Tuesday, January 15, 2013

Resepi Tiramisu Paling Mudah



Selamat petang


Akhirnya aku berjaya gak wat tiramisu setelah banyak jenis resepi yg aku tengok..sudahnya aku olah sendiri resepi...memandai jer...mujur la jadi dan sedap plak tue

Buat tiramisu nie coz nak abiskan whipping cream tue..kang ari tue tersalah beli whipping cream masa nak buat durian crepe..so dari terbuang baik buat menda boleh makan...hehehe



Tiramisu

Bahan-bahan :

Biskut Ladyfingers - biskut nie boleh beli kat kedai bakery
1 1/2 cawan Whipping Cream- nak guna 1 cwn pun boleh tapi akukan suka cream banyak so overkan sikit bancuhannya...hehhehe
3/4 cawan gula halus - kurangkan gula dalam makanan..gulakan dah mahal sekarang
1 suku kecil esen vanila
250gm cream cheese
1 sudu kecik nescafe - bancuh ngan air (klu tak suka nescafe tukar la ngan serbuk koko atau milo)
 Serbuk koko/milo

Cara-cara :
1.  Putarkan whipping cream, cream cheese, gula, esen vanila dengan menggunakan mixer....(nie aku putar dalam 5 minit jer- dah cukup kembang. Guna mixer putaran tahap sederhana)
2.  Rendamkan biskut dalam air nescafe..jangan lama-lama coz biskut nie mudah lembik...ala-ala letak dalam 1 saat terus angkat...
3.  Susunkan biskut dalam bekas..pandai-pandai la adjust ye
4.  Letakkan lapisan cream dan selang seli ngan biskut sehingga habis
5.  Simpan dalam peti sejuk 2 / 3 jam...biar betul2 sejuk baru keluarkan untuk ngap...tapi sebelum tue taburkan serbuk koko pada lapisan atas....


 DAh ready untuk di ngap...


 Dari pandangan sisi


Nie pandangan bila tiramisu nie dah separuh di ngap


Memang sedap dan mudah...tapi tak sesuai makan selalu la kang menempel2 lemak hinggap kat perut nie...hehehe


Nota : serbuk nescafe tue aku ganti ngan serbuk koko coz nescafe kat rumah dah expired...bahagian atas tue aku bantai letak susu coklat haikal punya...memang sedap dan terbaik la..nak pakai milo pun ok gak...


Aku buat nie boleh dapat 2 mangkuk...takde la besar sangat mangkuknya, standard mangkuk letak kuah....satu mangkuk dah selamat dalam perut kitorang laki bini, satu mangkuk dah bagi kat mak mertua.....

20 comments:

  1. dh lama nk terai kek ni, asek malasss je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena try sekali baru terasa kepuasannya..hihihi

      Delete
  2. wah... sedapnya... hantar kat rumah boleh? heheehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak hantar pun dah abis...buatnya sikit jer..jgn mak buyung ngidam sudah la...

      Delete
  3. emmm mmg nampak senanglah resepi tu, bila lah nak cuba buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat senang tinggal rajin dan malas je..hehehe

      Delete
  4. kita ni pandai makan je buatnya x pandai.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe dari sekarang la boleh cuba bua..mudah tau suria..boleh pikat selera cik lala dan cik hubby

      Delete
  5. lama x mai sini..wahhhhh sedapnya nampak kek tu..dan2 lapaq tiramisu cake..haaaa camna??

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana la kyra jawapnya kena cergas cari bahan buat kat rumah nie

      Delete
  6. meleleh air liur nengok nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak takde mangkuk la nak tadah air liuq tue...hahahha...abis banjir

      Delete
  7. tiramisu paling senang kn nak buat? favourite i ni...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu nana..dulu kayrul ingat susah nak buatnya..rupanya senang sangat..

      Delete
  8. nie yg wat nak try nie kat umah..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu sya buat nie maunya mok mok bertambah2 sayang nie...hehehe

      Delete
  9. Dah try buat...sgt senang & sedaaaaap! Terima kasih kongsi resepi...

    ReplyDelete
  10. Dah try buat...sgt senang & sedaaaaap! Terima kasih kongsi resepi...

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...