Wednesday, September 25, 2013

Apam Coklat Kukus



Selamat pagi


Entri masak2 datang lagi....hari nie nak kongsi apam yang paling mudah dan cepat disediakan...Bahan2 pun tak banyak....


Apam Coklat Kukus nie aku buat untuk dibawa ke rumah Aty Fared masa jamuan raya tue....maklum la takkan nak bawa perut kot...Tambah2 baru first time nak jumpa tuan rumah harus la bawa sikit buah tangan...so takde la segan sangat nak melantak...erk....


Aku x ingat resepi nie aku ambik kat mana...check punya check kat blog jumpa la resepi yang sama kat blog Home Sweet Home. Versi aku buat nie mekar setaman jadinya...


Petua untuk mekar setaman adalah API MESTI BESAR....dan air tue betul2 dah panas....




Apam Coklat Kukus
Sumber : Home Sweet Home
 
 
Bahan:- (kuranglebih 16 biji)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air
  • 1bj telur
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 atau 2 sudu besar serbuk koko
Cara-Cara:-
  1. Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
  2. Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
  3. Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. Mudahkan...!
Apam nie sangat simple dan mudah disediakan...dan yang paling penting sedap...anak2 sangat sukakan...


Nota : Aku gandakan bancuhan tapi untuk susu pekat still pakai 1/2 cawan...Aku try guna 1 cawan susu pekat untuk gandakan bancuhan (bancuhan x2) tapi apam tue semua x nak kembang mekar...So lepas nie kalau nak apam tue tersengih macam tue, walau macam manapun gandakan bancuhan susu pekat jangan gandakan...

10 comments:

  1. aduii rajinya kyrul....bile la yanty nak mule la ni.... malaz la plk...ehehheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sini kayrul tiup sikit mood rajin tue...hehehe

      Delete
  2. mcm apam gula hangus pon ada rupanyer kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamera pun setting terover terang tue jadi macam tue...rasanya macam kek moist...sedap tau

      Delete
  3. Nanti nk buatla..senang je resepi dia..yeah..tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat2 senang...bahan2 pun mudah nak cari....

      Delete
  4. kalau saiz gini brapa biji boleh dpt dear?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kayrul buat dua adunan...boleh dapat lebih kurang 80 biji...klu kecil2 macam tu

      Delete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...