Thursday, August 16, 2012

Lemon Crispy Cornflake



Selamat pagi


Biskut nie buat hari jumaat (10/08/2012) tapi baru sekarang rajin nak post...Sangat sedap dan sangat rangup...Bila masuk mulut tue, terasa kesegaran lemon..Nampaknya tahun depan boleh buat lagi



LEMON CRISPY CORNFLAKES
Resepi : Kak Rima


Ingredients
275g Nestle Corn Flake - roughly mashed
200g butter
50g shortening
100g granulated sugar
150g flour
1 tbsp full cream milk powder
2 egg yolks
1 tsp emplex (optional) - I used
1 tsp lemon juice
1 tsp Baking Powder
1 tbsp grated lemon zest
 
 
Method
Place Corn Flake in bowl, set aside.
Beat butter, shortening and sugar until smooth, add eggs, beat again for a while, add the emplex and baking powder, whisk for one minute. Pour lemon juice and grated lemon zest, mix well.
Add the flour, stir well. Place batter in a Piping bags, snip tip with scissors 1/2cm. Pipe batter onto Corn Flake, roll, lift and place in a greased baking pan
Bake in oven at 150C for 30 minutes..(mine was done within 20 mins)
 
 
 Bahan yang digunakan...Alamak termasuk plak esen vanila dalam gambar tue padahal bukan pakai pun..



 Adunan yang telah siap, masukkan dalam piping bag dan picitkan terus ke dalam cornflake..Adunan nie lembik so kena la guna kaedah nie


 Sedia untuk di bakar

 
Sejukkan atas redai, lepas tu baru simpan dalam bekas kedap udara


Nota : Kalau nak buat lain kali kena buat 2x adunan, baru dapat banyak...Saiz adunan tue kena besarkan sikit..Kecik sangat tak puas makan..


1 comment:

  1. dah lama ai cari resepini..nak buat lepas raya la

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...