Selamat pagi
Semalam berjaya buat donut yang sedap dan gebu tau....sebelum nie aku buat donut yg letak kentang tue pun sedap dan gebu jugak tapi disebabkan kemalasan nak rebus dan lenyek kentang maka cari la resepi yg mudah sikit...yg penting senang nak hafal resepi tue tau...hehhee
Resepi nie merupakan resepi pertama yang aku gunakan masa mula2 belajar nak buat donut tau...lepas kahwin jer terus la aku dok menelek satu2 blog resepi...dulu aku selalu kumpul resepi dari blog "Koleksi Resepi Diana"...cuba buka balik blog tue dah tak boleh...mujur la dulu dah print siap2 resepi nie tau...banyak jugak resepi kat situ yang super dan sedap...paling penting mudah nak paham...maklum la x pandai masak masa tue...hehehe
Hari tue dah try buat resepi nie, masih sedap macam dulu..gebu sepanjang hari..semalam aku tambahkan sosej plak...makan satu nak dua, makan dua nak sepuluh...boleh??...hehehe
Donut Gula
Donut Sosej
DONUT SIFU SURIA
Sumber: Sifu Suria
Sumber: Sifu Suria
Bahan A
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung susu - aku guna susu anak aku jer..hehehe
3 sudu besar shortening/marjerin - aku pakai shorterning(lemak sayuran)
3 sudu besar gula pasir halus
Bahan B:
200 ml air suam*
2 sudu teh instant yeast*
20 ml air - sebagai tambahan jika perlu (tak guna pun)
Cara-caranya :
Bancuh Bahan B, masukkan ke dalam Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli sehingga doh licin dan lembut. Bentukkan menjadi donut dan tunggu sehingga doh naik lebih kurang 30 minit. Goreng dan salut dengan gula.
2 sudu teh instant yeast*
20 ml air - sebagai tambahan jika perlu (tak guna pun)
Cara-caranya :
Bancuh Bahan B, masukkan ke dalam Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli sehingga doh licin dan lembut. Bentukkan menjadi donut dan tunggu sehingga doh naik lebih kurang 30 minit. Goreng dan salut dengan gula.
Montok betul lepas setengah jam..
Aku bentukkan pakai tangan jer. Malas betul nak keluarkan acuan...hehehe
Cara-caranya (stail aku la) :
1. Bancuh Bahan B dan masukkan ke dalam Bahan A.
2. Masukkan air tambahan jika perlu.
3. Ulu doh hingga licin dan lembut - aku uli lama sikit la...
4. Perap doh selama 1 jam hingga doh naik 2 kali ganda.
5. Kemudian, tumbuk2 doh tue bagi angin keluar. Uli sekejap.
6. Bentukkan menjadi donut menggunakan acuan atau buat jer pakai tangan.
7. Tunggu hingga doh naik lebih kurang 30 minit.
8. Goreng dan salut dengan gula - guna api sederhana
Untuk donut sosej :
1. Uli doh menjadi tali yang pantang - ikut kepanjangan sosej ye
2. Lilitkan keliling sosej dan biar doh naik. - sosej x perlu rebus, just basuh sajer.
3. Goreng sekejap sajer.
View dari atas
Kasi zoom lebih sikit kat donut sosej yang montok nie
Ok selamat mencuba ye...yang penting gebu dan sedap sepanjang hari..
uishhhh...gebuuunyeeee..ni yg rasa nak try ni..hehe
ReplyDeleteNyummmmmmmm :D
kena try...gebu tue yg buat makan non stop tue...hehehe
DeleteSeronok tgk orang gentel doh buat donut...tp umi Qi nih femalas...tau makan jek...hahahhahah...tp serius cantik ar bila dah digorenggg khairul...hebat u!
ReplyDeletemalas i tau umi qi nie....disebabkan peberet anak2 maknya terpaksa la gigih menggentel...hehehe
Deleteterliurrr...
ReplyDeleteya Allah ku terliur betul tengok donut gebu2 ni..serius dah boleh buka kedai ni huhu..cantik sgt imej donut nyer..gerammmm
ReplyDeletehoi debab2nye,,geram pulak rsenye
ReplyDeleteYa Ampun.gebu betul.xsbr aku nk buat kerul.weekend ni boleh lah kot.sesej ada je kat rumah.eh pakai yis mauripan tu pon boleh kan.
ReplyDeleteMcm sedap jeee...mcm best jeee...mcm nk try bt je....huhuhu....donut sosej tu kegemaran my hadif....nk buat weekend ni la....
ReplyDeleteMcm sedap jeee...mcm best jeee...mcm nk try bt je....huhuhu....donut sosej tu kegemaran my hadif....nk buat weekend ni la....
ReplyDeletenk try resepi ni!!! nampak sgt best & gebu ok
ReplyDelete