Monday, July 23, 2012

Murtabak Senang Hati



Selamat pagi...


Selamat Menyambut Bulan Ramadhan dan Selamat Berpuasa semua kengkawan....


Semua puasa penuh tak??atau ada yang dah ponteng atau ada yang belum start lagi puasa..teeetttttt....


Pepagi buta sajer nak kongsi resepi yang sangat-sangat mudah nak buat...Baru jer semalam aku belajar kat rancangan Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM)...


Mati-mati sebelum nie aku ingat susah la sangat nak buat murtabak...Nampak macam remeh. Sanggup la aku berhabis duit beli walau pun kalau makan pun penuh ngan bawang jer...kekadang poyo jer gerai tue tulis murtabak daging, sekali beli daging ada 2 ketul jer yang lain semua bawang...boleh macam tue????


Sajer jer tau nak dajalkan pembeli dan pemakan setia murtabak nie...First day puasa beli murtabak kat bazar ramadhan Taman Mesra..Seperti kebiasaannya, setiap tahun kat situ memang mendapat sambutan bazarnya pakej jem panjang giler....


Harga murtabak terkini dah cecah RM 3.00..paling murah aku jumpa RM 2.50 tue pun ala-ala tak ikhlas dan kaut untung lebih tau...nipis jer murtabaknya....


Dah membebel panjang pasal murtabak..meh aku nak kongsi resepi murtabak...aku namakan MURTABAK SENANG HATI...sebab senang hati lepas nie nak makan murtabak jer buat sendiri



Resepi : MURTABAK SENANG HATI


Bahan-bahan (Kulit Murtabak) :
Tepung gandum
Air
Garam
Mentega

Inti :
1 biji bawang besar - potong dadu
Serbuk Kari - bancuh dengan sedikit air
2 biji Kentang - potong dadu
Setengah potong Daging cincang - jenama Ramly
1 ketul Kiub ayam
Garam secukupnya
Air secukupnya
Telur

Cara-cara (Inti Murtabak) :
1. Goreng daun pandan....ini dalam rancangan JJCM tue buat..Sebabkan rumah aku takde daun pandan, aku tak ikut langkah tue. Aku tumis bawang sehingga naik bau la..
2. Masukkan serbuk kari, biar sampai pecah minyak atau masak.
3. Tuangkan air.
3. Masukkan daging cincang, kentang dan kiub ayam serta garam. Kalau boleh biar air banyak, sebab nak masak inti nie sampai kentang empuk.
4. Masak hingga air kering. Angkat dan sejukkan.


Cara-cara (Kulit Murtabak):
1. Gaul air dan garam hingga sebati...Resepi nie aku agak-agak jer..kalau letak air dalam 2 cawan, 1sk garam...
2. Masukkan tepung dan gaul sebati...Kalau air kurang tambahkan air, kalau tepung kurang tambah lagi tepung....Uli sampai kenyal dan sebati...Macam nak buat doh karipap tue..Lagi lama uli lagi lembut kulit murtabak tue....
3. Bulatkan dan bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil serta salut doh tue dengan mentega...Maksudnya, uli bulat dan salut mentega kat bahagian luarannya jer...Buat sampai proses  nie habis...Perapkan doh selama 3 jam dalam bekas tertutup...


Cara Memasak:
1. Kacau sebati 5 biji telur. Disebabkan semalam aku punya inti boleh dapat dalam 1 mangkuk, so aku gunakan telur 5 biji jer....Ikut korang la nak banyak mana telur..Agak2 la.
2. Masukkan inti yang dah sejuk tadi, kacau sebati.
3. Canai nipis doh untuk buat kulit murtabak.
4. Panaskan kuali nipis dan letak sedikit mentega/minyak.
5. Angkat doh yang dicanai nipis dan letakkan atas kuali..proses nie kena cepat tau..Lepas jer letak doh tue, cepat-cepat tuang inti dan lipat empat segi.
6. Masak hingga garing kedua-dua permukaan..


Untuk murtabak semalam, aku gunakan setengah peket tepung gandum, boleh dapat dalam 16 biji doh...Sebabkan nak makannya kaum kerabat yang sikit, so aku buat dalam 6 biji jer murtabak...Balance doh simpan dalam peti sejuk..so ari nie bermurtabak lagi la...


Sahur pagi nie panaskan semula balance murtabak, memang bertambah-tambah sedap plak...Lepas nie boleh la reramai buat murtabak sendiri kat rumah ye..Modal tak sampai RM 10 boleh dapat 6 biji murtabak..Memang berbaloi-baloi....


4 comments:

  1. cam best je..tgk rsipi simple je..nk wt doh tu cm xreti sngtla..

    ReplyDelete
  2. saya suka murtabak.tapi tak pernah buat sendiri..huhu

    ReplyDelete
  3. leh cube nieh..betul la skang nie murtabak mahal gile..dh tuh lum tentu lagi sedap..hehe..

    ReplyDelete
  4. mahalnya murtabak sekarang ni hu.. hebatlah kayrul buat sendiri... nanti boleh cuba entah bila nak cuba ni...

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...