan ke kedah la plak...
 
Penangan paling best pantang nie adalah aku berjaya turunkan berat badan aku. Masa mula2 pregnant berat aku memang naik mendadak ke 57kg...last kali timbang sebelum deliver 64.5kg...Sekarang setelah sebulan aku berpantang, berat aku adalah 48kg....


So saper2 rasa nak kurus cepat, kena la pantang betul2 masa tempoh 44 hari nie..Jangan main sebarangan makan jer...Berbengkung wajib yang jenis tali tue dari pagi sampai ke pagi esoknya...Baru la badan cepat kembali slim....


Perahan Otak : Tali Barut Comey

19 comments:

  1. untuglah dapat turunkan berat badan . tehee~

    ReplyDelete
  2. bestnya berat dah tinggal 48..huhuhu...jeles ni..tp biskut jacobs tu mmg sedap kan...sya dulu suka cicah ngan susu panas...mmg best

    ReplyDelete
  3. wahhh berjaya turunkan berat badan...maintan..

    ReplyDelete
  4. boleh jadi info kat H2B ni lau dah kawin t.. nice blog...

    ReplyDelete
  5. tahniah..
    makkk,takutnye tengok jamu tu..jamu org buat sndiri ke?klau sy mmg xboleh minum kot..haha.tu sbb lmbt sungguh turun berat nih.

    ReplyDelete
  6. ooohhhhh 48kg ok dahhh .... tapi betul kata ko tu 44 hari kena sabarrr...

    zaman dulu siap pakai bengkong ikat keliling pinggang ....

    nak kasi langsing lahhh katakan...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    tip pilih sport rim kereta

    ReplyDelete
  7. @Mohd Hazwan Hashim

    memang la untung tapi terpaksa berpantang betul2 la baru dapat berat yang diidamkan

    ReplyDelete
  8. @intan morsalin

    biskut cicah susu panas???...erm tak boleh masuk la coz kayrul tak suka minum susu..hehehehe

    ReplyDelete
  9. @MYA EL QAYREENA AZRYAN

    seronok sangat dapat gak turunkan berat badan berkat pantang gila2

    ReplyDelete
  10. @Kamalia

    thanks ye kak..jamu tue buatan sendiri tukang urut..memang terpaksa la abiskan kalau nak kesan mujarab

    ReplyDelete
  11. @Afzainizam

    sabar tue separuh drpd iman..pejam celik pejam celik sekejap jer dah nak abis...

    ReplyDelete
  12. selamat berpantang kak :)

    jamu ape kaler kuning n hitam tu? kaler kuning tu dh mcm cat pulak sy tgk..hihi

    ReplyDelete
  13. pantang tradisional yer..best la elok untuk dalaman...mana nk dpt air rebusan tu...

    ReplyDelete
  14. Makan jamu aper tu yea...sy pun nak trn gak...bln 7 ni due...:)

    ReplyDelete
  15. @Mimy Hamid

    mimi, sorry lambat jawap ye..air rebusan tue tukang urut yang buatkan. dia nie org indonesia...memang berkesan la untuk buang angin dan peredaran darah kita

    ReplyDelete
  16. @Siti Asiah

    tak pasti la apa nama jamu tue coz tukang urut yang buatkan. bila nak terus order jer dia akan buatkan..

    nak lagi cepat berat turun, pakai bengkong jenis lilit tali tue 24jam..memang cepat turun badan..yg penting makan pun kena jaga gak

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...