Selamat pagi
Sambungan lagi dan lagi citer yang tak abis...
Hari tue Sabtu : 27 Oktober 2012...genap la 5 tahun kami bersama sebagai suami isteri dan lengkap dengan si comel kami haikal & hadif
Nak sambut anniversary mesti la terjah tempat istimewa sikit...
Kali nie memang awal pagi dah keluar coz masa kes kat hospital tue, aku ada borak ngan sorang penduduk cina kat situ...dia cakap kalau hari cuti sekolah memang diorang x keluar rumah coz jalan akan jem sepanjang hari dan nak gerak dari satu tempat ke satu tempat boleh jadi berjam-jam
Kali nie kitorang nak feeling2 ombak rindu la so pepagi dah nak terjah Ladang Boh Sungai Palas...x nak tersangkut dalam jem...
Padahal dua2 pun x tau ladang teh tue...Memang sesat jauh la...Memang mencari gak la...Sampai aku dah putus ada nak balik hotel jer coz dah dekat sejam cari x jumpa...huhuhu
Ada peniaga cina kat situ macam susah nak bagi kerjasama..Bila kita tanya memanjang la ko x tau padahal meniaga kat situ...Mujur la ada juga peniaga cina yang x loket membantu...
Giler susah nak cari tempat nie...padahal tak jauh pun dari equatorial hotel...maybe singboard tue ke dalam sikit tue yang x perasan..
BOH Sungei Palas Tea Centre
Buka 9 pagi - 4.30 petang...ISNIN - TUTUP
Tak sabar nak sampai bila tengok keindahan ladang teh nie
Kalau nak petik strawberry boleh la singgah kat "Mountain Strawbery Farm"
Kitorang dah jemu petik strawberry so terus jer ke tempat yang sepatutnya
Alamak nak kena mendaki 200m lagi baru sampai...huhuhu
Penat siot..ingatkan cabaran dah x de rupanya kena mendaki plak kalau nak ke atas...
Dah penat naik, harus la bergambar dulu
Sebelum ramai orang harus isi perut dulu...
Kek coklat, Blueberry Scone, Hot Chocolate & Teh O Ais..
Kek Coklat tue ok jer...aku buat sedap lagi kot...hahhaa
Memang teringin sangat nak rasa Blueberry Scones...oooo baru tau macam tue rasa scone...x abis pun makan..tak kena ngan tekak kampung aku nie
Cantik plak kayu-kayu nie dia susun..Paksa anak-anak bergambar kat situ
Adik pun jadi mangsa mama jugak
Hip Hop Yoo
Nie la kilang teh
Jom belajar proses buat teh dari Peringkat 1 - 5
Peringkat 1 : Melayukan Daun
Bukan suruh daun tue jadi orang melayu tau tapi maksudnya keringkan daun la nie
Peringkat 2 : Menggelek Daun
Kasi lumut abis
Sikit punya besar tempat gelek daun tue
Harus enteprem anak beranak nie
Peringkat 3 : Fermentasi/Pengoksidaan
Peringkat 4 : Pengeringan
Peringkat 5 : Pengasingan
Pekerja baru ke nie???
Ada hati nak naik benda alah tue...Bagi je la
Oppsss...anda berat
Sempat borong teh untuk family
Nak balik tengok Tea' Ria Refreshment nie dah penuh ngan lautan manusia..plak tue beratur panjang giler nak order
Ok tak sempat tau nak feeling2 ombak rindu...orang ramai sangat..rimas la plak
Dah jom balik...
Kasi Abang je la feeling...susah nak suruh abang ambik gambar sekarang
Bunga yang banyak terdapat kat Cameron Highlands nie....
Subhanaallah cantik sangat permandangan kat situ...
Memang banyak sangat tapi takut ada yang muntah teh kang..tengok sikit cukup la...
Haaaa...macam nie la rupa pokok teh ye
So sweet anak mama...
Ok macam biasa sambung part lain plak....tunggu
seronoknyer pergi sane .. nad pernah tinggal kat cameron dulu =)
ReplyDelete@Nadiah_Rahman
ReplyDeletebestnya..kalau boleh nak jugak merasa tinggal kat sana..tapi ntah bila la dapat
pak long n mak long sy dok kt kuarters sg.palas hampir20thn..skrg ada kt brinchang.bniaga bju kt arked sbelah medan slera brincnhg..
ReplyDelete@Pen Biru
ReplyDeletemesti bestkan dok sana...kat situ ramai yg meniaga baju....
penah pi sini duluu.nak naik atas sana punya la lama. jln dia sempit jea dulu.
ReplyDelete@nik ros
ReplyDeletesejam kot kalau dari tapah tue..jln memang ngeri sikit coz banyak tanah runtuh