Selamat petang
Resepi kek pisang nie sangat-sangat sedap dan aku syorkan korang cuba..sedap dan sangat senang tau. Yang penting guna blender jer....itu yang kita carikan..hehehehe
Rasa kek nie macam kek pisang yang jual kat supermarket gak...Tak payah bazir duit beli..buat jer..Banyak juga resepi kek pisang yang telah aku cuba dan resepi nie memang kena ngan anak tekak aku la....
KEK PISANG MUDAH
resepi : kak an @ periuk tanah
Bahan-bahan:4 biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek1 cawan gula pasir1 cawan minyak masak4 biji telur gred A1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat1 sudu besar air limau nipis1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Cara-cara:1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah.2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan seperti di dalam gambar. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.*** Letakkan kek di rak paling bawah oven ( kalau guna oven elektrik 21 l) api atas bawah sepanjang proses untuk hasil memuaskan.
fuh..menarik ni..gebu je rupenye...nnt leh try gak!
ReplyDeletewarghhh sakit2 pun boleh menjadi yerk kek kyrol...
ReplyDeletesedapnye kek pisangggggg....boleh cube nie tp kat dapur org yg menjual..hehe..
ReplyDeleteSalam, mmg tak pernah jemu dgn kek pisang :D byk resepi dah cuba sampai tak tahu yg mana sedap tp yg pasti mmg sedapppp apa2 yg melibatkan pisang :D
ReplyDeleteSedapnya kek pisang! memang tak tolak tepi kalau dah jumpa ni...
ReplyDeleteclose up pic tu yg buat meleleh air liur nih..:-)
ReplyDeletesuka jugak kek pisang..
ReplyDeletekalau saya suka guna resipi ros jintanmanis tu..bagi saya agak senang jugala, bahan lebih kurang sma mcm yg awk share kat sini jugak..
p/s:dah sihat ke?get well soon.
apa kata tambah kismis dlm kek pisang tu..sy penah makan kek cmtu..memang sedap
ReplyDelete@~diAhOntHeblOg~
ReplyDeletememang gebu dan sedaaaapppp sesangat..wajib cuba nie
@MYA EL QAYREENA AZRYAN
ReplyDeletetekak teringin nak makan, terpaksa la rajinkan diri walau pun sakit
@Falsya
ReplyDeletekelakar la awak nie..cuba la buat mesti mok mok bertambah sayang
@ijayuji
ReplyDeletebetul tue ika, kalau boleh lempeng pisang pun sodap jer..hehehehe
@Amie
ReplyDeletebetul tue kalau dah depan mata meman ngap jer la jawapnya
@JMR
ReplyDeletememang sajer keji nak kasi korang meleleh air liur..hahahaha
@Kamalia
ReplyDeletetak pernah cuba resepi ros jintanmanis lagi..tapi resepi ros tue memang semuanya mengancam jiwa betul
belum sihat sepenuhnya lagi. tadi baru g jumpa doktor terus bagi sebemban ubat...Hari sabtu nie nak kena g check darah coz doktor takut kena denggi sebab demam dah lama sangat
@Pen Biru
ReplyDeleteidea yang menarik gak nie..boleh cuba nanti
baru cuba resipi ni. sedap! thanx.
ReplyDelete@Schajar McFlurry
ReplyDeletebetul tue...susah nak cari resepi kek pisang yg sedap nie...hehehe
nak cubalah..nampak sedap
ReplyDelete