Selamat petang
Semalamkan aku cakap balik tue nak buat ayam berlada. Takde maknanya...Balik tue terus operasi menjejak kasihan kambing panggang untuk Majlis Aqiqah Hadif Iskandar ahad nie. Nanti aku post citer pasal majlis tue ye..
Malam baru aku berkesempatan nak masak lepas semua anak-anak dah tidur baru la aman nak operasi masak memasak nie. Memang terbaik dan sangat-sangat sedap resepi nie. Lama dah aku cari baru berjumpa resepi yang terbaik dan sedap dari kak filla. Nak tengok ayam yang super gorgeous boleh g tengok kat sini ye...
AYAM BERLADA
dicuba oleh : kayrul @ seindah salju
BAHAN-BAHAN
7-8 ketul ayam (digoreng)
1 biji bawang besar (blend)
4 biji bawang putih (blend)
1 batang serai (kalau ada, x de pon tak pe) (blend)
cili kering direbus (blend)
1 asam keping
sedikit gula
sedikit garam
1 biji bawang besar (hiris kasar)
1 sudu besar sos cili ---> nie aku tambah
1 biji kentang (digoreng) ---> nie aku tambah jugak
CARA-CARA
Blend bawang besar + bawang putih + cili kering direbus + serai dihiris.
Panaskan kuali.. letak minyak... ok peringatan PENTING ye... Minyak kena banyak ok!!! selalunya orang buat tapi tak jadi sebab minyak tak banyak... jangan ler ko letak 2-3 sudu jek.. cemana nak masak cili nyeee.. ok lepas minyak dah panas.. ko tumiskan bahan-bahan blend tadi.. api kene kecik... pastu tumisssss lama-lama.. masuk gula 1 camca kecik, garam sikit, masuk asam keping dan sos cili... tumiss lagi lama-lama.. sampai terbit minyak.. sampai colour pon dah bertukar jadi gelap.. jangan sampai hangus pulak!
pastu masukkan ayam dan kentang yang dah siap goreng tadi, masukkan sekali ngan bawang besar yang dah dihiris.. gaul rata-rata.. then tutup api... pastu kalau ada tapis besi, angkat masuk dalam tapis.. dan toskan minyak dia...
itu je.. senang kan????
tapi paling penting, masa tumis, minyak kena lebih sikit dan kena tumis lama-lama.. kalau tak.. tu yang macam cili tu 'kembang' je macam tak masak..
Nota : yang berkaler tue aku tambah sendiri
Jom reramai cuba resepi yang mudah dan makan sampai menjilat pinggan siot...
dah habis pantang ke
ReplyDeletewow peberet ni
ReplyDeletesedapnya...amik resepi ar...
ReplyDeletehehehehe..semalam konon nak masak kari ikan merah...barang dah beli..last2 makan KFC..hahaha...bawak MIL punya pasal..melayan tekak hehehehe
ReplyDeleteSama lah cam sambal ayam kan?
ReplyDeleteNampak mengiurkan....
memang betul tu..klu tumis cili kena minyak byk..lepas tu buanglah
ReplyDeleteresipi simple je..
ReplyDeleteble ad masa kene try ni..hehe
ada baby kecik pon rajin masak ya :)..sedap plak tu nmpknya..ayam berlada yummeh!
ReplyDeletep/s: sy terfikir nk gi lotus sbb teringat entri awaklah..lgpon ada bestfren kitaoarg pon pi sana..wah semua org pegi sy pon nk gaklah pegi haha
Hai nice blog tapi kurang nice bila copy resepi dari blog lain tanpa mention blog itu huhu..sorry to say that...
ReplyDeletehttp://kasihaleeya.blogspot.com/2012/01/resepi-ayam-berlada.html?m=1
@Anonymous
ReplyDeleteterima kasih untuk teguran tue..tapi saya rasa saya ada mention blog...tapi kena klik la untuk ke blog kak filla....
laaa.. it's ok lah.. saya suka orang amik resepi saya and share with others pulak.. yang baik kita spread kan utk kebaikan orang lain... mungkin salah faham.. link tu dah cukup dah utk 'credit' kat saya.. no big deal ;)
ReplyDelete