Selamat pagi
Biskut nie buat hari jumaat (10/08/2012) tapi baru sekarang rajin nak post...Sangat sedap dan sangat rangup...Bila masuk mulut tue, terasa kesegaran lemon..Nampaknya tahun depan boleh buat lagi
LEMON CRISPY CORNFLAKES
Resepi : Kak Rima
Ingredients
275g Nestle Corn Flake - roughly mashed
200g butter
50g shortening
100g granulated sugar
150g flour
1 tbsp full cream milk powder
2 egg yolks
1 tsp emplex (optional) - I used
1 tsp lemon juice
1 tsp Baking Powder
1 tbsp grated lemon zest
Method
Place Corn Flake in bowl, set aside.
Beat
butter, shortening and sugar until smooth, add eggs, beat again for a
while, add the emplex and baking powder, whisk for one minute. Pour
lemon juice and grated lemon zest, mix well.
Add
the flour, stir well. Place batter in a Piping bags, snip tip with
scissors 1/2cm. Pipe batter onto Corn Flake, roll, lift and place in a
greased baking pan
Bake in oven at 150C for 30 minutes..(mine was done within 20 mins)
Bahan yang digunakan...Alamak termasuk plak esen vanila dalam gambar tue padahal bukan pakai pun..
Adunan yang telah siap, masukkan dalam piping bag dan picitkan terus ke dalam cornflake..Adunan nie lembik so kena la guna kaedah nie
Sedia untuk di bakar
Sejukkan atas redai, lepas tu baru simpan dalam bekas kedap udara
Nota : Kalau nak buat lain kali kena buat 2x adunan, baru dapat banyak...Saiz adunan tue kena besarkan sikit..Kecik sangat tak puas makan..
dah lama ai cari resepini..nak buat lepas raya la
ReplyDelete