Monday, July 16, 2012

Alahai Keretapi Potong Stim Betul



Selamat pagi


Mata aku buat masa sekarang macam nak cacak jer batang mancis..Tak boleh blah la...Ngantuk dah tahap kritikal dah nie..Rasa nak ambik bantal dan tidur bawah meja jer...huhuhu..harap-harap bos x tau la...


Nie semua KERETAPI punya pasal la nie....Gggrrrrrrr..potong stim betul..baru nak bersuka ria naik keretapi..


Konon balik kampung Mr Shah naik keretapi la...Habis mencabar dah nie, ngan angkut bebudak dua orang tue..Yang tak bestnya, aku ngan bebudak tue naik keretapi tapi laki plak naik kereta..apa kes???


Bukan kami anak beranak jer naik keretapi tue tapi mak mertua dan sepupu Mr shah ikut sekali...Lelaki sila la bawa kereta ye coz Mr Shah belum pulih sepenuhnya dari accident..Katanya tak larat nak drive jauh-jauh...makanya terpaksa kami naik keretapi....Dia dan ayah bawa kereta dari Kajang ke Kulai



 Muka masing-masing excited nak balik kampung..

Sanggup la hadif nie tak nak tido mulanya...sian plak kat dia tiket keretapi pukul 11.30 malam tapi mata tak pejam gak..

Last aku susukan dia siap pesan lagi "Adik tido dulu ye..kang nak bertolak bangun la"

Mendengar kata dan patuh betul la..memang dia tido, kang kitorang tengah bersiap automatik matanya pun terbuka....Ada set alarm ker apa kat adik nie????


Bergurau dan bergedik ngan mama...Semua gambar nie abang long yang ambikkan


 Nampak jer macam ceria padahal tengah tension...Keretapi lambat 1jam 10minit...

Meroyan aku tunggu kat situ lama-lama..Kalau awal lagi boleh la dimaafkan, nie dah tengahmalam tau...


 Ratu kipas la kononnya memasing...hehhehe


 Lepas 1 jam 10 minit baru la keretapi sampai..kejam tau


 Abang long ala-ala jakun kejap, maklum la memasing first time naik keretapi...Termenung panjang kejap masa tue...


 Belum naik keretapi lagi adik dah pengsan..


 Perjalanan jauh layan la dulu game dan kerepok..


Tak sampai setengah jam, abang long pun join sekaki tido ngan adik

Masa aku ambik gambar nie, keretapi dah kurang penumpang, so boleh la cop kerusi sorang satu..hahaha


 Tekanan jiwa mula bermaharajalela...kat stesen keretapi LABIS...

Keretapi rosak la...Kalau sekejap takpe la nie sampai 2 jam lebih tau...

Ingatkan berhenti sekejap jer rupa-rupanya enjin keretapi rosak la..Nak kena tunggu enjin dari Segamat datang...Mak aiii lama giler la jawapnya..Mujur la bukan enjin dari KL, kalau tak, tak tau la pukul berapa kitorang boleh gerak..Pukul 8.30 pagi baru sampai Kulai, sepatutnya pukul 5 pagi dah sampai terus jadi macam nie...

Nasib aircond keretapi ok masa tue, ada yang tidur tak sedarkan diri...dahsyat betul

 Boring-boring tunggu keretapi jalan, layan la dulu maggi cup nie...MAHAL nak mampus..RM 4.00 tau

Memang mencekik darah betul..

Sekarang kantin dah takde lagi, just ada satu korner yang jual maggi, sandwich, keropok dan air jer..Sandwich pun 4 hinggit gak..Padahal 2 keping potong 2...Gilerkan ambik untung

 Mujur la masa tue tengah kesejukan dan kelaparan, pejamkan je la mata jap laburkan duit kat situ...

Masa on the way balik sini, ada kantin bergerak plak, diorang tolak troli sambil jual makanan dalam tue kat setiap gerabak...

Ada gak aku tanya ngan orang kantin tue naper rosak...dia bagitau bulan nie paling kerap keretapi rosak so bersiap sedia la kalau sesaper nak naik keretapi dalam masa terdekat nie...


 Keretapi dah boleh jalan, enjoy la dua beradik nie dalam keretapi..


Abang bz main game, adik sila la layan diri sendiri...


Peringatan saper2 nak naik keretapi malam, sila la pakai sweater tebal2...sejuk giler...Nak tidur pun tak nyenyak coz terlampau sejuk..


Sampai jer Kulai terus melepet coz tak cukup tido pakej ngan pening kepala sekali..adoi la


Telan panadol actifast bebanyak baru la elok...Kira kali nie balik tak sempat nak jenjalan la...Cuti mengejut macam nie la jadinya...


Pergi Pasar Karat pun tak beli apa coz banyak kedai dah tutup....Macam mana tak tutup, dekat pukul 2 pagi baru sampai, dengan hujan lagi terus kedai tutup awal..selalunya paling lewat pun pukul 3 pagi baru tutup...Tension lagi sekali...


Hari nie gerak balik dari Kulai pukul 12.30 malam tadi..mujur la keretapi tak lambat...Pukul 5.45 pagi dah selamat sampai Kajang...


Yang masalahnya kali nie balik Kajang, sejuk aircond tue berganda-ganda la plak...Peluk Hadif kuat-kuat pun tak hilang gak sejuk tue...Kalah sejuk genting highland..Nie rasanya macam duduk dalam peti ais tau...Ada orang belakang aku tue, rilek jer pakai skirt...memang kulit buaya kot..takde pun menggigil macam aku...


Kompem kalau naik lagi keretapi aku bawa selimut tebal sekali...Hambik ko baru puas hati....

11 comments:

  1. tak pernah naik keretapi..
    pengalaman yang menakutkan namanya...hahahaa

    ReplyDelete
  2. pengalaman betul naik kete api camni eh.. huhuhu

    ReplyDelete
  3. @Nizam Ijam

    sejuk memang seronok tido tapi kalau dah terlampau sejuk, mau beku dibuatnya

    ReplyDelete
  4. @cik Jue Aka Ibu Farisyah

    first time bawa anak2 naik keretapi ingatkan kenangan manis rupanya kenangan ngeri plak jadinya

    ReplyDelete
  5. @'idun sa'idun

    boleh jadi fobia kalau selalu jadi macam nie

    ReplyDelete
  6. pengalaman paling best naik keretapi..masa tu nak balik kg gak kat labis..pengalaman xbest pon adooo....masa tu nak naik gunung stong, kelantan..masa pergi aircond rosak..tingkap takleh bukak...bengong...time balik plak..kami tersadai kat lipis sebab ade keretapi tergelincir kat seremban kot..dah sume keretapi xleh jalan..selama hampir 5 jam kami terdampar kat stesen lipis tu tunggu bas nak balik KL...huwaaa....

    ReplyDelete
  7. bestnya... teringat kecik2 dolu selalu naik ketapi... da lame tak naik public transport... uhuhuh

    ReplyDelete
  8. kami tak pernah ketapi pong

    ReplyDelete
  9. beshnya naik keretapi ...belum kesampain hajat yanty ni huhuhuuu...tetibe preggy lak...lagik laaaa tak bole wat per...hampeh...tahun ni dok umah jerk dediam ...akakakaa

    ReplyDelete
  10. uishhh..mencabar jea naik keretapi ni.lagi2 bab menunggu tu.berjam jugak yea

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...