Nie pun salah satu favourite aku...
Dulu kecik2 suka sangat makan apam macam nie....asal pepagi je, mesti mak aku akan kerah aku g beli kat makcik kat kg aku tue..apam dia versi gebu2 dan gemuk lagi...
Makanan favourite harus gigih aku belajar caranya...dapat la makan banyak sikit dari biasa..
Kali nie aku guna acuan comel macam nie plak...ehh makin selera plak bila cantik macam nie
Nak makan pun rasa macam la hai sayangnya..
Resepi yg pernah aku buat dulu..aku post semula kat sini ye..nak tengok gambar dulu..KLIK SINI ye
APAM TEPUNG BERAS
Bahan-bahan:
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
sepeket kecil eno
Caranya:Nota kayrul : Acuan tue di sapu dulu dengan sedikit minyak sebelum bancuhan dimasukkan. Kalau tak bila dah masak, apam susah nak dikeluarkan dan permukaan bawah jadi tak cantik.
- Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat.
- Perap lebih dari 3 atau 4 jam.
- Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
- Panaskan kukusan. Masukkan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
- Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.
sedap nyer ;)
ReplyDeletesedap..lagi puas buat sendiri dapat pun banyak
DeleteKyrul cantiknya apam tu.. akak penah buat tp mcm berat. Apam tu mcm xnak masak lg wpun dh lama kukus
ReplyDeletemaybe peram kejap je kot..kayrul buat nie peram 3 jam..patutnya 4 jam tak menyabar sgt laju je kukus...hehehe
Deletesedapnye.kite pun suke apam gini..dulu mak kite selalu buat..
ReplyDeletefalsya, mak kita x pernah buat cuma selalu suruh g beli je...nak tak nak anaknya nie gigih la belajar buat sendiri...nak beli dapat sikit je...baik buat sendiri dapat banyak...
DeleteIsssyyyy cantiknya...mekar sungguh! Tq share resepi yer kayrul, nak try jugak nnti
ReplyDelete