Friday, February 24, 2012

Pewarna Yang Bikin Apam Cun Giler



Selamat Tengahari


Hari tue, aku ada la buat apam polkadot, tengok entri sini..ada la kengkawan yang tanya


Ok yanty, hari nie entri khas untuk menjawap pertanyaan yanty tu..



Dari kiri, Pewarna Biru Tulin, Pewarna Hijau Epal, Pewarna Merah Jambu, Esen Vanilla, Perisa Pandan (Perisa pandan nie selalu kayrul gunakan untuk ganti resepi yg menggunakan daun pandan pastu tambah pewarna hijau)


Untuk makluman yanty, kayrul guna pewarna Star Brand gak tapi kayrul letak pewarna tue lebih kurang 1 sudu kecil untuk setiap bancuhan. Kalau tak cukup cantik dan seri bancuhan tue, tambah je lagi pewarna tue..hehehe



Nie ovalette ye. Ada kengkawan yang baru berjinak-jinak dalam dunia masakan pasti tercari-cari. Coklat emulco selalu digunakan untuk kek coklat


Ada yang bertanya kat mana nak cari ovalett nie. Dulu masa baru nak mencebur diri lebih extreme dalam masak memasak nie, kayrul pun terkial-kial gak. Selalu ovalett nie boleh cari kat kedai baking atau Giant la...Pergi jer kedai baking, tanya jer mana nak cari Ovalett. Mesti diorang ada stok...


Nie serbuk koko jenama Van Houten. Selalu digunakan untuk buat kek coklat yang super sedap macam kat sini..


Ok..sampai sini jer..harap-harap dapat membantu kengkawan semua..

4 comments:

  1. waa... bagusnyee.. nampak kek tu terasa perut lapar :)

    ReplyDelete
  2. auwww...senyum yanty baca n3 ni...huhuhuuuu tq kayrul sudi berkongsi...pasni conpom try...ahahahaa

    ReplyDelete
  3. @Susan Lolo Bua

    hehehe..boleh cuba buat..senang sangat tau

    ReplyDelete
  4. @MYA EL QAYREENA AZRYAN

    hahahahaa..jangan kembang lebih2 kang terkoyak seluar..ala berkongsi ilmu apa salahnya..

    ReplyDelete

Thanks kat korang yang sudi tinggalkan comment kat sini...

Nanti bila aku ada masa, aku balas korang punyer comment erk...sabar erk...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...