Tuesday, March 20, 2012

Akhirnya Jumpa Gak Resepi Kek Pisang Yang Sedap



Selamat petang

Resepi kek pisang nie sangat-sangat sedap dan aku syorkan korang cuba..sedap dan sangat senang tau. Yang penting guna blender jer....itu yang kita carikan..hehehehe

Rasa kek nie macam kek pisang yang jual kat supermarket gak...Tak payah bazir duit beli..buat jer..Banyak juga resepi kek pisang yang telah aku cuba dan resepi nie memang kena ngan anak tekak aku la....




KEK PISANG MUDAH



Bahan-bahan:
4 biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla

Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah.
2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA
3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)
4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan seperti di dalam gambar. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.
*** Letakkan kek di rak paling bawah oven ( kalau guna oven elektrik 21 l) api atas bawah sepanjang proses untuk hasil memuaskan.

19 comments:

  1. fuh..menarik ni..gebu je rupenye...nnt leh try gak!

    ReplyDelete
  2. warghhh sakit2 pun boleh menjadi yerk kek kyrol...

    ReplyDelete
  3. sedapnye kek pisangggggg....boleh cube nie tp kat dapur org yg menjual..hehe..

    ReplyDelete
  4. Salam, mmg tak pernah jemu dgn kek pisang :D byk resepi dah cuba sampai tak tahu yg mana sedap tp yg pasti mmg sedapppp apa2 yg melibatkan pisang :D

    ReplyDelete
  5. Sedapnya kek pisang! memang tak tolak tepi kalau dah jumpa ni...

    ReplyDelete
  6. close up pic tu yg buat meleleh air liur nih..:-)

    ReplyDelete
  7. suka jugak kek pisang..
    kalau saya suka guna resipi ros jintanmanis tu..bagi saya agak senang jugala, bahan lebih kurang sma mcm yg awk share kat sini jugak..
    p/s:dah sihat ke?get well soon.

    ReplyDelete
  8. apa kata tambah kismis dlm kek pisang tu..sy penah makan kek cmtu..memang sedap

    ReplyDelete
  9. @~diAhOntHeblOg~

    memang gebu dan sedaaaapppp sesangat..wajib cuba nie

    ReplyDelete
  10. @MYA EL QAYREENA AZRYAN

    tekak teringin nak makan, terpaksa la rajinkan diri walau pun sakit

    ReplyDelete
  11. @Falsya

    kelakar la awak nie..cuba la buat mesti mok mok bertambah sayang

    ReplyDelete
  12. @ijayuji

    betul tue ika, kalau boleh lempeng pisang pun sodap jer..hehehehe

    ReplyDelete
  13. @Amie

    betul tue kalau dah depan mata meman ngap jer la jawapnya

    ReplyDelete
  14. @JMR

    memang sajer keji nak kasi korang meleleh air liur..hahahaha

    ReplyDelete
  15. @Kamalia

    tak pernah cuba resepi ros jintanmanis lagi..tapi resepi ros tue memang semuanya mengancam jiwa betul

    belum sihat sepenuhnya lagi. tadi baru g jumpa doktor terus bagi sebemban ubat...Hari sabtu nie nak kena g check darah coz doktor takut kena denggi sebab demam dah lama sangat

    ReplyDelete
  16. @Pen Biru

    idea yang menarik gak nie..boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  17. baru cuba resipi ni. sedap! thanx.

    ReplyDelete
  18. @Schajar McFlurry

    betul tue...susah nak cari resepi kek pisang yg sedap nie...hehehe

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...