Lama betul x buat tapai...
Rasa makan tahun kot x buat...ada jumpa port jual tapai sedap...macam x cukup je..sekali hadap dah abis...huhuhu
Tiap kali azam nak buat..kelaut dlm angan2 tu...hahaha
Beras pulut dah x kira berapa kali beli tapi sudahnya berkutu sbb asyik tertangguh je nak buat...
Last kali azam gak nak buat sbb port yg aku selalu beli tu jarang dah jual...bila teringin xde plak diorg pacak kedai..bila aku x nak makan ada je terpacak...gggrrrr
Hari rabu nekad nak buat gak...kali nie aku masak pulut pakai Philips pressure cooker so cepat la sikit pulutnya masak..elok sekali... pakai mode steam...
Patutnya hari Jumaat dah boleh makan...boleh plak sembunyi bekas tapai tu kat stor sampai aku pun terlupa..
Semalam balik umah baru teringat..terus cari bekas tapi...laju2 buka dan rasa...nikmatnya...rasa yg sedap..x berubah...manis elok...bukan manis sbb letak gula ye...nie manis sbb guna pulut dan raji je tau...jgn plak over letak ragi sbb aku pernah buat dulu letak ragi terbanyak jd pahit plak x sedap..letak ragi sekali setiap lapisan pulut kompem jd punya..
Takde plak pantang larang buat tapai nie...yg penting jgn tangan kotor sudah dan pastikan pulut betul2 sejuk baru letak ragi...
Ratakan ragi tu guna penapis air..sagat je ragi guna penapis dan biar sekata atas pulut...pastikan rata bahagian atas dan bawah pulut..maksudnya bila bahagian atas dah rata ragi tu terbalikkan plak pulut tue dan ratakan bahagian lain plak...
Tapai pulut sedap
Selamat mencuba
Rasa makan tahun kot x buat...ada jumpa port jual tapai sedap...macam x cukup je..sekali hadap dah abis...huhuhu
Tiap kali azam nak buat..kelaut dlm angan2 tu...hahaha
Beras pulut dah x kira berapa kali beli tapi sudahnya berkutu sbb asyik tertangguh je nak buat...
Last kali azam gak nak buat sbb port yg aku selalu beli tu jarang dah jual...bila teringin xde plak diorg pacak kedai..bila aku x nak makan ada je terpacak...gggrrrr
Hari rabu nekad nak buat gak...kali nie aku masak pulut pakai Philips pressure cooker so cepat la sikit pulutnya masak..elok sekali... pakai mode steam...
Patutnya hari Jumaat dah boleh makan...boleh plak sembunyi bekas tapai tu kat stor sampai aku pun terlupa..
Semalam balik umah baru teringat..terus cari bekas tapi...laju2 buka dan rasa...nikmatnya...rasa yg sedap..x berubah...manis elok...bukan manis sbb letak gula ye...nie manis sbb guna pulut dan raji je tau...jgn plak over letak ragi sbb aku pernah buat dulu letak ragi terbanyak jd pahit plak x sedap..letak ragi sekali setiap lapisan pulut kompem jd punya..
Takde plak pantang larang buat tapai nie...yg penting jgn tangan kotor sudah dan pastikan pulut betul2 sejuk baru letak ragi...
Ratakan ragi tu guna penapis air..sagat je ragi guna penapis dan biar sekata atas pulut...pastikan rata bahagian atas dan bawah pulut..maksudnya bila bahagian atas dah rata ragi tu terbalikkan plak pulut tue dan ratakan bahagian lain plak...
Tapai pulut sedap
Selamat mencuba
alahai sedapnya tapai
ReplyDeleteklu suka makan..boleh cuba buat sendiri kak amy
Delete